Đukanović: Spremni smo da podržimo S.Makedoniju za pregovarački proces sa EU

Stabilnost naših zemalja biće pouzdanija kako budemo bliži EU, kazao je predsjednik, koji je primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Zećira Ramčilovića

2277 pregleda 6 komentar(a)
Ramčilović i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ramčilović i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crna Gora je spremna da iskreno i prijateljski podrži Sjevernu Makedoniju za pregovarački proces sa Evropskom unijom, kazao je predsjednik Milo Đukanović

Stabilnost naših zemalja biće pouzdanija kako budemo bliži EU, kazao je Đukanović, koji je primio akreditivno pismo novoimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića

Predsjednik je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ambasadoru poželio dobrodošlicu, uspješnu misiju i iskazao uvjerenje da će Ramčilović tokom mandata, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa, utemeljenih na prijateljstvu, savezništvu u NATO-u i zajedničkoj ambiciji da u doglednoj budućnosti dvije države postanu dio evropske porodice naroda.

Đukanović je rekao da su odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije mudro i odgovorno čuvani i u jugoslovenskoj zajednici i kasnije, te da frekventni politički dijalog na visokom nivou, ukljućujući i zvaničnu posjetu predsjednika Pendarovskog, kao i brojni susreti na radnom nivou, otvaraju prostor za osavremenjavanje i stalno unapređenje međusobnih veza. Pozdravio je ukupnu bilateralnu saradnju, posebno u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova i kulture, ohrabrujući dalje inicijative u cilju što bolje pripreme druge zajedničke sjednice vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije nakon stabilizacije političkih prilika u zemlji.

Upoznao je sagovornika, kako je saopšteno, sa složenim stanjem u zemlji i neophodnosti da se iz krize izađe kroz demokratske procedure u cilju uspostavljanja "stabilne, evropski orijentisane i legitimne vlade" i povratka dinamike integracionog procesa, što je, kako je istakao, imperativ za sve zemlje regiona, kako bi se osigurala stabilnost i podstaklo "usvajanje evropskih vrijednosti".

"Ambasador Ramčilović je zahvalio Predsjedniku za odvojeno vrijeme i prijem, visoko cijeneći prijateljske odnose dvije zemlje na bilateralnom i multilateralnom planu. Uz pozdrave predsjednika Pendarovskog i poštovanje prema Crnoj Gori i predsjedniku Đukanoviću lično, zahvalio je za podršku Sjevernoj Makedoniji u procesu pristupanja EU, posebno cijeneći postignuća i iskustva Crne Gore, uprkos određenoj stagnaciji na tom putu", navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

"Sjevernoj Makedoniji puno znači iskustvo Crne Gore i dobro je da se i preko vas čuje glas Sjeverne Makedonije u međunarodnoj zajednici", kazao je ambasador.

Ramčilović je izrazio očekivanje uspješne diplomatske misije u cilju daljeg razvoja odnosa, ističući značaj boljeg saobraćajnog povezivanja, kako za građane, tako i za biznis zajednice.

Sagovornici su se saglasili da je prioritet intenziviranje ekonomske saradnje, za šta su stabilne političke prilike u zemljama neophodan preduslov, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: