Murić: Tabloidi i tabloidne televizije u Srbiji podržavaju Mandića

O drugim kandidatima izvještava se skoro isključivo u negativnom kontekstu, pokazala je analiza portala Raskrinkavanje.me

13721 pregleda 58 komentar(a)
Murić, Foto: CDT
Murić, Foto: CDT

Tabloidi i njima slične televizije u Srbiji, u susret predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, promovišu kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića, dok se o drugim kandidatima izvještava skoro isključivo u negativnom kontekstu, pokazala je analiza portala Raskrinkavanje.me.

"Kako se približavaju izbori i kako znamo koga je sve Državna izborna komisija (DIK) pustila da u njima učestvuje, za koga je pitala komšije a za koga nije, partijsko-tabloidne veze rade punom parom. Trenutno smo u fazi kada se sa redovnih anticrnogorskih narativa sa redovno pridruženim dezinformacijama poput onih da ne može popis da se izvrši, i da se Srbima na ovaj ili onaj način ne dozvoljava da budu u vlasti, prešlo na analizu (potencijalnih) učesnika izbora uz, naravno, jednoglasnu podršku kandidatu DF-a. Drugi se kandidati ignorišu osim u slučajevima kada ih treba proglasiti gubitnicima ili zavjerenicima koji kuju planove protiv kandidata kojeg zdušno podržavaju tabloidi i tabloidne televizije u Srbiji", saopštio je glavni urednik portala Raskrinkavanje.me Darvin Murić.

Tako, navodi on, gost jutarnjeg programa televizije Pink kaže za lidera Evrope sad Milojka Spajića da ga podsjeća na zeca u atletici. „On povuče trku i onda odustane, a Milo je glavni baja. Ipak nadam se da će pamet da pobedi i da će DF i narod da istraju i da će Mandić da pobedi“, kazao je, kako navodi Murić, direktor časopisa Borba i generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić.

"Sa takvih emisija prelazi se na one specijalizovane, poput Kurirove, naslovljene: 'PREDSEDNIČKA TRKA U CRNOJ GORI: Da li će trka za predsednika CG biti neizvesna kao što se najavljuje'. Gosti u toj emisiji su vrlo brzo dali 'odgovor' na pitanje iz imena emisije – neizvjesnosti neće biti – Andrija Mandić je najozbiljniji kandidat za predsjednika, a Đukanović i Jakov Milatović će morati da se zadovolje učešćem. Voditeljka na kraju koristi priliku da nam najavi specijalnu emisiju Kurir TV 19. marta gdje će moći da se čuje sve o crnogorskim izborima, i da će Kurir TV izbore pratiti iz sata u sat", dodaje Murić.

Kada se, kako je kazao, „prelistaju“ tabloidi iz Srbije, situacija je nepromijenjena. "Kurir već u naslovu parafrazirajući svog sagovornika iz DF-a pojašnjava kako bi Milatović da bude i gradonačelnik i predsjednik. U tekstu se za drugi krug daju najveće šanse Mandiću i Đukanoviću, iako je isti portal svega sedam dana ranije u naslovu tvrdio da 'Milo traži žrtvu da umesto njega izgubi'", navodi Murić.

Riječi istog sagovornika, ističe, osvanule su i na Alou, a on ovoga puta tvrdi da „postoji realna mogućnost da Đukanović i ne uđe u drugi krug“.

"Alo se dao i u objašnjenje Evrope sad, kroz tekst naslovljen 'NEVEROVATNA PREVARA KOJA SE KRIJE IZA PROJEKTA 'EVROPA SAD' Ekonomista za Region: On sa sobom nosi NESAGLEDIVE ekonomske posledice'. Ekonomista iz teksta, pored tvrdnji da je Evropa sad prevara, u posljednjem pasusu jasno tvrdi da je izbor novog predsjednika praktično jednostavan i da glasi – Andrija Mandić, a zatim je i izvjesni sociolog, takođe za za Alo otkrio da će Mandić u drugom krugu pobijediti Đukanovića, i to ubjedljivo", naveo je Murić.

Ista redakcija se, kako je rekao, zatim dala u raskrinkavanje člana predsjedništva Evrope sad Janka Odovića i "otkriva nam da Odović ne izlazi na izbore i da mu je majka aktivna u DPS-u".

"U objašnjavanje izbora, iz redakciju u Beogradu, pozivajući se na podgoričku Borbu, uključio se i tabloid Republika koji nam govori 'MILU NEMA SPASA?! Sunovrat crnogorskog diktatora, DPS GUBI PODRŠKU ALBANACA I BOŠNJAKA'.

"I to ne bi bilo to bez Informera koji nam prognozu nudi kroz, donekle, mističan naslov: 'MILO NEMA ŠANSE, NAKON IZBORA ON I DPS IDU U ISTORIJU?! Analitičari izneli svoje prognoze, oko jednog se složili! ON će biti NOVI predsednik CRNE GORE!' Ako ste se pitali ko je ON koji će biti NOVI predsjednik CRNE GORE, odgovor je, pretpostavljate, Andrija Mandić", ističe Murić.

Jasno se, naglašava, može zaključiti da u tabloidima i njima sličnim televizijama mjesta ima samo za promociju jednog kandidata, dok se drugi kandidati u njima mogu naći skoro isključivo u negativnom kontekstu.

"I kada pogledamo u svoje dvorište situacija u medijima je dosta bolja. Ipak, sprega partije-botovi-društvene mreže funkcioniše kao podmazana. Tako smo u samo desetak dana imali tri lažna istraživanja javnog mnjenja koja će nas, ako se trend nastavi, dovesti do toga da ni legitimne istraživačke agencije ne smiju objaviti podatke", zaključuje glavni urednik portala Raskrinkavanje.me.

Bonus video: