Gvozdenović: DIK i AZLP da ne "štite" izbore od posmatrača

"Pozivamo DIK da napusti politiku konfrontacije sa domaćim i međunarodnim posmatračima izbora, jer ona Crnu Goru stavlja na listu zemalja koje uskraćuju prava zaštićena međunarodnim konvencijama"

3294 pregleda 0 komentar(a)
Milena Gvozdenović, Foto: CDT
Milena Gvozdenović, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Državnu izbornu komisiji (DIK) da promijeni svoju odluku, i da se, kako su naveli vrati u okvire zakonitog sprovođenja izbornog procesa.

CDT od DIK-a traži da im omogući uvid u potpise podrške za predsjedničke kandidature i neometano posmatranje izbornog procesa.

"Ukoliko DIK nijesu dovoljni naši zakoni i međunarodni standardi pozivamo ih da pročitaju nedavno objavljeni privremeni izvještaj posmatračke misije ODHIR u kome se navodi da 'po zakonu, predstavnici nevladinog sektora i međunarodni posmatrači imaju pravo da posmatraju sve nivoe izbornog procesa i imaju neometan pristup svim nivoima organa za sprovođenje izbora'", navodi se u saopštenju CDT-a, koje potpisuje zamjenica programske direktorice te organizacije Milena Gvozdenović.

Dodaje da posmatranje izbornog procesa ne podrazumijeva samo monitoring rada izborne administracije kroz praćenje sjednica na kojima se donose odluke, već obuhvata i sve ostale aspekte njenog rada.

"Jedan od njih je svakako regularnost procesa kandidovanja, i naš cilj nije bio kritika već podrška procesu, imajući u vidu negativno iskustvo sa predsjedničkih izbora 2018. godine kada je otkrivena masovna zloupotreba ličnih podataka naših građana. Zato pozivamo DIK da napusti politiku konfrontacije sa domaćim i međunarodnim posmatračima izbora, jer ona Crnu Goru stavlja na listu zemalja koje uskraćuju prava zaštićena međunarodnim konvencijama. Pozivamo ih da se vrate na ranije dobre prakse transpsrentnosti i da nam omoguće ispunjenje našeg prava na posmatranje izbora i uvid u potpise, te da na taj način demonstiraju da njihov krajnji cilj nije prikrivanje nepravilnosti u prikupljanju potpisa kako to tvrdi dio javnosti", saopštila je Gvozdenović.

Navodi i da je javnosti bilo predočeno da će građankama i građanima biti dostupna i aplikacija na osnovu koje bi mogli provjeriti da li im je neko eventualno zloupotrijebio podatke i/ili falsifikovao potpis radi davanja podrške nekom kandidatu.

"Budući da ta aplikacija nije u funkciji do današnjeg dana i da nam je zabranjen pristup i uvid u podatke, DIK na sebe preuzima veliku odgovornost da bude označena kao institucija koja svjesno zatvara izborni proces kako bi sakrila zloupotrebe koje se dešavaju u njemu", zaključila je Gvozdenović.

Bonus video: