Poslanici nisu glasali o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi

Đurović dala pauzu u radu sjednice koja je počela danas na Cetinju, a nastavak će biti naknadno dogovoren

14411 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Poslanici se nijesu danas izjasnili o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je propisan način rješavanja krize u vezi sa proglašenjem konačnih rezultata izbora u Podgorici.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović dala je pauzu u radu sjednice koja je počela danas na Cetinju, a nastavak će biti naknadno dogovoren.

Prva sjednica prvog redovnog zasjedanja u ovoj godini kasnila je tri sata, a poslanici su raspravljali o potvrđivanju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Na početku sjednice, Skupština je konstatovala ostavku zamjenice zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežane Armenko, koja je izabrana za sutkinju Ustavnog suda.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 4. januara vratio Skupštini na ponovno odlučivanje izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je parlament usvojio 28. decembra.

Izmjenama zakona je propisano da se kriza u Podgorici riješi tako što će mandat odbornicima prestati 60 dana nakon izbora, ako Izborna komisija Glavnog grada do tada ne objavi konačne rezultate lokalnih izbora. U tom slučaju Vlada svojim aktom konstatuje prestanak mandata lokalnoj skupštini i na predlog ministarstva imenuje odbor povjerenika.

Ako Skupština ponovo usvoji ovaj zakon, predsjednik je, prema Ustavu, dužan da ga proglasi.

Lokalni izbori u Podgorici održani su 23. oktobra. DPS je izgubio vlast u Glavnom gradu, a novu će formirati Pokret Evropa sad, Demokratski front, Demmokrate i GP URA.

Bonus video: