INICIJATIVA IZ DELEGACIJE

Pokreće li EU rješavanje političke krize u Crnoj Gori?

"Kompromis će podrazumijevati održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ukoliko ne dođe do kompromisa, onda tonemo u sve dublju političku krizu, što nije interes niti vladajuće strukture, niti opozicije"
139 pregleda 17 komentar(a)
Delegacija EU, Foto: Savo Prelević
Delegacija EU, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2017. 19:35h

Taman kad se činilo da će status kvo na crnogorskoj političkoj sceni potrajati, iznenada je od Delegacije Evropske unije u Podgorici, na adresu opozicije stigao poziv za organizovanje zajedničkog sastanka. Za istim stolom, već u ponedjeljak, trebalo bi da se nađu svi opozicioni lideri i ambasadori članica Evropske unije. Da li je to naznaka aktivnijeg uključivanja međunarodnog faktora u rješavanje političke krize u Crnoj Gori u kojoj već 11 mjeseci opozicija bojkotuje rad parlamenta?

Kako su objavile "Vijesti", iz delegacije Evropske unije uputili su poziv za zajednički sastanak liderima svih opozicionih stranaka, uključujući i Demokratski front (DF), koji je zbog navodne involviranosti dva njegova čelnika u aferu "Državni udar", međunarodnim predstavnicima bio manje poželjan sagovornik u odnosu na tzv. građansku opoziciju. To znači da bi naredne sedmice, oči u oči sa evropskim ambasadorima, trebalo da se nađu lideri Socijaldemokratske partije (SDP), URE, Demosa, Demokrata i Socijalističke narodne partije (SNP), dok će opozicioni savez Demokratski front predstavljati četiri člana Predsjedništva.

Iz delegacije Evropske unije nije eksplicitno saopšteno šta je povod za sastanak, niti ko je tražio njegovo organizovanje, ali je sasvim očekivano da će bojkot parlamentabiti ključna tema razgovora. Da li je, nakon dugog ustezanja, međunarodna zajednica odlučila da se direktnije uključi u rasplitanje političkog galimatijasa u Crnoj Gori?

"Ja bih to prije svega shvatio kao posredovanje međunarodne zajednice, a ne nikako miješanje u unutar crnogorske odnose. Svakako je da je očekivano da će proizvod uključivanja međunarodne zajednice biti početak novih pregovora, koje priželjkuju i predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici Evropske unije, a koji treba da rezultiraju povratkom opozicije u parlament. I, pod nekim uslovima unapređivanja, reformisanja izborne administracije, održavanje novih parlamentarnih izbora", ocjenjuje politički analitičar Zlatko Vujović.

U dosadašnjim odvojenim, brojnim bilateralnim sastancima sa ambasadorima EU, opozicioni prvaci držali su se tvrdokornog stava da nema prekida bojkota do dogovora o novim parlamentarnim izborima, najkasnije sa predsjedničkim naredne godine, pošto smatraju da su oni organizovani 16. oktobra prošle godine bili neligitimni, jer su održani u atmosferi navodnog pokušaja državnog udara i prijetnji od krvavih sukoba ulicama Podgorice. Kao mantru ponavljali su da je ispunjavanje tog uslova, kao i pravno i političko razrješavanje afere "Državni udar", nezaobilazan uslov da bi opozicija uopšte mogla da razmišlja o povratku u skupštinske klupe.

Sa druge strane, od predstavnika vlasti stizale su poruke da neće pristati ni na kakva uslovljavanja, da institucije sistema funkcionišu nesmetano i da će sljedeći parlamentarni izbori biti održani u redovnom terminu 2020. godine.

Da li će vlast, oličena u premijeru Dušku Markoviću, ipak popustiti i sa opozicijom, pod međunarodnim pritiskom, postići dogovor o izlasku iz političkog ćorsokaka, u kome predstavnici gotovo polovine Crne Gore ne učestvuju u njenom parlamentarnom životu?

"Definitvno da. Kompromis će podrazumijevati održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ukoliko ne dođe do kompromisa, onda tonemo u sve dublju političku krizu, što nije interes niti vladajuće strukture, niti opozicije. Za Evropsku uniju svakako neće biti prihvatljivo da kompletan mandat jednog parlamenta zemlje koja treba uskoro da postane članica EU, bude bojkotovan od strane opozicije. Pritisaka, na neki način, biće i na vlast i na opoziciju. Prije svega, očekujem konstruktivniji odnos onog dijela opozicije koji je građanski orijentisan", komentariše Zlatko Vujović.

Zahtjev da se unutrašnji problemi internacionalizuju i njime pozabave relevantni međunarodni akteri, juče je direktno upućen sa adrese Alekse Bečića, lidera Demokratske Crne Gore, partije prepoznate po svom intezivnom terenskom radu. Njeni aktivisti u agitaciji, u kojoj obilaze gotovo svaki dom, prethodnih dana imali su verbalne sukobe do ivice incidenta sa članovima ili simpatizerima vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), među kojima su bili članovi šire porodice premijera Markovića, koji je u javnom reagovanju optužio Demokrate za pritiske na njegovu porodicu. U pismu na adrese Evropske unije, OEBS-a i diplomatskih misija u Crnoj Gori, lider Demokrata Aleksa Bečić istakao je da su životi pripadnika te stranke ugroženi zbog njihovog političkog djelovanja i zatražio je njihovu odgovarajuću reakciju.

Da li je već bilo povratnih informacija na Bečićevo pismo, RSE je pitao generalnog sekretara Demokrata Borisa Bogdanovića.

"Demokratska Crna Gora očekuje od svih relevantnih međunarodnih institucija odgovarajuću reakciju u odnosu na sve ono što Demokratska partija socijalista, zajedno sa neformalnim centrima moći, članovima i šefovima organizovanih kriminalnih grupa, čini kako bi zaustavili najperspektivniji politički subjekt na političkoj pozornici Crne Gore. Očekujemo njihovu reakciju, kratko je vrijeme prošlo. Već sjutra ćemo imati neke konstakte sa tim u vezi, nakon čega ćemo, naravno, informisati javnost o rezultatima tih sastanaka", rekao je Bogdanović.

Preporučujemo za Vas