Plenum 083 podržao Bečića u susret izborima

"Čast nam je da zajednički nastavimo gdje smo stali", kazali su iz Plenuma 083

2809 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Plenum 083
Foto: Plenum 083

Grupa nezavisnih intelektualaca Plenum 083 podržala je predsjedničkog kandidata i lidera Demokrata Aleksu Bečića, u susret izborima zakazanim za 19. mart.

Kazali su kako su uvjereni da će Bečić postati predsjednik, ali i da će, ukoliko dođe do drugog kruga izbora, podržati bilo koga "od četiri kandidata demokratskih snaga".

"Premda je aktuelni politički trenutak sugerisao da zajednički kandidat u prvom krugu predsjedničkih izbora ima objektivne šanse da odnese ubjedljivu pobjedu nad Milom Đukanovićem, šefom bivšeg DPS režima, sa žaljenjem moramo konstatovati da je takva šansa, očigledno, propuštena. Nadamo se da ovakva odluka, osim što izvjesno predstavlja teži, sporiji i, u konačnom, neizvjesniji put do cilja, neće imati negativne efekte na ukupan rezultat predstojećeg izbornog ciklusa. A ishod mora biti samo jedan - poraz Mila Đukanovića - posebno s obzirom na to da je sam Đukanović ovih dana objavio da nijedan posao nije ostavio nedovršenim, a kako je skoro čitave tri decenije bjesomučno uništavao Crnu Goru, nema sumnje da bi svoj nov mandat iskoristio da dovrši svoj destruktivni naum - trajno i nepovratno uništenje naše zemlje", navodi se u saopštenju.

"Stoga, važno je da ne samo četiri kandidata demokratskih snaga, nego i svi akteri tekuće kampanje, pokažu minimum senzibiliteta i budu na visini odgovornosti ostvarenja - ipak zajedničkog - cilja, ali i vrijednostima koje taj cilj personifikuje. Prije svega, apelujemo na međusobno poštovanje u duhu časnog nadmetanja, stvaranje zdravog temelja za dalju izgradnju političke kulture koja prevashodno podrazumijeva odgovornost", dodaju iz Plenuma 083.

Istakli su da javna podrška nekom od kandidata u prvom krugu nikom ne može i "ne smije poslužiti kao izgovor" da u eventualnom drugom krugu ne glasa protiv Mila Đukanovića.

"Plenum 083 će, ukoliko dođe do drugog kruga, u granicama svojih mogućnosti svesrdno i bez kalkulisanja podržati bilo koga od četiri kandidata demokratskih snaga koji izbori svoje mjesto u drugom krugu. Ovim putem izražavamo i svoje čvrsto uvjerenje da će pobjednički kandidat biti Aleksa Bečić", navode iz Plenuma 083.

Podsjećaju da su u martu 2021. godine, na lokalnim izborima u Nikšiću, formirali koaliciju koja je bila "neizostavan faktor pobjede nad DPS režimom".

"Jednom data riječ obavezuje svakog ko do riječi drži. A riječ je o tome da poštenu priču dovedemo do kraja i, tog 19. marta 2023. godine, zajednički ispišemo njeno novo poglavlje. Zato, Aleksa Bečić - čast nam je da zajednički nastavimo gdje smo stali", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: