Hoće li biti smjene vlasti u Podgorici prije kraja predsjedničkih izbora: U tuđim foteljama do drugog kruga?

Dio sagovornika “Vijesti” tvrdi da će DPS nastaviti da opstruira promjenu uprave u glavnom gradu, jer tako navodno želi da obezbijedi institucionalnu prednost svom predsjedničkom kandidatu Milu Đukanoviću. Šef podgoričkog parlamenta Đorđe Suhih tvrdi da će nakon što budu utvrđeni rezultati izbora, sjednicu zakazati u zakonitom roku, i da će “gledati” da to bude što prije

41220 pregleda 60 komentar(a)
Nosioci pobjedničkih lista u Podgorici: Milatović, Šaranović, Rakčević i Borovinić Bojović, Foto: Privatna arhiva
Nosioci pobjedničkih lista u Podgorici: Milatović, Šaranović, Rakčević i Borovinić Bojović, Foto: Privatna arhiva

Iako iz odlazeće podgoričke vlasti tvrde da će nakon što Ustavni sud odluči o izbornim žalbama što prije omogućiti konstituisanje novog lokalnog parlamenta, dio pobjednika izbora tvrdi da će poražene partije nastaviti da opstruiraju promjenu uprave u glavnom gradu.

Nosilac liste Građanskog pokreta (GP) URA na oktobarskim izborima u Podgorici Luka Rakčević, ocjenjuje da je, ako se ima u vidu to da je Ustavni sud izašao iz blokade krajem februara, jasno da je sve urađeno da bi DPS kontrolisao lokalnu vlast makar do drugog kruga predsjedničkih izbora, koji se očekuje 2. aprila. Prvi je zakazan za 19. mart.

On tvrdi da će DPS tako pokušati da obezbijedi određenu institucionalnu prednost svom predsjedničkom kandidatu i lideru Milu Đukanoviću.

DPS je na vlasti u Podgorici i četiri i po mjeseca nakon poraza, jer šef Izborne komisije (IK) Glavnog grada iz te stranke Veselin Vukčević, ne dozvoljava da to tijelo proglasi konačne rezultate izbora dok se Ustavni sud ne izjasni o žalbama.

Iz te institucije, koja je od 13. septembra prošle godine do 27. februara bila bez kvoruma, najavili su da će to učiniti ove sedmice. Njihovom odlukom stvoriće se formalni uslovi za tranziciju vlasti u glavnom gradu.

Rakčević je kazao “Vijestima” da pobjednici treba da urade sve što je u njihovoj nadležnosti da do promjene uprave dođe u najskorijem roku, ali navodi da nije realno očekivati da će barem do prvog kruga izbora biti zakazana sjednica Skupštine glavnog grada. Ističe da je potpuno jasno da će njen predsjednik Đorđe Suhih maksimalno iskoristiti moguće rokove kako bi odlazeća vlast drugi krug izbora dočekala na pozicijama odlučivanja.

”Međutim, već dan nakon predsjedničkih izbora možemo konstituisati upravu, a do tada treba definisati sve što još nije dogovoreno, a što je bilo na čekanju dok se ne proglase konačni rezultati lokalnih izbora”, rekao je Rakčević.

Rakčević
Rakčevićfoto: URA

Čelnik lokalnog parlamenta Suhih, kazao je “Vijestima” da će sjednicu zakazati u zakonitom, dozvoljenom roku, i da će “gledati” da to bude što prije.

”Da vam pravo kažem, ne znam koliko predsjednički izbori mogu uticati na dogovor koalicija, a koliko to može uticati na predsjedničke izbore. U svakom slučaju, gledaću da sjednicu zakažem što prije. Mislim da je vrijeme da se završi ovo što je praktično trebalo i ranije da se završi”, saopštio je, dodajući da predsjednički izbori neće imati nikakav uticaj na njegovu odluku.

Suhih
Suhihfoto: Boris Pejović

Pred Ustavnim sudom je, kako je “Vijestima” ranije saopšteno iz te institucije, 27 žalbi na oktobarske lokane izbore, koji su održani u 14 opština. Među žalbama u vezi sa podgoričkim izborima su i one Svetosavske srpske liste, koja nije prešla cenzus.

Neke opštine proglasile su konačne rezultate uprkos žalbama. Od ukupno pet u vezi sa kojima su podnesene žalbe, rezultati su proglašeni u Budvi i Kolašinu. Osim Podgorice, finalnih ishoda nema ni u Pljevljima i Plavu.

Nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) u Podgorici Jelena Borovinić Bojović, kazala je “Vijestima” da, što se nje tiče, nema nikakvih prepreka da se Skupština glavnog grada konstituiše odmah poslije odluke Ustavnog suda, odnosno nakon utvrđivanja konačnih rezultata, te da se potom krene u izbor gradonačelnika “i svega što predstoji”.

Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Boris Pejović

Nakon što Ustavni sud odluči, IK Glavnog grada utvrđuje konačne rezultate u roku od 12 sati od konačnosti ili izvršnosti odluka po žalbama.

Potom, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Glavnog grada, predsjednik prethodnog saziva lokalnog parlamenta zakazuje prvu sjednicu novoizabrane skupštine, i to najkasnije 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata. Sjednica se održava najkasnije 15 dana od sazivanja.

Ako se parlament ne konstituiše (izborom predsjednika) 60 dana od objavljivanja rezultata, šef države raspisuje nove izbore.

Prema istim aktima, gradonačelnik se bira najkasnije 30 dana od konstituisanja skupštine.

Pokret Evropa sad (PES), DF, Demokrate i GP URA dogovorili su se da formiraju vlast u Podgorici, i da zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović bude gradonačelnik, Borovinić Bojović šefica Skupštine, a da Demokrate i GP URA dobiju pozicije zamjenika gradonačelnika.

Iako je PES u međuvremenu odredio Milatovića za predsjedničkog kandidata, iz te partije, DF-a i GP URA tvrde da je postignuti dogovor i dalje na snazi.

”Vijesti” komentar na ovu temu nisu dobili od nosioca liste Demokrata Danila Šaranovića.

Borovinić Bojović je kazala da je koalicija u Podgorici stabilna, i da vjeruje da će pregovori pobjednika “dobiti na dinamici po izlasku iz institucionalne blokade i da će biti konstruktivni i efikasni”.

Podsjeća da je više puta istakla da predsjednički i lokalni izbori nemaju uzročno-posljedičnu vezu, osim što su, kako navodi, oba događaja nastavak demokratizacije Crne Gore, tj. procesa započetog smjenom vlasti na državnom nivou 30. avgusta 2020. godine.

”Poštovaću izbornu volju građana u svim smjerovima, pa i u kontekstu izbornog i rezultatskog redosljeda, bez obzira na izborni ishod kandidature mog kolege Milatovića. Moj princip je rješavanje postojećih problema, a ne stvaranje novih”, poručila je sagovornica.

Upitana da li su je iz PES-a obavijestili ko bi mogao biti njihov kandidat za gradonačelnika ako Milatović bude izabran za šefa države, Borovinić Bojović je odgovorila da nisu imali konkretnije razgovore na tu temu.

Milatović nedavno nije direktno odgovorio na pitanje ko bi mogao da ga zamjeni ako bude predsjednik, već je samo rekao da je “Podgorica svakako u dobrim rukama”.

Rakčević, takođe, kaže da dogovor pobjednika važi, i da, ko god bude na poziciji gradonačelnika, vjeruje da će Podgorica imati odgovornu upravu naredne četiri godine.

Ko bi potencijalno umjesto Milatovića mogao da bude kandidat za gradonačelnika, ostaje, navodi, da se definiše.

”Molim sve kolege iz partija da ne svodimo priču o formiranju nove uprave na političku trgovinu, jer mislim da je iznad svega interes da se formira stabilna uprava... Vidjećemo ko će personalno biti prvi čovjek grada, ali ono što je jasno i što je g. Milatović više puta kazao je da dogovor između ovih partija ostaje na snazi”, naglašava Rakčević.

Na pitanje kad očekuje da bi mogao biti potpisan koalicioni sporazum partija buduće vlasti, sagovornik odgovara da bi, da je to do GP URA, paraf stavili sjutra. Dodaje da je logično da će se pregovori o konstituisanju vlasti voditi u naredne dvije sedmice.

”Posebno nakon kraja prvog kruga izbora, kad stvari budu jasne, kako bi se onda na prvoj sjednici parlamena, koja bi bila održana početkom aprila, mogli izabrati predsjednicu parlamenta, gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika”, dodaje Rakčević.

S druge strane, član Predsjedništva PES-a Filip Ivanović, rekao je juče listu samo da su ta partija i Milatović trenutno “maksimalno posvećeni uspješnom sprovođenju kampanje za predsjedničke izbore” na kojima očekuju pobjedu, i da će uskoro, nakon stava Ustavnog suda i ishoda izbora, “biti sasvim dovoljno prostora i za komentarisanje tranzicije vlasti u Podgorici”.

Ivanović
Ivanovićfoto: Evropa sad

Na izborima u Podgorici DPS je izgubio vlast nakon 24 godine. Lista “Svi za naš grad”, koju je predvodila ta partija, osvojila je 24 mandata, PES 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, Demokrate šest i GP URA četiri.

Osim Svetosavske, u podgorički parlament nisu ušli ni Socijalistička narodna partija i Preokret.

Borovinić Bojović: Pristojni rokovi odavno probijeni

Borovinić Bojović kaže da su svi pobjednici podgoričkih izbora pokazali “strpljenje umjesto destrukcije”, a da su najveće strpljenje pokazali građani Podgorice.

”Jer su prije skoro pola godine jasno iskazali svoju želju i svoj stav da se DPS razvlasti, a zbog raznih opstrukcija, još nisu dobili formalizaciju izborne volje. I s pozicije građana i s pozicije nas, njihovih predstavnika, pristojni rokovi odavno su probijeni. Ipak, dobro je i važno je što konačno izlazimo iz institucionalne blokade i što smo na pragu formalnih uslova za ostvarivanje izborne volje. U skladu s tim, mogu da kažem samo da je pitanje formiranja vlasti stvar odgovornog odnosa prema građanima”, podvukla je ona.

Bonus video: