Građanska alijansa pripremila Deklaraciju za fer i slobodne izbore

Iz GA su naveli da su Deklaraciju podržali Goran Danilović, Draginja Vuksanović Stanković, Jakov Milatović i Aleksa Bečić

1722 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot/ Građanska alijansa
Foto: Screenshot/ Građanska alijansa

Građanska alijansa (GA) pripremila je Deklaraciju za fer i slobodne izbore, kojom se predsjednički kandidati obavezuju da će na fer način i u demokratskoj atmosferi učestvovati u izborima.

Kako je saopšteno iz GA, Deklaracijom se predsjednički kandidati obavezuju i da će njihova predizborna kampanja biti u duhu poštovanja zakonskih principa, ali i njihovih protivkandidata.

Iz GA su naveli da su Deklaraciju podržali Goran Danilović, Draginja Vuksanović Stanković, Jakov Milatović i Aleksa Bečić.

Potpisivanjem Deklracije kandidati se obavezuju da izborni rezultati budu odraz slobodne volje građana, da će se slobodna volja građana reflektovati kroz pravo na jednako i tajno pravo glasa i nepovredivost tajnosti glasanja;

Kandidati se obavezuju i da će slobodno izražavati politička uvjerenja koja neće ići na štetu, niti ugrožavati uživanje ljudskih prava građana i da će se zalagati za poštovanje propisa kako bi se garantovali pošteni, fer i slobodni izbori.

Potpisivanjem Deklracije kandidati se obavezuju i da će se boriti za sankcionisanje svih onih postupaka koji narušavaju osnovne postulate ljudskih prava, kao i da državne resurse nećemo zloupotrebljavati u svrhu postizanja boljih izbornih rezultata.

Kandidati se obavezuju i da će prilikom medijskih nastupa, gostovanja u medijima i drugim obraćanjima javnosti odnositi sa poštovanjem, uvažavajući razlike protivkandidata/kinja i dignitet medijske i javne scene Crne Gore.

Potpisivanjem Deklracije kandidati se obavezuju da će njegovati kulturu dijaloga i boriti se snagom argumenata, vodeći računa da prilikom javnih nastupa u izbornoj kampanji ne bude prisutan bilo koji oblik govor mržnje i da ćemo isti uvijek najoštrije osuđivati.

Bonus video: