Obradović: Osnovano se sumnja da je Jodžiru neko iz državnog sistema omogućio da dođe do zaštićenih podataka građana

Advokat iz Tivta ogorčen što su njegovi podaci zloupotrebljeni od jednog od predsjedničkih kandidata

27676 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Advokat iz Tivta Ivan Obradović saopštio je da je provjerom preko aplikacije Drđžavne izborne komisije, (www.provjeripotpis.me) putem koje građani mogu provjeriti, da li se njihovi potpisi podrške nalaze u bazi podataka podrške nekom od kandidata za predsjednika Crne Gore, na izborima koji će se održati 19. marta tekuće godine, ustanovio da je on navodno, svojim potpisom podržao predsjendičku kandidaturu Jovana Raduloviča - Jodžira, influensera iz Podgorice.

“Nakon što sam lično izvršio provjeru unosom svojih ličnih podataka, utvrdio sam da sam navodno davalac potpisa podrške nezavisnom kandidatu Jovanu Raduloviću, o čemu u prilogu šaljem i dokaz. Na taj način i takvim postupanjem imenovanog, jasno se zaključuje da su moji lični podaci koji su, i koji bi trebali biti strogo povjerljivi, najbrutalnije zloupotrijebljeni”, kazao je večeras “Vijestima” advokat Obradović.

On je istakao da smo svjedoci da su “građani pred svaki izborni ciklus na udaru kako učestalih telefonskih poziva iz redova političkih partija, tako i još učestalijih sms propagandnih poruka podrške istima”. Konstatovao je da se ovo ne dešava prvi put u pripremi jednog tako važnog izbornog ciklusa, kao što su izbori za predsjednika države, ali da “ovog puta ne smije ostati bez reakcije.”

foto: Privatna arhiva

“Sve navedeno, za posljedicu ima klasičnu manipulaciju i zloupotrebu, ali i diskreditaciju samih građana i o navedenom se u javnosti mora komentarisati, kako bi se građani zaštitili. Postavlja se pitanje, ako se već sada i u ovoj fazi izbornog ciklusa ovakve zloupotrebe dešavaju, konkretno prilikom sakupljanja neophodnog broja potpisa podrške da bi nečija kandidatura uopšte bila validana, kako i šta da očekujemo prilikom samog izbornog dana?”, naveo je advokat iz Tivta.

Obradovića su kaže, danas kontaktirala nekolicina sugrađana s istim problemom, “sve kako bih ih pravovremeno posavjetovao u cilju njihove pravne zaštite, ali u ovom slučaju i lične s obzirom na to, da sam se spletom okolnosti našao u istoj grupi, jer su kao što sam već prethodno naveo i moji lični podaci su zloupotrebljeni”.

“Stoga ću, u narednim danima pokrenuti postupak pred nadležnim sudom i zaštiti svoja zakonom zagarantovana prava. Imajući u vidu da obrazac potpisa podrške predsjedničkom kandidatu sadrži (ime i prezime, datum rođenja, jmbg, broj identifikacionog dokumenta, adresu prebivališta, te u konačnom i potpis davaoca podrške), jasno se zaključuje da se u konkretnom slučaju radi o zlupotrebi svih strogo povjerljivih ličnih podataka. Dakle, da bi DIK Crne Gore potvrdila validnost potpisa podrške, neophodno je da svi navedeni podaci budu istaknuti na predmetnom obrascu. Time se jasno zaključuje, da u ovakvom postupanju odgovornost ne treba tražiti u pojedincu odnosno kandidatu koji je podatke zlupotrijebio, već i u svima onima koji su mu takvu mogućnost pružili. Postavlja se logično pitanje, ko i na koji način suprotno svim zakonskim propisima pruža, tj. omogućava pristup ličnim podacima građana, koji su strogo zakonom zaštićeni?”, zapitao se advokat Ivan Obradović.

Podvukao je da građani i cjelokupna javnost očekuju, “a naročito od nadležne Dražvne izborne komisje Crne Gore za sprovođenje izbora, odgovore i zvaničan stav po pitanju ovog skandala, te da nadležne državne institucije shodno svojim nadležnostima preduzmu odgovarajuće mjere, jer je pomenutim zloupotrebema doveden u pitanje cijeli izborni proces.”

Bonus video: