Šaranović: Moguće nove konsultacije o kandidatu za gradonačelnika Podgorice

Šaranović je “Vijestima” rekao da do ovog trenutka Demokrate nijesu obaviještene o bilo kakvoj promjeni kandidata od Evrope sad, a koliko je njemu poznato, ni ostale kolege iz nove parlamentarne većine u glavnom gradu

25500 pregleda 36 komentar(a)
Šaranović, Foto: Boris Pejović
Šaranović, Foto: Boris Pejović

Moguće je da će o pitanju budućeg kandidata za gradonačelnika glavnog grada biti potrebne nove konsultacije između pobjednika lokalnih izbora, rekao je nosilac liste Demokrata u Podgorici Danilo Šaranović.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu postignuta saglasnost oko toga ko će biti budući gradonačelnik Podgorice, odnosno da će to biti zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović koji je sada kandidat te partije na predsjedničkim izborima.

Šaranović je “Vijestima” rekao da do ovog trenutka Demokrate nijesu obaviještene o bilo kakvoj promjeni kandidata od Evrope sad, a koliko je njemu poznato, ni ostale kolege iz nove parlamentarne većine u glavnom gradu.

"Ne bih želio da odgovorom na vaše pitanje činim bilo kakvu političku štetu jednom od predsjedničkih kandidata, ali očigledno je da će o pitanju budućeg kandidata za gradonačelnika, moguće, biti potrebno činiti nove konsultacije. Razumljivo je da će oko svih potencijalnih novih aranžmana, koji bi bili drugačiji od prethodno usaglašenih, biiti neophodno novo izjašnjavanje nadležnih organa partije", kazao je Šaranović, odgovarajući na pitanje da li je činjenica da je kandidat za novog gradonačelnika Podgorice ušao u trku za predsjednika države, promijenila dogovor o formiranju vlasti u glavnom gradu.

Izbori u Podgorici održani su u oktobru prošle godine, a vlast su osvojili Evropa sad, koalicija koju čine Demokrate, Ujedinjena Crna Gora i Demos, zatim Demokratski front i URA.

Međutim, DPS je na vlasti u Podgorici i četiri i po mjeseca nakon poraza, jer šef Izborne komisije (IK) Glavnog grada iz te stranke Veselin Vukčević, ne dozvoljava da to tijelo proglasi konačne rezultate izbora dok se Ustavni sud ne izjasni o žalbama.

Ustavni sud, nakon što je izabrano troje sudija, sjutra će imati sjednicu na kojoj će odlučivati o jednom broju izbornih žalbi.

Šaranović kaže da, da je bilo do Demokrata, vlast u Podgorici bi u duhu izborne volje građana bila formirana već početkom januara.

“Iako nam ni do danas nije jasno zbog čega sve partije pobjednice izbora u Podgorici nijesu dale jasnu podršku našem predlogu zakona koji bi omogućio razvlašćivanje DPS-a i formiranje nove vlasti u glavnom gradu odmah nakon Nove godine, danas je jasno da rokovi za formiranje gradske vlasti zavise od aktuelnog predsjednika Skupštine glavnog grada. To pravo mu je dato zbog neusvajanja pomenutog Zakona o lokalnoj samoupravi koji smo predložili u decembru”, kazao je Šaranović.

Predsjednik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih, kazao je “Vijestima” da će sjednicu zakazati u zakonitom, dozvoljenom roku, i da će “gledati” da to bude što prije.

Bonus video: