Ustavni sud danas odlučuje o devet izbornih sporova

Iz Ustavnog suda nijesu odgovorili kada će početi sjednica novog saziva i da li mediji mogu da je prate

6973 pregleda 3 komentar(a)
Pred Ustavnim sudom ukupno 27 žalbi na izborni proces: Đuranović, Armenko, Tešić, Foto: Skupstina
Pred Ustavnim sudom ukupno 27 žalbi na izborni proces: Đuranović, Armenko, Tešić, Foto: Skupstina

Ustavni sud će danas odlučivati o devet izbornih sporova, među kojima su i oni zbog kojih još nijesu proglašeni rezultati lokalnih izbora u Podgorici.

Iz Ustavnog suda nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” kada će početi sjednica novog saziva i da li mediji mogu da je prate, s obzirom na veliko interesovanje javnosti.

Zbog izbornih žalbi na rješenje Državne izborne komisije (DIK), konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici, Plavu i Pljevljima, koji su održani 23. oktobra prošle godine, još nijesu proglašeni.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, pred Ustavnim sudom je ukupno 27 žalbi na izborni proces, a ta institucija nije mogla da ih razmatra jer od septembra nije imala kvorum za rad, nakon odlaska u penziju nekoliko sudija. Ustavni sud je odblokiran 27. februara izborom troje nedostajućih sudija.

Skupština je izabrala zamjenicu ombudsmana Snežanu Armenko, bivšu zaštitnicu imovinsko-pravnih interesa države Draganu Đuranović i sutkinju Osnovnog suda u Kotoru Momirku Tešić za sutkinje Ustavnog suda, na mandat od 12 godina.

Četvrti kandidat Faruk Resulbegović nije izabran za sudiju Ustavnog suda jer su tokom glasanja bili uzdržani poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS).

Skupština će se o njemu izjasniti najranije krajem marta. Da bi bio izabran u drugom krugu glasanja biće potrebna tropetinska podrška, odnosno glasovi 49 poslanika.

Ustavni sud trenutno ima 2.826 predmeta po svim nadležnostima. Od toga je, kako su prošle sedmice rekli “Vijestima”, 2.512 u postupku odlučivanja po ustavnoj žalbi, 285 u postupku ocjene saglasnosti zakona sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim dokumentima i postupku ocjene saglasnosti drugih propisa i opštih akata sa Ustavom i zakonom.

”Jedna je u postupku odlučivanja da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav i jedna u postupku odlučivanja o sukobu nadležnosti i 27 u postupku odlučivanja o izbornim sporovima”, kazali su.

Slučaj predsjednika Mila Đukanovića i njegovog političkog odnosa prema ustoličenju mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske na Cetinju 2021. već je bio na dnevnom redu Ustavnog suda, ali odluka nije donijeta jer su glasovi bili podijeljeni, odnosno nedostajala su četiri glasa neophodna za odluku.

Sudija izvjestilac Milorad Gogić smatrao je da je Đukanović povrijedio Ustav kada je u avgustu 2021. komentarisao ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, međutim za to je na sjednici troje njegovih kolega bilo protiv. Gogićev predmet će ponovo na plenum, “Vijestima” je ranije nezvanično rečeno da će on to zatražiti čim se stvore uslovi za rad.

Bonus video: