Fridom haus: Korupcija u politici i pravosuđu u Crnoj Gori, tužioci generalno ostali lojalni DPS-u

"Zemlja je zahvaćena političkom i institucionalnom krizom zbog nestabilne i promjenljive parlamentarne većine i paralizovanog Ustavnog suda", navodi se u izvještaju "Sloboda u svijetu"

45192 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je u posljednjem izvještaju međunarodne organizacije Fridom haus "Sloboda u svijetu" ponovo svrstana među djelimično slobodne države, sa skorom od 67 od mogućih 100 poena, kao i prošle godine.

Dvadeset šest od 40 bodova osvojeno je u dijelu koji se tiče političkih prava, a 41 od 60 na polju građanskih sloboda.

U izvještaju se podsjeća na promjenu vlasti 2020. godine, kada je, kako se navodi, okončana trodecenijska vladavina Demokratske partije socijalista (DPS).

"Međutim, zemlja je zahvaćena političkom i institucionalnom krizom zbog nestabilne i promjenljive parlamentarne većine i paralizovanog Ustavnog suda. Korupcija u politici i pravosuđu ostaje problem. Crna Gora je dom dinamičnog medijskog i sektora civilnog društva i, bez obzira na stalne probleme u okviru pravosudnog sistema, građanske slobode se generalno poštuju.

Ključni događaji u 2022. godini

Iz Fridom hausa, među ključnim događajima u prošloj godini, podsjećaju da je, nakon perioda nestabilnosti, vladi Zdravka Krivokapića u februaru 2022. izglasano nepovjerenje.

"U avgustu se vlada novog premijera Dritana Abazovića srušila u još jednom glasanju o nepovjerenju, podstaknuta njegovim potezom da potpiše kontroverzni sporazum koji je definisao status Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Višestranački savez je tada predložio Miodraga Lekića za premijera. Predsjednik Milo Đukanović je odbio predlog i raspisao vanredne izbore, što je parlament odbacio", navode iz Fridom hausa.

Pokušavajući da izađe iz "ćorsokaka", dodaje se, parlament je usvojio kontroverzni zakon koji ograničava predsjednička ovlašćenja, omogućavajući većini poslanika da predlože premijera ako predsednik to odbije. "Domaće grupe civilnog društva kritikovale su amandmane kao neustavne, a naišli su na neodobravanje od strane zvaničnika Evropske unije (EU) i SAD i pokrenuli talas protesta. Zastoj može da riješi samo Ustavni sud, koji na kraju godine nije imao kvorum", navodi se u izvještaju.

U avgustu 2022. je, podsjećaju još iz Fridom hausa, skupštinska većina dala status nezavisne opštine Zeti, koja je do tada bila u sastavu Glavnog grada Podgorice. "Ovaj potez, koji je smanjio broj birača u Podgorici, promijenio je granice izbornog okruga u jeku kampanje za lokalne izbore i dogodio se u nedostatku smislenih konsultacija sa izbornom jedinicom", ističe se u izvještaju.

Navodi se i da je u martu Tužilački savjet izabrao novog specijalnog državnog tužioca koji je dao prioritet istragama o korupciji na visokom nivou i finansijskim istragama, kao i poboljšanju povjerenja javnosti u tu instituciju. U međuvremenu, Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu se raspao u junu kada mu je prestao mandat, bez napretka, ističu iz Fridom hausa.

"Rasprostranjena korupcija"

U izvještaju se ističe da su korupcija i kronizam i dalje rasprostranjeni.

"Izvještaji Evropske komisije o napretku dosljedno dovode u pitanje integritet, kredibilitet, nepristrasnost, nezavisnost, odgovornost i postavljanje prioriteta Agencije za sprečavanje korupcije, a državni tužioci su generalno ostali lojalni DPS-u, što utiče na to koje slučajeve odluče da vode", navode iz Fridom hausa, dodajući da organizacije civilnog društva i nezavisni mediji izvještavaju o korupciji među zvaničnicima i njenim efektima.

Među uhapšenim zvaničnicima koji su navodno umiješani u korupcionaške afere, podsjeća se, su bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica; predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić; predsjednik Odbora direktora državnog preduzeća "13. jul - Plantaže" Veselin Vukotić i bivša izvršna direktorica Verica Maraš; bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević...

Za uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića navodi se da je sin "najuticajnije osobe u Agenciji za vrijeme vladavine DPS-a".

Iz Fridom hausa ističu da su tužioci bili u mogućnosti da vode slučajeve korupcije protiv vladinih zvaničnika pod nedavnim administracijama.

SPC moćan politički akter

Za razliku od režima DPS-a, navode iz Fridom hausa, nedavne vlade su se uglavnom suzdržavale od zastrašivanja i delegitimizacije opozicionih aktivnosti izjednačavajući ih sa prijetnjama državi ili javnom redu – iako je bilo povremeno takvih optužbi na račun raznih stranaka i Đukanovića i Abazovića.

"Zbog ovog mirnijeg političkog okruženja, nove opozicione političke grupe mogu da se pojave, da se takmiče na lokalnim izborima i učestvuju u javnoj sferi, a da ne budu označene kao 'državni neprijatelji'", dodaje se u izvještaju.

Dok je DPS pokazao značajnu snagu na lokalnim izborima u Nikšiću 2021. godine, gubitak glavnog grada Podgorice 2022. odražava opadanje podrške građana, ističu iz Fridom hausa.

"Uprkos gubitku na izborima u Podgorici, gradonačelnik DPS-a (Ivan Vuković) je ostao na svojoj funkciji do kraja godine. On je u oktobru priznao poraz, ali je kao opravdanje za ostanak naveo ustavne žalbe, po kojima Ustavni sud nije mogao da odluči jer mu nedostaje kvorum".

Vjeruje se, kako navode iz Fridom hausa, da su mnogi članovi DPS-a povezani sa organizovanim kriminalom, koji "i dalje pruža mogućnosti za nezakonit pritisak na birače i kandidate".

"Ni Krivokapićeva ni Abazovićeva vlada nisu zaustavile praksu klijentelizma, podrivajući planiranu depolitizaciju i profesionalizaciju javne uprave i stvaranje proklamovanog meritokratskog sistema. Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori ostaje moćan politički akter. Njen uticaj se ogledao u iznenadnom potpisivanju Temeljnog ugovora u avgustu 2022. godine od strane premijera Abazovića i patrijarha SPC, koji reguliše legalni status crkve u Crnoj Gori. Abazovićeva odluka da potpiše sporazum – koji se bavi pitanjima uključujući nekretnine, a kritikovan je od strane grupa za ljudska prava i drugih zbog toga što smatraju da crkvi nudi veću moć od drugih vjerskih zajednica – izazvala je kolaps njegove vlade", navode iz Fridom hausa.

"Abazović vratio dio vatrene retorike DPS-a prema novinarima"

Za razliku od vlasti DPS-a, dodaje se, Krivokapićeva vlada nije nastojala da vrši pritisak na novinare. "Abazović je, s druge strane, vratio dio vatrene retorike DPS-a prema kritički nastrojenim novinarima", ističu iz Fridom hausa.

Naglašava se i da je Radio televizija Crne Gore (RTCG), napravio je iskorak u transformaciji u "istinski javni servis", sa uravnoteženijom uređivačkom politikom i inkluzivnijim i raznovrsnijim političkim sadržajem. "Istraživanja javnog mnjenja u 2022. godini pokazala su povećano povjerenje javnosti u RTCG, kao i povećanu gledanost", dodaje se u izvještaju.

"Nedostatak spoljnog pritiska tokom 2021. i 2022. učinio je manje istaknutim unutrašnju cenzuru u medijskim kućama i autocenzuru među novinarima. Reporteri koji pokrivaju korupciju i organizovani kriminal i dalje su u riziku od nasilja", ističe se.

Selektivna pravda sistemski problem

Napori za jačanje nezavisnosti pravosuđa se nastavljaju, iako je pravosuđe i dalje podložno pritiscima DPS-a, a korupcija u pravosuđu ostaje problem, napominju iz Fridom hausa.

"Novi specijalni državni tužilac suočen je sa gomilom zaostalih predmeta koje je njegov prethodnik odbio da procesuira. Dok je krivično gonjenje oslobođeno stiska DPS-a, selektivna pravda ostaje sistemski problem. Još uvijek postoje ozbiljni nedostaci u transparentnosti, otvorenosti, profesionalizmu i odgovornosti u pravosudnom sistemu", ukazuju iz Fridom hausa.

Sudovi su slabo finansirani i često preopterećeni, a uslovi u zatvoru ne ispunjavaju međunarodne standarde za obrazovanje ili zdravstvenu zaštitu, dok zatvorski čuvari "navodno nekažnjeno zlostavljaju zatvorenike".

"Romi, Aškalije, Egipćani i druge etničke manjinske grupe, kao i LGBT+ osobe, suočavaju se sa diskriminacijom. Žene u Crnoj Gori imaju zakonsko pravo na jednaku platu za jednak rad, ali patrijarhalne društvene norme često ograničavaju njihov nivo plata, kao i mogućnosti obrazovanja", ističu iz Fridom hausa.

Uprkos padu vlasti DPS-a, pristup poslovima u javnom sektoru je često ograničen onima koji nemaju vezu, dodaje se u izvještaju.

"Državni sektor dominira većim dijelom crnogorske ekonomije, a srodni klijentelizam, kao i korupcija, predstavljaju prepreke normalnom poslovanju", napominje se.

Iz Fridom hausa naglašavaju i da nasilje u porodici postaje sve ozbiljniji problem.

Bonus video: