Ustavni sud odbio žalbe Svetosavske, stvaraju se formalni uslovi za tranziciju vlasti u Podgorici

Odbijena i žalba Marte Šćepanović, obustavljen postupak po žalbi Krapovića

53995 pregleda 20 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Boris Pejović
Sa današnje sjednice, Foto: Boris Pejović

Ustavni sud odbio je na današnjoj sjednici ustavne žalbe Svetosavske srpske liste, podnijete nakon lokalnih izbora u Podgorici 23. oktobra. Odbijeno je pet ustavnih žalbi te liste, saopšteno je iz suda.

Odlukom suda stvaraju se formalni uslovi za tranziciju vlasti u glavnom gradu. Sud na današnjoj sjednici nije odlučivao o svim prijavama podnijetim nakon izbora u Podgorici.

Odbijena je i žalba predsjednice kolašinskog odbora Demokratske partije socijalista Marte Šćepanović.

Ustavni sud donio je i rješenje o obustavljanju postupka po žalbi podnosioca izborne liste Demokrata Dragana Krapovića na rješenje Državne izborne komisije (DIK) od 17. maja 2022. godine.

Odbijena je i žalba Mehmeta Đonbaljaja, nosioca izborne liste "LDSH-DSA Per Shqiptaret", na rješenje DIK-a od 2. oktobra prošle godine.

Donijeto je i rješenje o odbacivanju žalbe Vladimira Abramovića na rješenje DIK-a od 16. novembra 2022. godine.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici, Plavu i Pljevljima još nisu proglašeni zbog izbornih žalbi koje su izjavljene protiv rješenja Državne izborne komisije.

Ustavni sud odblokiran je 27. februara izborom Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić za sudije tog suda.

Na izborima u Podgorici DPS je izgubio vlast nakon 24 godine. Lista “Svi za naš grad”, koju je predvodila ta partija, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, Demokrate šest i URA četiri.

Nakon odluke Ustavnog suda, Izborna komisija Glavnog grada utvrđuje konačne rezultate lokalnih izbora u roku od 12 sati od konačnosti ili izvršnosti odluka po žalbama.

Potom, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Glavnog grada, predsjednik prethodnog saziva lokalnog parlamenta zakazuje prvu sjednicu novoizabrane skupštine, i to najkasnije 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata. Sjednica se održava najkasnije 15 dana od sazivanja.

Ako se parlament ne konstituiše (izborom predsjednika) 60 dana od objavljivanja rezultata, šef države raspisuje nove izbore.

Prema istim aktima, gradonačelnik se bira najkasnije 30 dana od konstituisanja skupštine.

Bonus video: