CDT: Tužilaštvo odbilo prijavu za zloupotrebu potpisa za izbore 2018.

Iz CDT-a kazali da će zbog propusta u postupanju tužilaštva podnijeti Višem državnom tužilaštvu pritužbu na rad Osnovnog državnog tužilaštva

3889 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbilo je krivičnu prijavu, podnijetu zbog zloupotrebe podataka i potpisa za predsjedničke izbore 2018. godine, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"Iako je utvrđena zloupotreba podataka i potpisa za predsjedničke izbore 2018. godine, Osnovno državno tužilaštvo Podgorica nije preduzelo ništa po tom pitanju", navode iz CDT-a, koji je prijavu podnio u ime grupe građana, čiji su, kako navode iz te NVO, podaci i potpisi zloupotrijebljeni.

Iz tužilaštva su CDT o odbacivanju krivične prijave obavijestili skoro punih pet godina nakon podnošenja krivične prijave i to u momentu kada se, kako navode iz CDT-a, toj organizaciji građani ponovo javljaju sa istim problemom, jer su njihovi podaci zloupotrebljavaju za podršku predsjedničkim kandidatima.

"U obrazloženju za odbacivanje krivične prijave jasno se navodi da su grafolozi utvrdili da potpisi građana koji su se obratili CDT-u i u čije je ime podnijeta prijava nijesu autentični, ipak, krivična prijava je odbačena jer je 'nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja'", dodaju iz CDT-a.

Kazali su da će zbog propusta u postupanju tužilaštva podnijeti Višem državnom tužilaštvu pritužbu na rad Osnovnog državnog tužilaštva.

"Ovakva odluka izaziva veliku zabrinutost i nekažnjivost za zloupotrebu podataka građana u izbornom procesu predstavlja samo podstrek za ponovno izvršavanje ovakvih krivičnih djela. Čekamo ishod za ostale krivične prijave i brojne građane koji su nam tada prijavili zloupotrebe i nadamo se da će ovo biti nauk u sadašnjem postupanju tužilaštva povodom novih prijava građanki i građana koji tvrde da su njihovi podaci zloupotrebljeni u ovom izbornom procesu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: