U Njemačkoj boravište ima 27.038 crnogorskih državljana

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, oko 850 crnogorskih državljana je od 2018. do 2021. godine dobilo naturalizovano državljanstvo Njemačke, a oko šest, sedam odsto njih zadržalo je izvorno državljanstvo

9428 pregleda 14 komentar(a)
Berlin (ilustracija), Foto: Shutterstock
Berlin (ilustracija), Foto: Shutterstock

Prema informacijama njemačkih vlasti, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, u toj zemlji boravište ima više od 27.000 državljana Crne Gore.

To je podatak koji je Javni servis dobio od Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Portal RTCG prenosi da je upitno koliko je njih odjavilo boravište u Crnoj Gori i da li imaju pravo glasa.

Zakon o izboru odbornika i poslanika predviđa, između ostalog, da pravo glasa imaju osobe koje imaju najmanje dvije godine boravište u Crnoj Gori.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke u odgovoru je navelo da je prema podacima Federalne kancelarije za statistiku od 2018. do 2021. godine 850 osoba dobilo Njemačko državljanstvo, a od tog broja oko sedam odsto je zadržalo crnogorsko, preciziraju iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

"U Centralnom registru stranaca (AZR) na dan 31. decembra 2022. godine upisano je 27.038 lica kao državljani Crne Gore koji žive u Njemačkoj. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, oko 850 crnogorskih državljana je od 2018. do 2021. godine dobilo naturalizovano državljanstvo Njemačke, a oko šest, sedam odsto njih zadržalo je izvorno državljanstvo", navodi se u odgovoru Portalu RTCG.

Bonus video: