DIK: Ne možemo biti odgovorni za eventualne zloupotrebe potpisa, adresirati na one koji su to moguće učinili

Državna izborna komisija razmatrala je sinoć na sjednici pitanje zloupotreba potpisa podrške birača kandidatima za predsjednika Crne Gore nakon početka rada aplikacije za provjeru potpisa podrške

15313 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) saopštila je danas da ne mogu biti odgovorni za eventualne zloupotrebe potpisa podrške birača kandidatima i da je odgovornost potrebno pravilno adresirati prema onima koji su moguće zloupotrebe učinili.

Državna izborna komisija razmatrala je sinoć na sjednici pitanje zloupotreba potpisa podrške birača kandidatima za predsjednika Crne Gore nakon početka rada aplikacije za provjeru potpisa podrške.

"Državna izborna komisija podsjeća javnost da je upravo na inicijativu DIK-a izrađena predmetna aplikacija, a u cilju davanja mogućnosti biračima da provjere da li je njihov potpis podrške zloupotrijebljen. Imajući u vidu da je dio javnosti izrazio kritički osvrt zašto DIK nije spriječila navedene zloupotrebe, potrebno je istaći da je Stručna služba DIK-a u skladu sa odgovarajućim aktima provjeravala da li su svi neophodni podaci sa obrazaca potpisa podrške tačni, te nije mogla cijeniti rukopis na obrascima budući da to jedino može biti predmet grafološkog tumačenja u posebnom postupku", navedeno je u saopštenju.

DIK je, kako se dodaje, stava da svaka moguća zloupotreba potpisa podrške treba da bude ispitana i biće u potpunosti posvećeni tome da "pruže podršku nadležnim organima po predmetnim postupcima u okviru svojih ovlašćenja".

Bonus video: