Crna Gora jeste, Srbija jedina zemlja Zapadnog Balkana koja se nije usaglasila sa novim sankcijama EU protiv Irana

Evropska unija je 20. februara zamrznula imovinu i objavila je viznu zabranu iranskom ministru obrazovanja Jusufu Nuriju i ministru kulture Muhamedu Mehdiju Esmailiju u sklopu petog kruga sankcija Iranu

12482 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Srbija je jedina zemlja iz Zapadnog Balkana koja se nije usaglasila sa odlukom Evropske unije (EU) o uvođenju novih sankcija protiv Irana, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ovo je potvrđeno iz saopštenja koje je izdao visoki EU (Evropska unija) predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost, Žosep Borelj gde je on naglasio da su se sa odlukom EU usaglasile zemlje kandidati Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Ukrajina, Republika Moldavija i Bosna i Hercegovina, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

"Ove zemlje će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta o sprovođenju. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u Boreljovom saopštenju.

Evropska unija je 20. februara zamrznula imovinu i objavila je viznu zabranu iranskom ministru obrazovanja Jusufu Nuriju i ministru kulture Muhamedu Mehdiju Esmailiju u sklopu petog kruga sankcija Iranu.

Prema podacima objavljenim u Službenom glasniku EU, nove mjere usmjerene su protiv 32 pojedinca i dvije firme, poslanika, zvaničnika pravosuđa i zatvorskih službi optuženih za umiješanost u represalije protiv demonstranata.

Srbija je zemlja kandidat koja se smatrala liderom u regionu u procesu prisutpnih pregovora. Međutim, zemlja nije učinila niti jedan korak u ovom pravcu u prethodnoj godini, jer odbija da uvede sankcije protiv Rusije u svjetlu agresije na Ukrajinu.

EU je uvela deset paketa sankcija protiv Rusije, a Srbija se nije usaglasila ni sa jednom odlukom. Sve ostale zemlje regiona se redovno usklađuju sa evropskom politkom sankcija protiv Rusije.

Stopa usklađenosti Srbije sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom je zbog toga "značajno smanjena" što je potvrđeno i u godišnjem izvještaju Evropske komisije.

Od zemalja kandidata za punopravno članstvo u EU se očekuje da progresivno usklade njihove spoljne politike sa politikama EU.

Bonus video: