BS i AA odlučuju koga će podržati na izborima: Različito gledaju ko će raditi za njihovo dobro

"Vijestima" je ranije nezvanično rečeno da je lider BS-a Ervin Ibrahimović već obećao podršku Đukanoviću

23774 pregleda 36 komentar(a)
Tokom vikenda započećemo konsultacije: Nik Đeljošaj, Foto: Željka Vučinić
Tokom vikenda započećemo konsultacije: Nik Đeljošaj, Foto: Željka Vučinić

Bošnjačka stranka (BS) i koalicija albanskih partija, okupljena oko Albanskog foruma, početkom naredne sedmice će se najvjerovatnije izjasniti o podršci nekom od predsjedničkih kandidata pred izbore koji su tačno za sedmicu - 19. marta.

U izbornoj trci, pored aktuelnog šefa države Mila Đukanovića (DPS), učestvuju Andrija Mandić (DF), Jakov Milatović (ES), Aleksa Bečić (Demokrate), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Goran Danilović (UCG) i kandidat grupe građana, influenser Jovan Radulović.

Iako su podršku BS-a na predsjedničkim izborima, pored DPS-a, tražili i Pokret Evropa sad i Socijaldemokratska partija (SDP), ta partija još nije donijela odluku, ali su, prema saznanjima "Vijesti", članstvu već date instrukcije da treba da podrže lidera DPS-a i šefa države Mila Đukanovića.

BS nema svog kandidata na predsjedničkim izborima, a na sjednici Glavnog odbora održanoj početkom marta odluka o podršci nekome od takmaca za šefa države prepuštena je Predsjedništvu partije.

"Vijestima" je ranije nezvanično rečeno da je lider BS-a Ervin Ibrahimović već obećao podršku Đukanoviću. Sjednica Predsjedništva još nije zakazana, čeka se njegov povratak iz Helsinkija, rekao je sagovornik.

Obećao podršku Đukanoviću: Ervin Ibrahimović
Obećao podršku Đukanoviću: Ervin Ibrahimovićfoto: BORIS PEJOVIC

Funkcioneri BS-a prisustvuju i učestvuju na konvencijama Đukanovića. Tako je u Rožajama tokom Đukanovićeve kampanje bio i funkcioner BS-a Amer Halilović, koji je i savjetnik predsjednika. Iz partije tada nisu direktno odgovorili u kom svojstvu je Halilović bio na skupu, iako je neformalno rečeno da je to učinio kao savjetnik predsjednika.

Druga bošnjačka stranka, Stranka pravde i pomirenja (SPP) je prije dva dana podržala kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, kada su saopštili da žele da drže bošnjački narod na pozornici gdje se donose odluke, ne na marginama gdje bi bili samo glasačka mašina nekih potrošenih ideja.

Kad su u pitanju albanske partije, nosilac liste Albanskog foruma na izborima u Tuzima i predsjednik Albanske alternative, Nik Đeljošaj, kazao je "Vijestima" da će tokom vikenda započeti konsultacije u vezi s predsjedničkim izborima.

"Vjerujem da ćemo se početkom sljedeće sedmice odrediti da li ćemo nekog kandidata podržati ili u prvom krugu prepustiti našim podržavaocima da se sami odrede", kazao je Đeljošaj u ime Albanskog foruma.

On je rekao da koalicija koju čine AA, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna albanska unija, nije samo lokalna koalicija, već da su potpisali sporazum zajedničkog djelovanja i zajedničkog nastupa osim lokalnih u Tuzima i za parlamentarne izbore.

Dok se iščekuje odluka o podršci predsjedničkom kandidatu, Predsjedništvo BS-a se osipa. Njegov član i bivši poslanik te partije Nedžad Drešević podnio je iz privatnih razloga ostavku u najvišem organu partije uoči izbora u Tuzima, koji su održani prošle nedjelje.

Više sagovornika "Vijesti" potvrdilo je da je Drešević napustio vrh BS-a, dok on za "Vijesti" tvrdi da to nije tačno. Najavio je da će, ako informacija bude objavljena, to demantovati.

Drešević je dugogodišnji funkcioner te partije. Bio je odbornik u Skupštini Gradske opštine Tuzi, kao i odbornik u Skupštini Glavnog grada, predsjednik odbora Bošnjačke stranke u Podgorici do 2020. godine. Posljednjih godina je potpredsjednik Bošnjačke stranke, član Predsjedništva i Glavnog odbora.

On je početkom 2019. godine pominjan kao kandidat za ambasadora Crne Gore u Tirani, kada je sa te pozicije opozvan Dušan Mrdović, zbog prestanka radnog odnosa po sili zakona, odnosno sticanja uslova za penziju. Predlog da Drešević bude imenovan na tu poziciju nikad nije zvanično poslat predsjedniku države.

Ibrahimović je na sjednici Glavnog odbora te partije krajem februara u Rožajama smijenio generalnog sekretara Admira Adrovića, koji je i ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Dritana Abazovića. Prema ranije objavljenim saznanjima "Vijesti", Ibrahimović već duže vrijeme nije bio zadovoljan radom Adrovića i predložio mu je da ser povuče sa tog mjesta.

Adrović je, prema saznanjima "Vijesti", prije nekoliko dana udaljen i iz Predsjedništva BS-a i aktivnosti u vezi s podrškom predsjedničkom kandidatu odvijaju se bez njega. "Kao član Vlade i resorni ministar bi trebalo da ima uvid u aktuelna dešavanja i uloge BS-a u njima kako bi se na sjednicama Vlade izjašnjavao o važnim pitanjima, međutim Ervin Ibrahimović je smatrao da Adrovića ne treba pozivati na sjednice", rekao je izvor iz BS-a.

Generalnog sekretara bira GO BS-a.

Omeragić: Razgovaramo sa članstvom, podrška kandidatu evroatlantske orijentacije

”Ono što je potpuno izvjesno, Bošnjačka stranka će podržati kandidata koji će neupitno biti na kursu evroatlantske politike. Mi razgovaramo sa našim opštinskim odborima, sa našim članstvom i kada svi ti razgovori budu završeni, javnost će biti obaviještena,” rekao je “Vijestima” portparol partije Adel Omeragić.

On je potvrdio da Adrović više nije generalni sekretar: “Doskorašnji generalni sekretar Admir Adrović, bio je, u skladu sa Statutom Bošnjačke stranke, član Predsjedništva kao generalni sekretar, po automatizmu, i to mu je članstvo, takođe po automatizmu, prestalo podnošenjem ostavke na funkciju generalnog sekretara i njenom verifikacijom na GO. Međutim, on je, u skladu sa svojim članstvom u drugim organima stranke, aktivno uključen u donošenje odluka vezano za sva važna pitanja, pa i pitanje podrške predsjedničkom kandidatu”, navodi se u izjavi portparola partije.

Bonus video: