Pljevlja: Vlast predvođena DPS zapošljavala i nakon što je izgubila izbore

Da bi stvorili zakonske uslove, predsjednik Opštine Rajko Kovačević izmijenio je kadrovski plan

10457 pregleda 10 komentar(a)
Zgrada Opštine, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine, Foto: Goran Malidžan

Od lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine do danas, lokalna vlast, predvođena Demokratskom partijom socijalista na neodređeno vrijeme u lokalnoj upravi zaposlila je 15 novih radnika.

Kako je “Vijestima” saopšteno u lokalnoj upravi nakon izbora po ugovoru je angažovano 68 osoba.

DPS sa svojim koalicionim partnerima Bošnjačkom strankom i Socijaldemokratama ubjedljivo je poražen na tim izborima. Na vlasti su još samo zahvaljujući višemjesečnom nefunkcionisanju Ustavnog suda kojem su izjavili žalbu na navodne nepravilnosti na dva biračka mjesta u pljevaljskim selima Premćane i Odžak.

Da bi stvorili zakonske uslove za zapošljavanje novih radnika, predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević izmijenio je kadrovski plan Opštine.

Dobijena saglasnost Ministarstva: Rajko Kovačević
Dobijena saglasnost Ministarstva: Rajko Kovačevićfoto: Opština Pljevlja

U obrazloženju odluke Kovačević je naveo da je za zapošljavanje novih radnika dobio nedavno i saglasnost Ministarstva finansija.

U Opštini tvrde da su za sva radna mjesta obezbijeđena finansijska sredstva u budžetu opštine Pljevlja za ovu godinu.

69 osoba angažovano je nakon izbora po ugovoru. Lokalna vlast, predvođena Demokratskom partijom socijalista, na neodređeno vrijeme u lokalnoj upravi zaposlila je 15 novih radnika

Najviše novih radnika, osmoro zaposleno je u Sekretarijatu za opštu upravu. U tom sekretarijatu najviše je zaposleno spremačica, njih sedam, i jedan radnik na mjestu matičara.

U Službi menadžera zaposlena su dva službenika na poslovima samostalnog savjetnika za projekte iz kulturno-istorijske oblasti i jedan asistent na sprovođenju i pripremi projektnih aktivnosti VI nivoa kvalifikacije obrazovanja - društvenog smjera. U Službi menadžera, kojim rukovodi kadar SD-a, zaposlen je i jedan referent za sprovođenje i prikupljanje informacija IV nivoa kvalifikacije obrazovanja.

U Sekretarijatu za privredu zaposlen je savjetnik za lokalni ekonomski razvoj koji je završio šumarski fakultet. Jedan službenik zaposlen je u Sekretarijatu za inspekcijeske poslove na poslovima inspektora za drumski saobraćaj i jedan službenik na poslovima inspektora za vode.

U Opštini Pljevlja ukupno je zaposleno 249 radnika na neodređeno vrijeme i 15 radnika na određeno.

Od 15 radnika koliko ih radi na određeno, 14 su gerontodomaćice, a jedan službenik zaposlen je u Službi glavnog administratora.

Od ukupnog broja zaposlenih 138 ih je sa VI i VII nivoom obrazovanja, 93 sa trećim i četvrtim novoom obrazovanja, a njih 18 je sa završenom osnovnom školom.

Od 68 građana koji se angažuju po ugovoru o djelu za šta Opština godišnje izdvaja više desetina hiljada eura najviše ih je radilo u Sekretarijatu za drušvene djelatnosti na, kako je navedeno poslovima obligacionih odnosa za organizovanje kulturnih manifestacija.

Kadrovskim planom opštine koji je usvojen početkom prošle godine bilo je predviđeno da se kroz postupak sporazumnog raskida radnog odnosa i uz isplatu otpremnina, u naredne dvije godine za pet odsto smanji broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

U opštini Pljevlja u 2021. radni odnos je prekinulo 15 službenika i namještenika (smrtni slučajevi, napuštanje radnog mjesta zbog zapošljavanja kod drugog poslodavca, penzionisanje ili istek mandata).

U toj godini radni odnos je zaasnovalo 11 službenika i namještenika od kojih je osam na neodređeno vrijeme, dva na određeno a jedan službenik je sporazumno preuzet iz javnog preduzeća.

Bonus video: