Pomirenje Demokrata i GP URA: Za boljitak države ili opstanak na političkoj sceni

GP URA objavila da je sklopljen savez sa Demokratama i da će podržati Bečića na predsjedničkim izborima. Rješenje je iznuđeno kako bi ove partije produžile svoje političko bitisanje, ocijenio Marko Pejović. Jakov Milatović poručio da će pobijediti i bez podrške Abazovića

35355 pregleda 126 komentar(a)
Bilo je teških političkih riječi i nesporazuma na koje ni jedna ni druga strana ne može biti ponosna: Bečić i Abazović, Foto: Biljana Matijasevic
Bilo je teških političkih riječi i nesporazuma na koje ni jedna ni druga strana ne može biti ponosna: Bečić i Abazović, Foto: Biljana Matijasevic

Pomirenje Demokrata i Građanskog pokreta URA je iznuđeno rješenje kako bi ove dvije partije produžile političko bitisanje nakon prelivanja njihovog biračkog tijela u korist Pokreta Evropa sad (PES), ocijenio je programski direktor NVO Uzor Marko Pejović.

On je za “Vijesti” kazao da nakon pristanka Demokrata na ideju o rekonstrukciji Vlade na čelu sa Dritanom Abazovićem, ovo pomirenje ne predstavlja iznenađenje.

”Naprotiv, ulaskom Pokreta Evropa sad i prelivanja biračkog tijela Demokrata i GP URA u korist PES-a, uspostavljena je nova konstelacija političkih snaga koja predstavlja razlog za ovakvo pomirenje. Dakle, ovo rješenje je iznuđeno kako bi Demokrate i URA produžili svoje političko bitisanje, odnosno ključni razlog ovog pomirenja, a nikako jačanje građanskog bloka, jer su za to imali priliku i tokom prethodnih izbornih ciklusa”, rekao je Pejović.

Jačina građanskog bloka zavisiće od rezultata Milatovića: Pejović
Jačina građanskog bloka zavisiće od rezultata Milatovića: Pejovićfoto: Luka Zeković

Demokrate i GP URA juče su i zvanično objavili da su sklopili savez, nakon perioda od više od godinu koji je obilježio njihov “rat saopštenjima”, a bilo je i teških riječi i optužbi za korupciju i snimke.

Takođe, Demokrate su u avgustu prošle godine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) izglasale nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića. URA je prije toga, u aprilu iste godine, srušila Vladu Zdravka Krivokapića, zbog čega su ih Demokrate nazivale “izdajnicima izborne volje građana” i da su sa DPS-om sklopile koaliciju “21 milion”. Iz GP URA su optuživali lidera Demokrata Aleksu Bečića da “zbog nekih ozbiljnih ucjena napušta evroatlantski kurs”...

Abazović je juče na konferenciji za novinare potvrdio da će ta stranka podržati Bečića na predstojećim predsjedničkim izborima.

Kazao je da je bilo nesuglasica u prethodnom periodu, ali da je Bečić dao doprinos u borbi za bolju Crnu Goru i da je idealan kandidat.

Odluku da GP URA podrži Bečića donio je Glavni odbor GP URA u petak veče.”Vijesti” su juče objavile da su se Demokratska Crna Gora i URA dogovorili o savezu koji predviđa zajedničke nastupe na budućim izbornim ciklusima.

Prethodno su Demokrate dale podršku formiranju vlade na čijem čelu bi ponovo bio Abazović. Međutim, za izglasavanje nove-stare Vlade postavgustovskoj većini fali jedan glas, jer Ujedinjena Crna Gora ne pristaje da Abazović, kojem je izglasano povjerenje, ponovo sastavlja kabinet.

Obnovljeni savez dokaz da je sve moguće

Pejović je ocijenio da je obnovljeni savez Demokrata i GP URA još jedan dokaz da je na crnogorskoj političkoj sceni sve moguće i da uprkos svim mogućim međusobnim blaćenjima i razmiricama mogu da se zaborave principi zarad ostvarivanja političkih interesa i ciljeva.

”Ono što bi bilo zabrinjavajuće jeste da bi građani podrškom ovom pomirenju iskazali podršku da je sasvim u redu nedosljednost u vođenju partija i politika, a da međusobni sukobi i optužbe lidera predstavljaju normalnost”, kazao je Pejović.

Na pitanje da li podrška GP URA može poboljšati rejting Bečića na predsjedničkim izborima, odgovorio je da ako se biračko tijelo vodi etičkim principima i vrijednostima koje su Demokrate zagovarale, ovakvo koaliranje može biti samo na štetu Bečića.

”Sa druge strane, snaga URA je nedovoljna da bi se značajno pozitivno uticalo na rezultat Bečića na predsjedničkim izborima i da bi Bečiću ova podrška obezbijedila dovoljnu podršku za drugi krug predsjedničkih izbora. Svakako, ne postoji dvojba da je ovo koaliranje nije imalo za cilj jačanje rejtinga Bečića na predsjedničkim izborima već opstanak ove dvije političke partije u narednim izbornim ciklusima”, kazao je Pejović.

Vjeruje da su rezultati lokalnih izbora bili dovoljno jasan znak da je biračko tijelo ove dvije partije u značajnoj mjeri dalo podršku nekim drugim partijama i da je ovo jedino rješenje koje je Demokratama preostalo nakon odbijanja Pokreta Evropa sad za formiranje koalicije za naredne izborne cikluse, a GP URA slamka spasa nakon pokušaja koaliranja sa SNP-om u pojedinim opštinama na lokalnim izborima.

Smatra da će jačina građanskog bloka prevashodno zavisiti od rezultata Milatovića, odnosno Pokreta Evropa sad na predsjedničkim izborima, jer su polazne osnove ove koalicije Demokrata i URA u smislu jačine u biračkom tijelu nedovoljne i neobećavajuće da bi se moglo očekivati jačanje tzv. građanskih snaga na osnovu ovog ponovnog udruživanja.

”Ne smijemo zaboraviti da nam rezultati na različitim izbornim ciklusima od 2006. do danas ukazuju da partije iz građanskog bloka nijesu bile dovoljno dosljedne i posvećene ispunjavanju datih obećanja zbog čega su ili nestajale ili bile na ivici cenzusa u narednim izbornim ciklusima, posebno na nacionalnom nivou”, podsjetio je.

Na pitanje da li očekuje da će se Demokratama i GP URA pridružiti Evropa sad, odgovorio je da će rezultat Milatovića na predsjedničkim izborima odlučiti dalji pravac Evrope sad.

”U slučaju ostvarivanja odličnog rezultata, izvjesno je da Evropa sad neće ulaziti u predizborne koalicije, dok bi loš rezultat opredijelio ovu partiju da se priključi Demokratama i URA pod izgovorom da treba da ojačaju građanske snage u Crnoj Gori na štetu DF-a i DPS-a”, kazao je.

Milatović je juče na tribini u Tivtu rekao da i bez zvanične podrške Građanskog pokreta URA, sigurno pobjeđuje na predsjedničkim izborima.

Izbori su zakazani za 19. mart.

Abazović: Stvara se osovina građanskih partija

Abazović je na konferenciji za novinare rekao da se ovim činom, odnosno podrškom Bečiću, stvara “osovina građanskih partija” u Crnoj Gori.

”Sve sujete treba ostaviti sa strane kada je u pitanju nacionalni interes Crne Gore. Meni je velika čast i zadovoljstvo što smo podržali Bečića i vjerujem da ćemo 19. marta ili 2. aprila dobiti novog predsjednika - Aleksu Bečića”, rekao je.

Kazao je da će Bečić energijom, zalaganjem dići instituciju predsjednika na ponos građana.

”Svom prijatelju Aleksi Bečiću želim puno uspjeha 19. marta i 2. aprila, jer je izvjesno da će biti drugog kruga. U nama će imati iskrenog prijatelja i podršku za sve zajedničke vrijednosti”, poručio je Abazović.

Na pitanje novinara da li su dogovorili saradnju na parlamentarnim izborima, Abazović je rekao da je cilj da se objedine građanske snage proevropske orjentacije.

”Da je to bilo ranije, imali bismo zajedničkog kandidata”, kazao je on.

Bečić je kazao da je ova podrška garancija da će ući u drugi krug i da će pobijediti.

Podsjetio je da su Demokrate i GP URA partije nastale u isto vrijeme, prije osam godina.

”Od ovih osam godina, sedam godina je obilježila odlična saradnja. Bila je i ta nepuna godina dana gdje je bilo i teških političkih riječi i teških nesporazuma na koje ni jedna ni druga strana ne može biti ponosna. Ovo je odgovornost, mudrost i dokaz da niko od nas ne gleda na ono što je bilo. Taj nesporazum nije dugo ni trajao, nekih osam mjeseci 2022. Različito ćemo gledati na to ko je bio u pravu, ali to je prošlo...Ali različitosti u mišljenja i konfrontacije među političkim subjektima su česte. Razumite da u maloj Crnoj Gori uvijek dođe do pojačanih emocija koje rezultiraju prenaglašenosti”, rekao je Bečić.

Lider Demokrata je kazao kako je definitivno da vrednuju rezultate koje je Vlada ostvarila na polju borbe protiv “tajkunizacije Crne Gore”.

Dodao je da se od avgusta 2020. DPS u Crnoj Gori više ništa ne pita, i to je stvorilo uslove da građanske partije prave saradnju, kao danas.

Abazović je poručio da kada god budu izbori, biće spremni.

”Manje je važno kakvi će biti aranžmani.

Djelovaćemo u povezivanju snaga, ne samo ovih, nego i drugih subjekata koji dijele slične vrijednosti”, kazao je Abazović odgovarajući na pitanje da li očekuju da im se u tom aranžmanu pridruži Pokret Evropa sad.

Smatra da bi bilo potpuno neprimjereno da predsjednik Milo Đukanović sada raspusti parlament, tri dana pred provjeru svog povjerenja.

Milatović: Podrška radi kratkoročnih političkih interesa

Osvrćući se na činjenicu da je nakon dužeg premišljanja URA juče i zvanično podržala predsjedničku kandidaturu Alekse Bečića, Milatović je istakao da je “legitimno političko pravo svakoga da podrži koga misli da treba”.

”Ja koliko razumijem, to je jedna podrška koja dolazi u ovom trenutku upravo radi nekih možda vrlo kratkoročnih političkih interesa u kontekstu i rekonstrukcije upravo i Abazovićeve Vlade. Međutim, siguran sam da će najveći broj članova i simpatizera GP URA podržati mene za predsjedničkog kandidata i da će to biti dodatni garant moje sigurne predsjedničike pobjede”, rekao je Milatović.

Odgovorio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović (URA) koji je na Tviteru napisao da je URA podržala Bečića zbog dugoročnog interesa, a to je stvaranje jakog građanskog bloka kao garanta stabilnosti.

Potpredsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović poručio je da Milatović mora da razumije da političari, stranke i građani koji ga ne podrže nisu niti loši, niti njegovi protivnici, već jednostavno smatraju da imaju bolji izbor.

”Žao nam je što je kratkoročna politika ‘narcisoidnosti’ odbila našu ponudu da građanski blok nastupi zajedno. Uz to nije dobro tražiti svu vlast za sebe, to nikom ne treba. To nama ne treba. To je Crna Gora preživljavala punih 30 godina. Ne ponovilo se”, saopštio je Krapović.

Bonus video: