Đukanović: Da je Đinđić živ Srbija bi već bila članica EU, a region bi izgledao drugačije

"Njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkana"

25216 pregleda 117 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore
Đukanović, Foto: Predsjednik Crne Gore

Da je Zoran Đinđić živ drugačije bi danas izgledali i Srbijia i region. Zoran bi ostvario svoj politički i životni cij - Srbija bi već bila članica Evropske unije, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je to napisao na Tviteru povododm dvadeset godina od ubistva nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

"Njegovim ubistvom, zadugo je ubijena evropska budućnost i Srbije i Zapadnog Balkana", dodao je Đukanović.

Istakao je da mu je Đinđić bio dragi prijatelj i saborac.

"Kao i prethodnih decenija i danas sam u mislima sa njegovom porodicom. I sa Srbijom koja tuguje. Slava Zoranu Đinđiću", zaključio je Đukanović.

Zoran Đinđić je ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine. Vlada Srbije je nekoliko sati poslije ubistva proglasila vanredno stanje, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, podsjeća Agencija Beta.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu. Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Đinđić je rođen 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsjednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsjednika stranke. Na tu funkciju biran je i jula 1998. i februara 2000. godine.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Poslije pobjede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsjednika Vlade januara 2001. godine.