Jovanović: Mediji iz Srbije više nego zainteresovani za predsjedničke izbore u Crnoj Gori, situacija se ne mijenja

"Ako pogledate specijalne emisije i pročitate tekstove u najčitanijim tabloidima, teško da možete da ne vidite izrazito favorizovanje jednog kandidata i pokušaj uticaja na izbore u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju

4975 pregleda 7 komentar(a)
Jovanović, Foto: CDT
Jovanović, Foto: CDT

Izvršna urednica portala Raskrinkravanje Jelena Jovanović je kazala da se situacija u Crnoj Gori nije značajno promijenila, te da su mediji iz Srbije i više nego zainteresovani za predstojeće predsjedničke izbore.

Jovanović je istakla i da je istraživanje koje je agencija DAMAR sprovela za Centar za demokratsku tranziciju, potvrdilo da polovina građana Crne Gore smatra da mediji iz regiona utiču na izbore u zemlji.

"U istom istraživanju, na pitanje iz koje zemlje se najčešće šire dezinformacije u Crnoj Gori, najveći broj građana (41,9 odsto) navodi Srbiju, slijede Crna Gora (35,3 odsto), Amerika (9,1 odsto), EU zemlje (8,9 odsto), dok najmanji broj građana vidi Bosnu i Hercegovinu kao izvor dezinformacija koje se plasiraju u zemlji (0,2 odsto)", navodi se u saopštenju koje potpisuje urednica portala Raskrinkavanje Jelene Jovanović.

Naglašava da se uvijek treba vratiti na izbore u Nikšiću kao primjer te zainteresovanosti "kad su mediji u Srbiji imali posebne emisije i rubrike na portalima posvećene lokalnim izborima u susjednoj državi".

Dodaje da bi "pandan tome bio da se u Crnoj Gori kreiraju posebne emisije i rubrike za, recimo, izbore u Leskovcu i da ih ovdašnji mediji obilježe kao "bitku za Leskovac".

Ističe da se tako još od februara, kada je bila potvrđena samo kandidatura Andrije Mandića "on uveliko proglašavao za pobjednika izbora kroz naslove tipa "Milogorci ali i svi ostali nemaju šanse protiv Andrije"".

"Kako su Mandića proglašavali za pobjednika i kada još uvijek nije imao protivnike, tako su aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića proglašavali za poraženog, iako tada još uvijek nije ni objavio da će se kandidovati, a kada se nagađalo da se možda i neće kandidovati, komšijski tabloidi su druge ljude iz DPS-a proglašavali "kandidatima za gubitnike"", dodala je Jovanović.

Ističe da su uspjeli od protokolarne informacije kakva je redosljed kandidata na biračkom listiću "naprave senzaciju, pa smo imali priliku da pročitamo naslov: "Nije iznenađenje! Milo Đukanović prvi na glasačkom listiću za predsedničke izbore u Crne Gore", iako je kako kaže, "riječ o uobičajenoj proceduri žrijebanja, kojoj prisustvuju predstavnici svih kandidata".

Tvrdi i da se drugi kandidati u tabloidima iz Srbije pojavljuju skoro isključivo kada su na meti kritika političkih protivnika iz "DF-a, poput Jakova Milatovića".

Jovanović dodaje i da "za njega srpski tabloidi postavljaju pitanje "da li uopšte treba da se kandiduje na izborima” proglašavajući ga licemjerem i lažnim ekspertom. Nijesu propustili priliku ni da ga, uz lidera partije Milojka Spajića, okarakterišu kao nekoga ko je "uvijek protiv Srba".

Dodaje da je dominirao narativ o sigurnoj pobjedi Andrije Mandića.

"Mediji su uporno pokušavali da lidera DF-a proglase za pobjednika i to najčešće preko analitičara za koje nikada nisu navodili njihovu političku angažovanost i povezanost sa Mandićem", istakla je Jovanović.

Naglašva da u medijima najčešće vidimo njegovog dugogodišnjeg savjetnika i savjetnika potpredsjednika Vlade "čija je partija podržala Mandića na ovim izborima".

"Ako pogledate specijalne emisije i pročitate tekstove u najčitanijim tabloidima, teško da možete da ne vidite izrazito favorizovanje jednog kandidata i pokušaj uticaja na izbore u Crnoj Gori", navela je Jovanović.

"To je prema prema istraživanju, uočila i polovina građana Crne Gore", zaključila je Jovanović.

Bonus video: