BIRODI: REM Srbije za medije pod njegovom jurisdikcijom da uspostavi monitoring u vezi izbora u Crnoj Gori

Monitoring je, po objašnjenu BIRODI-a tražen "shodno obavezama iz Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji"

13242 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) iz Beograda je danas pozvao Regulatorno tijelo Srbije za elektronske medije (REM) da za medije koji su pod njegovom jurisdikcijom uspostavi monitoring izvještanja o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

BIRODI je u saopštenju od REM-a to tražio za "posljednju sedmicu kampanje" i "izvjesnom drugom krugu" predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.

Monitoring je, po objašnjenu BIRODI-a tražen "shodno obavezama iz Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji".

"Ovo je prilika da REM bude inicijator prakse, koja do sada nije postojala u regionu zapadnog Balkana i time doprinese izbornom integritetu na regionalnom nivou", dodaje se u saopštenju.

Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji je "kao obaveza plod članstva Srbije u Savjetu Evrope".

Služi da se "spriječi vođenje kampanje iz države u kojoj se izbori ne dešavaju u državi u kojoj se dešavaju, čime se urušava izborni integritet", objasnio je BIRODI.

Bonus video: