Izvrtanje izjave i pravdanje nasilja: Princip se brani i u Parizu i na Cetinju

Gradonačelnik Prijestonice i predstavnici nekih opozicionih partija optužili ambasadora Francuske da je grad nazvao fašističkim, Timonije odgovorio da je njegova izjava imala za cilj da brani slobodu govora i okupljanja

50268 pregleda 70 komentar(a)
Moja izjava se nije odnosila na građane Cetinja, nego je imala za cilj odbranu opštih principa koji važe u demokratskom svijetu: Timonije, Foto: Luka Zeković
Moja izjava se nije odnosila na građane Cetinja, nego je imala za cilj odbranu opštih principa koji važe u demokratskom svijetu: Timonije, Foto: Luka Zeković

Proizvoljno tumačenje i izvrtanje izjava povodom nasilja i svega što se desilo predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću na Cetinju je zabrinjavajuće, a posebno brine pokušaj pravdanja nasilja, ocijenila je direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Milka Tadić Mijović.

Komentarišući optužbe na račun francuskog ambasadora Kristijana Timonijea, da je cijeli grad nazvao fašističkim, ona je kazala da niko nije govorio ni o gradu ni o Cetinju, već o pokušaju da se jednom kandidatu zabrani konvencija.

”Bojim se da mnogi prepoznaju samo ekstremizam onog drugog u Crnoj Gori. Šokirana sam pravdanjem onoga što se na Cetinju desilo kandidatu za predsjednika Jakovu Milatoviću, kao i količinom lažnih vijesti koje se plasiraju da bi se skrenula pažnja sa tog događaja”, rekla je Tadić Mijović.

Timonije je juče odgovorio da se njegova izjava nije odnosila na građane Cetinja, nego je imala za cilj odbranu opštih principa koji važe podjednako u Parizu, Cetinju, ili bilo gdje u demokratskom svijetu.

”To je princip slobode govora i okupljanja. Poznajem i poštujem istorijsku, antifašističku borbu Cetinja, koju bi i danas morale da poštuju sve strane podjednako”, poručio je ambasador Francuske.

Tadić Mijović je istakla da smo se “svi u najtežim godinama ponosili Cetinjem”.

”To je simbol naše slobode, grad koji je bio otvoren za sve, a sad se nasiljem neko sprečava da predstavi svoj program. Moramo da se borimo i sa demonima koji su u nama, a ne samo u drugima. Zamislite da se ovako nešto desilo Draginji Vuksanović Stanković ili Milu Đukanoviću recimo u Nikšiću? Kako bi se to tumačilo?”, poručila je.

Moramo da se borima i sa demonima koji su u nama: Tadić Mijović
Moramo da se borima i sa demonima koji su u nama: Tadić Mijovićfoto: Savo Prelević

Pogrešno čitanje ambasadorove izjave

Nakon što je ambasador Francuske u Crnoj Gori u izjavi “Vijestima”, komentarišući incident na Cetinju, rekao da je ta vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti, reagovao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković (SDP), kao i predstavnici pojedinih opozicionih partija optužujući ambasadora da je grad nazvao fašističkim.

Reagovala je i savjetnica aktuelnog predsjednika i predsjedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića, Tamara Brajović, koja je poručila da u moru dezinformacija, spinova i loših namjera, “svi moramo pažljivo promisliti prije nego nečemu damo kvalifikaciju ili stavimo u kontekst fašističke agresije”.

Đurašković je otvorenom pismu ambasadoru naveo da prilikom incidenta na Cetinju nije vidio nikakav fizički obračun, ali i “da je vjerovao da Timonije ne može kroz pojedinačni incident targetirati grad u fašističkom kontekstu”.

”Događaj na Cetinju, u kojem nikakav fizički obračun zaista nijesam vidio, nije smio da se dogodi i svaku vrstu prekoračenja onoga što podrazumijeva miran protest uvijek moramo osuditi. Pripadam partiji koja je istog momenta osudila incident. Međutim, na ovakav način komentarisati incident koji se dogodio, a koji, saglasan sam sa cjelokupnom javnošću nije trebao i smio da se dogodi, i time brutalno negativno targetirati Cetinje, u najmanju je ruku neprihvatljivo”, napisao je Đurašković.

Đurašković se do juče nije oglasio povodom incidenta na Cetinju, niti odgovorio na pitanja “Vijesti” upućena u subotu.

I Miloš Đuričković iz SD-a tvrdi da je francuski ambasador nazvao građane Cetinja fašistima.

U saopštenju u kom ambasadora naziva pogrešnim imenom “Timotie”, Đuričković navodi da Timonije “gazi po svemu onome što bi Francuska, kao evropska i demokratska sila, trebalo da predstavlja.”

Timonije je prekjuče, odgovarajući na pitanja “Vijesti” u vezi sa napadom na predsjedničkog kandidata Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića u petak veče na Cetinju, kazao da francuska Ambasada osuđuje apsolutno svako nasilje, verbalno ili fizičko, nad predsjedničkim kandidatima.

Grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra na Cetinju gdje je bila zakazana konvencija Milatovića, prvo je protestovala, a zatim vrijeđala i napala kandidata za predsjednika PES-a kada je ulazio u zgradu. To se vidi na snimcima koje su prenijeli mediji, ali i onima objavljenim na društvenim mrežama.

Incident na Cetinju osudila je većina političkih partija, NVO, Vlada, međunarodna zajednica...

Brajović: Diplomate da budu pažljive u izjavama

Savjetnica Đukanovića Tamara Brajović kazala je da je ukupna društvena, politička, ekonomska situacija u Crnoj Gori daleko od normalne i da svaki građanin, naročito zvaničnik, trebalo bi da bude veoma pažljiv u svojim izjavama, kao i u privatnom ophođenju.

Kako kaže, ubijeđena je da svaki diplomata treba da u atmosferi kakvu Crna Gora živi posljednjih godina bude još pažljiviji, posebno ako predstavlja zemlju evropskih vrijednosti.

Dodaje da uzavrelu atmosferu treba smirivati.

”Ne dolivati ulje na odveć tmurnu stvarnost. Vjerujem da zajedno, sa više strpljenja i razuma, možemo naći siguran put za građansku Crnu Goru”, zaključila je Brajović.

Bonus video: