CGO: Kampanju prati radikalna netrpeljivost, kulminiralo u slučajevima Milatovića, Đukanovića i Vuksanović Stanković

"Važno je da institucije sistema pokažu da ovakav vid neslaganja sa bilo čijim političkim ili drugim stavovima nije dozvoljen"

4567 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović, Foto: CGO
Đukanović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je danas da izražava zabrinutost što kampanju za predsjednika Crne Gore prate radikalni izrazi netrpeljivosti, a što je tokom protekle sedmice kulminiralo i pokušajem onemogućavanja predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, na Cetinju i u Nikšiću, da se obrati svojim biračima, kao i prijetnjama upućenim putem društvenih mreža predsjedničkim kandidatima Draginji Vuksanović Stanković i Milu Đukanoviću i njegovoj supruzi.

"Ovakvi slučajevi su uznemirujući jer ugrožavaju demokratske principe i ljudska prava. CGO poziva nadležne institucije da na adekvatan način procesuiraju i sankcionišu sve počinitelje ovih incidenata", ističe se u saopštenju CGO koja potpisuje Petar Đukanović, programski direktor.

Grupa građana protestovala je 10. marta ispred cetinjskog Sportskog centra na Cetinju zbog održavanja konvencije Milatovića.

U jednom trentku je došlo i do napada, pa je Milatović morao uz pomoć obezbjeđenja i policije da uđe u Sportski centar.

Kako se vidi na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, Milatoviću je nekoliko osoba pomoglo da uđe nakon što je prošao kroz gomilu gdje su ga pojedinci gurali i psovali.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) dalo je nalog da se provjeri ko je sa Tvitter naloga prijetio predsjedniku Crne Gore i prvoj dami Milu i Lidiji Đukanoviću.

Poslanici i kandidatkinji Socijaldemokratske partije (SDP) za predsjednicu Draginja Vuksanović Stanković upućene su nove prijetnje, potvrđeno je ranije "Vijestima" nezvanično iz policije.

"Važno je da institucije sistema pokažu da ovakav vid neslaganja sa bilo čijim političkim ili drugim stavovima nije dozvoljen. Jedino tako se može demonstrirati privrženost očuvanju demokratskog karaktera izbornog procesa koji je neophodan u pravcu snižavanja tenzija u ukupnom društvenom ambijentu", piše u saopštenju CGO.

Iz CGO su naveli da ukazuju da ova nemila dešavanja nijesu iznenađujuća, već očekivana posljedica za sve one koji pažljivo prate određene tendencije u društvu koje odavno pokazuju simptome zabrinjavajuće radikalizacije.

"To su godinama unazad izgrađivali uglavnom politički akteri svojim neodgovornim postupanjem, uvredljivim govorom i isključivošću prema oponentima, a što je pratio i pasivan odnos institucija koje su morale mnogo više raditi na suzbijanju svih oblika govora mržnje i govora koji poziva na diskriminaciju", piše u saopštenju.

CGO je poručio da posljedično, danas imamo pad povjerenja građana u institucije, nedopustivo visok prag tolerancije na nasilje, uz snažnu polarizaciju a što je okvir koji pogoduje radikalizaciji.

"Porazno je da iznova imamo i izborne procese koje prati napeta atmosfera i tenzija uprkos deklarativnoj posvećenosti učesnika da doprinesu miru i stabilnosti. Crnogorskom društvu treba miran, transparentan i inkluzivan izborni proces, u skladu sa međunarodnim standardima i principima vladavine prava. Treba nam i izborni proces u kojem su kandidati i kandidatkinje fokusirani na jasne i realne programe u interesu građana i građanki umjesto populističkih kampanja koje dijele već isuviše izdijeljeno društvo", kazali su iz CGO.

Naveli su da ukazuju da je crnogorskom društvu neophodna drugačija politička paradigma u kojoj političari svojim djelovanjem nadograđuju i jačaju demokratsku kulturu kroz javne politike u najboljem interesu građanstva, ali i vlastitu odgovornost i emancipatorsku ulogu, uz komunikaciju sa političkim neistomišljenicima koja se zasniva isključivo na argumentovanoj razmjeni mišljenja i ideja.

Bonus video: