SO Kolašin: Većina glasala za uvećanje komunalija, uzdržani oko mogućnosti polugodišnjeg moratorijuma na gradnju

Kako su saopštili iz izvršne vlasti nova tarifa, prema kojoj je izos naknade za prvu zonu uvećan sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, za treću 70 i četvrtu 30 eura po metru kvadratnom, imaće pozitivne efekte višestruko

11761 pregleda 17 komentar(a)
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Glasovima odbornika vladajuće većine (Demokrate, Demokratski front, Socijalističke narodne partije, Pokreta Evropa sad, Ujedinjena i URA), na današnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) Kolašin, usvojene su izmjene i dopune Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Time je značajno je uvećana ta vrsta naknada, osim u slučaju gradnje objekte osnovnog stanovanja do 200 metara kvadratnih. Kako su saopštili iz izvršne vlasti nova tarifa, prema kojoj je izos naknade za prvu zonu uvećan sa 30 na 150 eura, na 100 za drugu, za treću 70 i četvrtu 30 eura po metru kvadratnom, imaće pozitivne efekte višestruko. Prema riječima predsjednika Opštine Vladimira Martinovića odavno je trebalo povećati cijene komunalija.

"Neko je već do sada uspio da izgradi određeni broj objekata po nerealno niskim cijenama komunalijama, pa imamo situaciju da je 'kvadrat' stana 2.000, 3.000 eura, a za cijeli taj stambeni objekat je Opština dobila 30.000 ili 40.000 eura. Recimo, za neku saobraćajnicu koju treba da izgradimo treba i do million eura, a kapitalnim budžetom koji je 3,5 miliona eura to nije moguće. Inevestitori nijesu 'priroritet svih prioriteta', jer imamo građane Kolašina, kojima treba lokalna uprava koja radi na popravljanju kvaliteta uslova za njihov živor i da bude njihov servis", kazao je on.

Martinović tvrdi da su "građani ostali zaštićeni, a investitori će imati kvalitetnije opremljeno zemljište".

On tvrdi da je odluka "na korist i građana i investitora".

Predsjednik Opštine je kazao da će novcem prikupljenim od nakanada biti izgrađivana isključivo nedostajuća infrastruktura. To će, rekao je, ostati građanima Kolašina. Martinović je objasnio i da je zbog povećanja cijena komunalija trpio "latentni pritisak", ali da su iz izvšne vlasti ostali dosljedni cilju da se konačno u toj oblasti uvede red.

"Mi ćemo ovaj novac iskoristiti za infrastrukturu. Ovo je ogromna šansa za Kolašin, da pokušamo da povratimo dio onog izgubljenog. Ostavrili smo dva glavana cilja. Prvo, zaštitili smo građane. Druge, ne da ne tjeramo investitore, već na ovaj način im pomažemo", rekao je on.

Odbornici Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (Demokratska partija socijalista, Socijaledmokratska partija, Socijaldemokrate i nestranačke ličnosti) i jedna odbornica Grupe birača (GB) bili su uzdržani, prilikom glasanja o povećanju cijena koumunalija. Kako je kazala odbornica Marta Šćepanović, povećanje cijena je bilo neophodno, ali, kako je objasnila, "važne odluke za razvoj grada treba donositi na drugačiji način i uz formiranje radne grupe i stručne analize". Pored toga, ona je problematizovala i način na koji je obavljeno zoniranje opštine.

"Do cijena je trebalo doći uz detaljnu analizu. Mene zanima na koji način će od ovoga imati benefite građane Kolašine. Ne štitimo njihove interese, ako Kolašinca, koji hoće da gradi apartman isto plaća komunalije kao onaj investitor koji ima milione. Lokalnoj upravi treba da je cilj da ne dođe do toga. Nećemo valda dozvoliti da građane Kolašina osudimo da sjutra prave samo objekate osnovnog stanovanja", rekla je Šćepanović.

Šćepanović
Šćepanovićfoto: Dragana Šćepanović

Kako je kazao odbornik Pokreta zjedno gradimo Kolašin Bojan Zeković uvećanje te vrste nakanda je opravdano, jer, uz dosadašnje cijene, nije bilo moguće kvalitetno komunalno opremiti zemljište. I on smatra da je uz povećanje cijena trebalo pružiti detaljna objašnjenja o tome na koji se način došlo do sadašnjih cijena, a ocijenio je da je zoniranje problematično. On je to ilustrovao da primjerom da su lokacije pored puta prema skijalištima ili uz put od Matešava do grada zonirane tako da su cijene komunalija za taj dio niže, nego za neka prigradska naselja za koja investitori nijesu zainteresovani.

Prema Zekovićevim riječima, problematičan je način na koji je su određene dvije vrste naknada. Trebalo je, kazao je, da postoji jedinstvena, a ne dvije cijene naknade, a kroz umanjenja je trebalo doći do cijena za kategorije kojima se želi pomoći. Odbornik je i potencirao važnost namjenskog korišćenja novca od nanada i podsjetio na neke ranije prakse kada je ta vrsta prihoda korišćena za javnu potrošnju.

Zekovićev zaključak o polugodišnjem moratorijumu na gradnju bez podrške većine

Odbornici vladajuće većine bili su uzdržani oko Zaključka, kojim je odbornik Zekovića predložio da se Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Vlada Crne Gore pozovu da skrate rok za izmejene i dopune DUP Cnetar, sa 11 na šest mjeseci, te da se na taj period i zabrani svaka gradnje, osim javne infrastrukture, na prostoru koji zahvata taj planski dokument.

Ogromno interesovanje investitora za Kolašin, rekao je on, mora biti iskorišćeno da doprinese razvoju grada, otvaranju novih radnih mjesta i boljem životu. Potreban je, obrazložio je Zeković, "pametno osmišljen razvoj koji će doprinijeti boljem životu u gradu i sačuvati prostor kao najvrjedniji resurs kojim građani raspolažu".

Zeković
Zekovićfoto: Dragana Šćepanović

"DUP Centar ne da ne nije usklađen, već je direktno suprostavljen ciljevima i načelima planiranja i izgradnje definisanim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Umjesto da štiti prostor daje smjernice za njegovo uništenje i presudno je važno da se do donošenja izmjena i dopuna postojeće odredbe stave van snage", piše u predloženom Zaključku, za koji su glasali odbornici Pokreta Zajedno gradimo Kolašin i jedna odbornica GB.

Iz vladajuće koalicije su imali zamjerke na činjenicu, kako su rekli, što se slični predlozi nijesu čuli prije.

Pokret Zajedno gradimo Kolašin: Vlast onemogućava transparentan rad lokalnog parlamenta

Odbornici Pokreta Zajedno gradimo Kolašin imali su brojne zamjerke na način organizovanja rada SO. Zeković je rekao da predsjednik lokalnog parlamenta Vasilije Bulatović krši član 57. Poslovnika o radu SO Kolašin, jer ne zakazuje sjednice prema propisima.

On je podsjetio da Bulatović ne zakazuje sjednice kolegijume Skupštine, što je tražio klub odbornika DPS. Pored toga, kako tvrde iz Pokreta, onemogućen je i direktan prenos sjednice SO. Odbornici opozicije su objasnili kako je spriječeno da danas klub odbornika DPS obezbijedi prenos, jer postavljanje opreme nije bilo dozvoljeno.

"Ljudima koji su bili angažovani i privatno plaćeno onemogućili da snimaju sjednicu. Ovdje se radi o jasnoj namjeri da sakrijete rad lokalnog parmenta od građana", kazao je Zeković Bulatoviću.

Prema riječima odbornice Šćepanović zabranjeno je čak i i ostavljanje opreme za prenos u salu, u kojoj se održava sjednica lokalnog parlamenta.

Kako je objasnio Bulatović "predsjednici klubova odbornika, DF, SNP i Evropa sad podnijeli su ostavke na mjesta odbornika u Skupštini i prešli na druga radna mjesta, pa time kolegijum do sada ne bi bio reprezentativan".

Osobe koje su namjerlile danas bile postavljanje opreme za snimanje, tvrdi on, nijesu imali nikavu legitimaciju, pa je smatrao da na taj način ne može biti obezbijeđeno snimanje sjednice lokalnog parlamenta. Bulatović tvrdi da će ubuduće biti zakazivane sjednice kolegijuma Skupštine.

Bonus video: