Lekić: Đukanović da zaustavi režiranu hajku protiv Timonijea

"Pored višestruke kontraproduktivnosti za našu zemlju, između ostalog i što će u Parizu, pa i u Briselu znati da čitaju nastalu provincijsku hajku i kao pretenziju držanja časa francuskoj diplomatiji – saopštenje iz Đukanovićevog kabineta - upravo sa pozicija umišljene diplomatske superiornosti do kraja ogoljuje nastalu situaciju"

31299 pregleda 29 komentar(a)
Lekić, Foto: Luka Zeković
Lekić, Foto: Luka Zeković

Poslanik i lider Demosa Miodrag Lekić pozvao je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da zaustavi, kako je naveo, režiranu hajku protiv ambasadora Francuske u Crnoj Gori Kristijana Timonijea.

Timonije je za "Vijesti" ocijenio, komentarišući incident na Cetinju, da je ta vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti.

Ambasador je odgovarajući na pitanja "Vijesti" u vezi sa napadom na predsjedničkog kandidata Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića na Cetinju, kazao da francuska Ambasada osuđuje apsolutno svako nasilje, verbalno ili fizičko, nad predsjedničkim kandidatima.

Uslijedile su reakcije poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrije Nikolića koji je kazao da izjava Timonijea "nije diplomatska", Liberalna partija je ocijenila kao " tešku kvalifikaciju", dok međunarodni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Đuričković tvrdi da je Timonije "nazvao građane Cetinja fašistima".

"Makar ona u svojim sadražjima imala i groteskne dimenzije, nije dobro za Crnu Goru da je pokrenuta, da dobija na intenzitetu, pa i agresivnosti, hajka na francuskog ambasadora zbog izjave osude nasilja koja se suštinski ne razlikuje od istih povodom izjava ambasadorki EU, SAD, Velike Britanije... I što je važno - izjave koja se takođe u osnovi ne razlikuje od reakcija širokog kruga političko - demokratski – građanskih snaga u zemlji. Pored višestruke kontraproduktivnosti za našu zemlju, između ostalog i što će u Parizu, pa i u Briselu znati da čitaju nastalu provincijsku hajku i kao pretenziju držanja časa francuskoj diplomatiji – saopštenje iz Đukanovićevog kabineta - upravo sa pozicija umišljene diplomatske superiornosti do kraja ogoljuje nastalu situaciju", naveo je Lekić u saopštenju.

Savjetnica predsjednika Crne Gore za vanjske poslove Tamara Brajović, je saopštila da u moru dezinformacija, spinova i loših namjera, "svi moramo pažljivo promisliti prije nego nečemu damo kvalifikaciju ili stavimo u kontekst fašističke agresije".

"Naime, nema, ili gotovo nema, razlika između kabinetskog saopštenja predsjednika države i sadržaja izvođača hajke, dakle krstarećih formacija koje su, čast mogućim izuzecima, dio prethodnog plutokratsko – hibridno - korumpiranog režima. Zanimljivo je, mada nije tema ovog obraćanja, da izvođači kampanje očigledno visoko naštimovani na Đukanovićev kabinet, dakle kampanje protiv ambasadora višestruko značajne zemlje, upućuju visoke nadripatriotske poruke odbrane nacije. Poruke čiji je sadržaji sasvim liče na još tri ili četiri druga nacionalna narativa u ovoj zemlji, kojima se takođe brane ugrožena nacionalna prava u Crnoj Gori. Ovdje smo na domaćem terenu identitetskih bitaka sve više nahuškanih identitetsko - nacionalnih bitaka. A zapravo radi se o drugom dijelu istog političkog i korupcionaškog konstrukta. Sa visokom cijenom daljeg nacionalnog, duhovnog, regionalnog, u najkraćem - vrijednosnog dezintegrisanja zemlje. Ne čini mi se, da su ambasador Timonje i Francuska, inače domovina ljudskih prava, istorija nas to uči, krivi za naše probleme. Mislim da je bolje da ih ovdje realno sagledamo i zajedno rješavamo", zaključio je Lekić.

Bonus video: