Mandić: Želim da budem simbol pomirenja, ali i predvodnik obnavljanja tradicionalnih vrijednosti

"Oslobodili smo Crnu Goru u Skupštini, oslobodili je u Vladi, oslobodili smo je u skoro svim opštinama. Ostalo je još samo taj jedan punkt koji se zove predsjednik Crne Gore"

15425 pregleda 65 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Predsjednički kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je na pomirenje građana Crne Gore i njihovo okupljanje oko tema koje su od zajedničkog interesa, jer smatra da čovječanstvu zbog dešavanja u Ukrajini, prijeti veliki rat.

Lider DF-a je sa predizbornog skupa u Tivtu poručio da će njegovom pobjedom na izborima biti stavljena tačka na rušenje "korumpiranog i kriminalizovanog sistema vlasti DPS-a" koje je počelo 2020.

"Ako se, kao što kaže mađarski premijer Viktor Orban, opasnost Trećeg svjetskog rata nadnijela nad cijelim čovječanstvom, što je prirodnije i normalnije nego da u jednoj maloj državi kakva je Crna Gora tražimo puteve saradnje, tražimo mostove da bismo bili bliži jedni drugima jer smo imali nesrećna iskustva u Crnoj Gori da kada su se veliki tukli, mali su stradali. I mi smo negdje poneseni tom predstavom koju imamo u našoj glavi da smo velika sila, često upadali u one borbe koje smo na kraju plaćali sa mnogo žrtava, a onda naknadno razmišljali da li je ili ne trebalo tako raditi. Najveća tragedija je bio 27. marta 1941. koji nas je uvukao u tako jedan krvavi i teški rat koji se završio sa 1,7 miliona žrtava u onoj velikoj Jugoslaviji u kojoj smo živjeli", istakao je Mandić.

On je naglasio da trebamo izvući pouke i biti "ona pametna generacija koja neće rizikovati svoju djecu, već koja će čuvati mir u svojoj državi i graditi i tražiti mostove saradnje između onih koji su različiti".

Inače, 27. marta 1941. u Beogradu se dogodio vojni puč koga je izvela zavjerenička grupa prozapadno orijentisanih oficira Jugoslovenske vojske zbacila sa vlasti tročlano kraljevsko namjesništvo predvođeno knezom Pavlom Karađorđevićem i Vladu Cvetković-Maček, koja je dva dana ranije, potpisala protokol u Beču o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu sa nacističkom Njemačkom, fašističkom Italijom i Japanom.

Lider DF-a je ukazao da nakon decenija vlasti DPS-a u kojoj su svi oponenti te stranke, a posebno simpatizeri DF-a bili otvoreno i brutalno diskriminisani, nova vlast DF-a i njegovih partnera koja je na djelu od 2020. treba da postupa drugačije i da “pruži ruku svima i da zajednički radimo na dobrobit svih”.

Mandić Tivat
foto: Siniša Luković

"Ova politika pomirenja je osnov za sve ono što možemo zajednički da radimo u Crnoj Gori. Ali to ne znači da mi treba da se mirimo sa onim kriminalcima koji su na čelu DPS-a i onom grupom ljudi koja se nalazi u i oko tzv. dvora a koji su svih ovih godina kršili zakone, a koje treba da sankcioniše nezavisno pravosuđe", naglasio je Mandić, dodajući da "kada budem predsjednik Crne Gore, ne želim i neću dozvoliti da se bilo ko iz moje porodice ponaša kao što se svih ovih decenija ponašala porodica Mila Đukanovića sa imovinom i resursima svih nas".

Naglasio je da se mora staviti tačka na dosadašnju afirmaciju kriminala i nečasnih aktivnosti kao legitimnog sredstva za bogaćenje.

"Želim da budem i simbol tog pomirenja u Crnoj Gori, ali želim da budem i predvodnik obnavljanja tradicionalnih vrijendosti - da gradimo novu Crnu Goru na tradiciji stare Crne Gore gdje se poštovalo i čojstvo i poštenje i junaštvo. Treba u tom pravcu da vaspitavamo mlade generacije a ne onako kako ih je vaspitavo režim Mila Đukanoviča da budu 'namazani', da ih vuku u najteže poslove gdje rizikuju svoje živote, da švercuju narkotike, da švercuju cigare, da se brukaju i kompromituju a mnogi od njih i da izgube glavu. To vrijeme mora da ostane iza nas", kazao je Mandić.

On je naveo da su predsjednički izbori "završna bitka sa tim režimom koji je oboren 2020. godine" i da je to "posljednji udarac koji treba da izvršimo kako bi onda mogli da zasučeno rukave i ozbiljno radimo za svakog građanin Crne Gore".

On je naglasio da se zalaže za borbu protiv korupcije i kriminala i oduzimanje imovine "ljudima koji su opljačkali Crnu Goru", prihvatanje evropskih standarda i integracije u Evropsku uniju, ali i ulazak u "Otvoreni Balkan".

Rekao je da je Milo Đukanović "simbol korupcinaškog sistema i predvodnik organizovanih kriminalnih grupa koje su nastale na ovom području".

Mandić Tivat
foto: Siniša Luković

Mandić naglašava da želi da bude "narodni kanidat" i da ima konkretnu podršku građana, a da neki njegovi takmaci na izborima "mašu nekim papirima sa navodnim rezulatima istraživanjima javnog mnjenja koje su radili oni što su svaku analizu i anketu koju su radili, promašili".

"Oni mašu papirima u kojima su navodno jaki, a mi imamo konkretne ljude koji nas podržavaju i prate od grada do grada i čvrsto stoje uz ovu ideju da konačno oslobodimo Crnu Goru. Oslobodili smo Crnu Goru u Skupštini, oslobodili je u Vladi, oslobodili smo je u skoro svim opštinama. Ostala je još samo taj jedan punkt koji se zove predsjednik Crne Gore a to će biti ona najvažnija pobjeda jer je simbol korumpirane i kriminalu sklone Crne Gore upravo ona ličnost koja danas pokriva tu funkciju. Odlazak Mila Đukanovića sa te funkcije biće konačna poruka da je raščišćeno sa onim bivšim stanjem u Crnoj Gori kako je bilo i da možemo da krenemo naprijed", zaključio je Mandić.

Na promociji u Tivtu su govorili i predsjednik Skupštine Opštine Tivat i lider tivatskog odbora Nove srpke demokratije Miljan Marković, gradonačelnik Budve Milo Božović (Nova), predsjednik OO SNP Tivta Aleksdandar Davidović i poslanik DF-a Dejan Đurović.

Bonus video: