CDT podnio pritužbu: Preispitati rješenje ODT-a o odbacivanju prijave iz 2018. za falsifikovanje potpisa

"Pozivamo Više državno tužilaštvo da hitno pokrene odgovarajuće procedure provjere postupanja tužilaca o našoj krivičnoj prijavi iz 2018. godine i da o ishodu obavijesti javnost", kazala je Biljana Papović

2329 pregleda 0 komentar(a)
Papović, Foto: CDT
Papović, Foto: CDT

Zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Biljana Papović saopštila je da je ta nevladina organizacija podnijela danas Višem državnom tužilaštvu pritužbu kojom traže preispitivanje rješenja Osnovnog državnog tužilaštva o odbacivanju krivične prijave iz 2018. za falsifikovanje potpisa podrške predsjedničkim kandidatima.

Takođe, obratili su se i rukovodiocu Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica (ODT) i Tužilačkom savjetu (TS), sa zahtjevom za preispitivanje disciplinske odgovornosti tužilaca u tom predmetu.

"Pozivamo Više državno tužilaštvo da hitno pokrene odgovarajuće procedure provjere postupanja tužilaca o našoj krivičnoj prijavi iz 2018. godine i da o ishodu obavijesti javnost. Na višem tužilaštvu je dodatna odgovornost budući da nam i danas, pet godina nakon ovih događaja, građani prijavljuju iste zloupotrebe. Od ishoda ovog procesa može umnogome zavisiti ponašanje tužilaštva u procesu koje se pokreće za sadašnje zloupotrebe", saopštila je Papović.

"Takođe, pozivamo ODT i TS da u najkraćem roku preispitaju odgovornosti tužilaca koji su radili u ovom predmetu, imajući u vidu da je Zakonom o državnom tužilaštvu predviđen teži disciplinski prekršaj ukoliko tužilac bez opravdanog razloga ne postupa u predmetima u zakonom propisanim rokovima, a usled toga nastupi zastarjelost", dodala je ona.

Papović je kazala da osnov za podnošenje tih pritužbi nalaze u formalnoj potvrdi o odbacivanju krivične prijave koju su "punih pet godina" nakon njenog upućivanja dobili iz tužilaštva i u kojoj se navodi da ta institucija od juna 2018. nije preduzimala procesne radnje u tom slučaju, zbog čega je nastupila zastarelost krivičnog gonjenja.

"U obrazloženju za odbacivanje krivične prijave jasno se navodi da su grafolozi utvrdili da potpisi građana i građanki koji su se obratili CDT-u i u čije je ime podnijeta prijava nijesu autentični. Ipak, krivična prijava je odbačena jer je 'nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja'", ističe Papović.

Podsjeća da su u kampanji za predsjedničke izbore 2018. posredovali u zaštiti prava skoro 800 građana čiji su potpisi falsifikovani, a lični podaci zloupotrebljeni. "Takođe smo tužilaštvu predali prvu prijavu u ime 54 građana/ki čiji su potpisi falsifikovani u ovom izbornom ciklusu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: