Državna izborna komisija apeluje na MUP da informišu birače o mjestima glasanja

"DIK, u skladu sa Zakonom o biračkom spisku, ima pravo uvida u birački spisak, dok nema pravo da obavještava građane na kom biračkom mjestu mogu ostvariti biračko pravo", pojašnjava se u saopštenju

14991 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državna izborna komisija (DIK) apelovala je na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da preuzme sve neophodne mjere u cilju informisanja birača o mjestima na kojima mogu glasati na predsjedničkim izborima u nedelju.

Iz DIK-a su saopštili da su se obratili MUP-u kako bi ukazali na smetnje u funkcionisanju servisa www.biraci.me.

Oni su podsjetili da su im se na dan održavanja lokalnih izbora 23. oktobra prošle godine, građani obraćali u cilju dobijanja informacije na kom biračkom mjestu mogu ostvariti biračko pravo, budući da nijesu mogli pristupiti sajtu www.biraci.me.

"DIK, u skladu sa Zakonom o biračkom spisku, ima pravo uvida u birački spisak, dok nema pravo da obavještava građane na kom biračkom mjestu mogu ostvariti biračko pravo", pojašnjava se u saopštenju.

DIK je, imajući u vidu zakonske nadležnosti MUP, kao i potrebu birača da budu informisani o mjestu na kom ostvaruju biračko pravo, apelovao da se preuzmu sve neophodne mjere u cilju informisanja birača putem servisa www.biraci.me ili stavljanjem u funkciju više linija call centra Ministarstva.

Bonus video: