Kopman razgovarao sa Dukajem: Predstojeći izbori preduslov za ubrzanje pregovaračkog procesa sa EU

"Procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa važan su dio procesa reforme javne uprave i bliže saradnje EK i Crne Gore u oblasti javne uprave i sajber bezbjednosti", kazao je Kopman

2441 pregleda 0 komentar(a)
Dukaj i Kopman, Foto: Ministarstvo javne uprave
Dukaj i Kopman, Foto: Ministarstvo javne uprave

Trenutna politička situacija i predstojeći izbori su fokusu pažnje Evropske komisije (EK) i preduslov su za ponovno ubrzanje pregovaračkog procesa.

To je poručio generalni direktor Generalnog direktorata EU za susjedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman na sastanku sa ministrom javne uprave Marašom Dukajem u Briselu.

"Kopman je kazao da su procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa važan dio procesa reforme javne uprave i najavio bližu saradnju EK i Crne Gore u oblasti javne uprave i sajber bezbjednosti", navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

Dukaj je kazao da Strategija za reformu javne uprave 2022.-2026. predstavlja krovni strateški dokument za unapređenje ovog sektora u Crnoj Gori, istakavši da je podsticajno što je EK u Izvještaju za Crnu Goru pozdravila usvajanje ovog dokumenta i ohrabrila zemlju da nastavi reformu u ovom sektoru.

"Kopman i Dukaj su istakli i da je Crna Gora, u okviru pregovaračkog procesa u dijelu Poglavlja 10 - Informatičko društvo i mediji, sprovela brojne aktivnosti, prvenstveno u usklađivanju s pravnom tekovinom EU, ali i u cilju usklađivanja sa strateškim principima i okvirima EU", dodaje se u saopštenju.

Dukaj je istakao da kada je riječ o informacionoj bezbjednosti, rade na "novom zakonu i u toku je javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o informacionoj bezbjednosti".

Naglašava da je Crna Gora prva zemlja regiona, koja je tekst ovog zakona uskladila sa novom Direktivom Evropske unije NIS 2.

"Kopman i Dukaj su saglasni da su procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa važan dio procesa reforme javne uprave", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: