Bitnije reforme od datuma prijema

Predstavnici NVO od EU očekuju da pooštri zahtjeve za konkretnim rezultatima i oštro osudi svako zataškavanje afera
6 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2017. 06:14h

Od konkretnog datuma prijema u Evropsku uniju (EU) važnije je da crnogorske vlasti konačno pređu s riječi na djela, saglasni su u nevladinom sektoru.

Predsjednik Evropske komisije Žan Pol Junker je za početak naredne godine najavio strategiju za uspješan prijem Crne Gore i Srbije do 2025. godine. On je rekao da će u strategiji biti naglasak na vladavini prava, fundamentalnim pravima i borbi protiv korupcije.

“To što Crna Gora pregovara od 2012. o članstvu, više nego bilo koja država do sada, dokaz je da se reforme ne odvijaju željenom dinamikom zbog brojnih razloga, od kojih je najvažniji taj da bi otklon od ustaljenih praksi i dosljedno sprovođenje zakona koštalo vladajuću partiju vlasti”, kazala je za “Vijesti” izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović.

Crna Gora je otvorila pregovaračka poglavlja krajem 2012. godine, a Srbija 2015. Junker je nedavno izjavio da "uslovi za ulazak nove članice u EU sa zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do 2019. godine”.

Koordinatorka programa u Građanskoj alijansi Sanja Rašović tvrdi da su dosadašnji rezultati poražavajući.

“I od EU se očekuje da pooštri svoje zahtjeve za konkretnim rezultatima i da oštro osudi svako zataškavanje korupcionaških afera, gušenje medijskih i građanskih sloboda i kršenje ljudskih prava, a posebno nekažnjivost određenih struktura”, kazala je ona.

To što se samo Crna Gora i Srbija pominju za strategiju je, po mišljenju Marovićeve, prepoznavanje da do 2025. samo one mogu dostići određeni nivo demokratizacije dovoljan za članstvo u EU.

“Međutim, dalje kroz proces integracije, EU bi trebalo da 'procijeni' spremnost za članstvo posebno i za Crnu Goru i za Srbiju. Od takve procjene bi trebalo da zavisi da li će pristupanje biti 2025, prije ili poslije najavljene godine. Da li je to plan ili će EU političkom odlukom odrediti 'zajedničku spremnost' kada za tako nešto i sama bude spremna zasada nije jasno”, kazala je ona.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović smatra da će pregovori sa EU biti okončani do 2022. godine.

“Uvjeren sam da će veće prisustvo EU u regionu i sprovođenje najavljene strategije ubrzati dinamiku pregovaračkog procesa i naš put prema članstvu. Mi ćemo ostati u potpunosti posvećeni dostizanju ciljeva koji vode ostvarenju članstva“, rekao je on.

Ako se više potrudite, možete u Uniju i prije 2025. godine

Prijem u Uniju može se desiti i ranije, ali to samo zavisi od Crne Gore, kazali su iz Delegacije u Crnoj Gori.

“Vrata Evropske unije otvorena su za dalja pristupanja kada zemlja ispuni uslove. 2025. nije fiksno određen datum. Ova godina predstavlja indikativan vremenski okvir i odražava jasnu posvećenost kredibilnoj perspektivi proširenja za Zapadni Balkan. To se može desiti i ranije - čim zemlje kandidati ispune neophodne uslove za članstvo,” rečeno je iz Delegacija, na čijem je čeli ambasador Aivo Orav.

Bonus video: