MUP: Sajt za birače nedostupan iz inostranstva zbog mjera zaštite

Zbog sajber napada na vladinu infrastrukturu u prethodnoj godini ograničeni pristup servisu birači.me sa teritorije Crne Gore je samo jedan od implementiranih vidova zaštite, pojasnili iz MUP-a

7578 pregleda 5 komentar(a)
I DIK ukazao na smetnje u radu sajta, Foto: prtsc
I DIK ukazao na smetnje u radu sajta, Foto: prtsc

Sajt birači.me, na kojem građani mogu da provjere na kom mjestu glasaju, nije dostupan iz inostranstva zbog mjera zaštite, rekli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U odgovoru “Vijestima” navode da se građani iz inostranstva sa pravom glasa, kada dođu u Crnu Goru mogu informisati na koje biračko mjesto će glasati pozivom na Call centar 19820, dolaskom na šalter MUP-a, provjerom na sajt www.biraci.me ili pristupom portalu eServisi https://e.servis.mup.gov.me, ako imaju elektronsku ličnu kartu.

”Takođe, zbog sajber napada na vladinu infrastrukturu u prethodnoj godini ograničeni pristup servisu birači.me sa teritorije Crne Gore je samo jedan od implementiranih vidova zaštite”, pojasnili iz MUP-a odgovarajući na pitanje zašto dijaspora ne može da pristupi sajtu iz inostranstva.

Iz Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj saopštili su prošle sedmice da im je onemogućen pristup internet stranici www.biraci.me sa teritorije Evropske unije.

Tvrde da je za to odgovorna vlast u Crnoj Gori i smatraju da ih time pokušavaju spriječiti da provjere podatke o biračkim mjestima na kojima glasaju, kako ne bi izašli na predstojeće predsjedničke izbore i iskoristili Ustavom garantovano pravo.

Državna izborna komisija (DIK) apelovala je juče na MUP da preuzme sve neophodne mjere u cilju informisanja birača o mjestima na kojima mogu glasati na predsjedničkim izborima u nedjelju.

Iz DIK-a su saopštili da su se obratili MUP-u kako bi ukazali na smetnje u funkcionisanju servisa www.biraci.me.

Oni su podsjetili da su im se na dan održavanja lokalnih izbora 23. oktobra prošle godine, građani obraćali u cilju dobijanja informacije na kom biračkom mjestu mogu ostvariti biračko pravo, budući da nijesu mogli pristupiti sajtu www.biraci.me.

“DIK, u skladu sa Zakonom o biračkom spisku, ima pravo uvida u birački spisak, dok nema pravo da obavještava građane na kom biračkom mjestu mogu ostvariti biračko pravo”, pojasnili su.

Bonus video: