Đukanović: Zahvalićemo na ponudi da budemo dio Open Balkana i "srpskog sveta"

On je, govoreći o upravljanju finansijama, rekao da su protekle dvije i po godine "zapravo presipanje iz šupljeg u prazno"

14317 pregleda 28 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS
Đukanović, Foto: DPS

Crnoj Gori je potrebna ozbiljna državna politika, koju će voditi odgovorni uspješni ljudi i dostojanstveno legitimisati državu u međunarodnoj zajednici, kazao je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Đukanović je na tribini u Baru rekao da je apsolutno siguran da tokom njegovog sljedećeg predsjedničkog mandata Crna Gora postaje članica Evropske unije (EU).

“Zahvalićemo na ponudi da budemo dio Open Balkana i “srpskog sveta”, a ići ćemo putem kojeg smo odavno strateški odabrali putem članstva u EU”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori ne treba duže od tri godine da završi taj posao i da se kaže da je spremna da bude sljedeća članica Unije.

Đukanović je rekao da će pobjedom na predsjedničkim izborima biti prekinuta dvoipogodišnja autodestrukcija koju oličavaju dvije propale vlade, koje su, kako je ocijenio, brže gubile političko povjerenje nego što su počinjale ozbiljan državni posao.

Kako je dodao, pobjedom će otvoriti put za izbor nove vlade koja mora što prije da se pozabavi sanacijom krupnih šteta, i da Crnu Goru povede putem dostizanja strateški odabranog cilja – članstva u EU.

Đukanović je rekao da su prioriteti u narednih pet godina učvršćivanje arhitekture građanske Crne Gore.

On je, govoreći o upravljanju finansijama, rekao da su protekle dvije i po godine "zapravo presipanje iz šupljeg u prazno".

“Obećale su se visoke plate, pa da bi se to ispunilo onda se uništio Fond zdravstva, jer se ukinuo doprinos za zdravstveno osiguranje i preselio u tu potrošnju da bi se mogle alimentirati te visoke plate”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, zaboravljeno je da kvalitet života nijesu samo plate.

“Kvalitet života je upravo prije svega kvalitetna zdravstvena zaštita, koje danas više nema, jer ako krenete da se liječite u javnim zdravstvenim ustanovama, morate terapiju ponijeti sa sobom”, rekao je Đukanović.

Govoreći o stanju u prosvjeti, Đukanović je rekao da kvalitetno obrazovanje pretvoreno u vjersku indoktrinaciju.

“Kvalitet života je naravno i kvalitetno obrazovanje koje obezbjeđujemo za svoje potomstvo. I ono je danas sve samo ne kvalitetno. Nažalost, javne obrazovne ustanove postale su mjesta jedne brutalne vjerske indoktrinacije djece”, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, institucija predsjednika bila je jedina u sistemu vlasti tokom protekle dvije i po godine koja je uz podršku i pomoć opozicione koalicije, i uz snažno naraslu građansku svijest društva, uspjela da odbrani temelje države.

“Zato su tako na ovim izborima i kidisali na predsjedničku funkciju, jer su sami zaključili, i o tome govore tokom ove kampanje, da su sa tog mjesta imali najsnažniji otpor svojim naumima”, dodao je Đukanović.

On je rekao da će pobjeda koju će ostvariti otvoriti put do skorih vanrednih parlamentarnih izbora.

“Na kojim ćemo doći do stabilne, odgovorne vlade da bi postala garant dalje izgradnje građanske države, dinamiziranja ekonomske obnove i progresa na putu evropskih integracija”, poručio je Đukanović.

On je poručio da je u nedjelju vrijeme za odlučujući korak i zaustavljanje dalje destrukcije Crne Gore.

Bonus video: