BS traži fotelje za podršku Đukanoviću

DPS pristao na zahtjeve stranke Ervina Ibrahimovića da budu dio vlasti u Plavu i Baru

45387 pregleda 100 komentar(a)
Glasovi Bošnjaka važni u drugom krugu: Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC
Glasovi Bošnjaka važni u drugom krugu: Ibrahimović, Foto: BORIS PEJOVIC

U zamjenu za podršku predsjedničkom kandidatu Milu Đukanoviću Bošnjačka stranka (BS) zatražila je od Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je Đukanović lider, da bude dio koalicione lokalne vlasti u Baru i Plavu, saznaju “Vijesti”.

To je članovima Predsjedništva BS-a u utorak saopštio lider partije Ervin Ibrahimović. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, DPS je na to pristao, a operativno za taj posao zadužen je generalni sekretar Aleksandar Bogdanović - kome to pripada po zaduženju u stranci.

Iz BS-a i DPS-a nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa zahtjevima da se Ibrahimovićeva partija uvede u lokalnu vlast u dvije opštine.

U Plavu DPS sa Socijaldemokratama i SDP-om ima većinu u lokalnoj skupštini i bez BS-a (16 mandata), iako vlast još nije formirana zbog izborne žalbe pred Ustavnim sudom. BS je u toj opštini osvojio sedam mandata.

U Baru DPS, SDP i SD su već formirali vlast. Tamo je BS osvojio jedno odborničko mjesto.

Bošnjačka stranka je i godinama unazad, dok je bila dio vladajućeg saveza, imala velike “apetite” tokom pregovora o formiranju vlasti, pa su njihovi kadorvi pored funkcija u vladama DPS-a bili na čelnim pozicijama u preduzećima sa udjelom državnog kapitala i to onim koja su uglavnom bila profitabilna.

Predsjedništvo BS-a je u obrazloženju odluke da podrži Đukanovića na izborima 19. marta navelo da “u vremenu unutrašnjih, ali i regionalnih izazova, Crna Gora mora ostati čvrsto na evropskom i evroatlantskom kursu, težeći punopravnom članstvu u EU. "Smatramo da će Milo Đukanović, sa mjesta predsjednika države, doprinijeti tom cilju".

Ibrahimović je ranije lično već obećao podršku lideru partije koja je dugogodišnji partner DPS-a, a umjesto da to potvrdi Glavni odbor, odluka je prepuštena Predsjedništvu.

BS je važna Đukanoviću zbog dijaspore, čiji bi glasovi bili ključni u drugom krugu izbora za Đukanovića, a koji su uglavnom pripadnici bošnjačke zajednice.

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Aldin Muratović za “Vijesti” je kazao da ga ne iznenađuje podrška Bošnjačke stranke Đukanoviću.

”To je stranka koja na račun bošnjačkog naroda crpi brojne benefite za lično pozicioniranje i bogaćenje, dok Bošnjaci iseljavaju sa svojih ognjišta, gdje je najveća nezaposlenost i najmanja kapitalna ulaganja u opštinama gdje žive pretežno Bošnjaci”, kazao je Muratović “Vijestima”.

”Na račun naroda BS crpi brojne benefite”: Muratović
”Na račun naroda BS crpi brojne benefite”: Muratovićfoto: SPP

On je dodao da mu je žao što Bošnjačka stranka u ovim, kako je naveo, jako bitnim političkim procesima, gura svoj narod na margine dešavanja u državi.

”Iskreno se nadam da je bošnjački narod zreo politički i da će podržati djelima dokazanog predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, koji je za kratko vrijeme pokazao da istinski želi evropski standard i evropske vrijednosti za sve građane Crne Gore. Lokalni izbori su pokazatelj da manje brojni narodi više ne žele Mila Đukanovića za predsjednika države i tako će biti i na ovim izborima”, kazao je Muratović.

SPP je podržao predsjedničkog kandidata Evrope sad na izborima 19. marta.

Đeljošaj vjeruje u zrelost građana, ostavio im da odluče koga podržavaju

Albanski forum pozvao je birače i simpatizere da glasaju na predsjedničkim izborima, ali da sami odluče koga će podržati. “Vjerujemo u njihovu političku zrelost i odgovornost da procijene najbolju opciju iz malog izbora kandidata,” poručio je jedan od lidera Foruma Nik Đeljošaj.

Demokratska unija Albanaca i Demokratska partija najavile su podršku Đukanoviću, dok Forca još nije utvrdila konačan stav. Llider te partije Genci Nimanbegu je javno saopštio da bi lično dao glas Draginji Vuksanović Stanković (SDP).

Forca, kao i većina albanskih stranaka, godinama je bila dio koalicije na državnom nivou tokom vlasti DPS-a.

Da nema jedinstva kada je u pitanju albanska nacionalna zajednica svjedoči i najava Demokrata da predsjednik Opštine, inače kadar GP URA, Omer Bajraktari, podržava kandidata Aleksu Bečića.

Bonus video: