Đukanović donio ukaz o raspuštanju Skupštine

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su dostavili Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore, koji je kako su poručili, predsjednik Crne Gore donio na osnovu člana 92 tačka 3 Ustava Crne Gore

120042 pregleda 310 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je raspustio Skupštinu Crne Gore.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su dostavili Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore, koji je kako su poručili, predsjednik Crne Gore donio danas na osnovu člana 92 tačka 3 Ustava Crne Gore.

"Raspušta se 27. saziv Skupštine Crne Gore. Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore stupa na snagu danom donošenja. Ovaj ukaz biće objavljen u Službenom listu Crne Gore", navodi se u Ukazu.

Ukaz
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Prema informacijama "Vijesti", dio Đukanovićevog pravnog tima predložio mu je da raspusti parlament i raspiše državne izbore ako do danas ne bude konstituisana nova vlada, do kad je, po izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, rok da se to učini.

Prijevremeni parlamentarni izbori mogli bi da se održe krajem maja ili početkom juna, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Povezani članci

14. Mart 2023.

Parlamentarni izbori mogući u maju ili junu

Đukanoviću je u pravnom mišljenju predočeno da se ako do 16. marta ne bude nove izvršne vlasti, stiču svi zakonski uslovi da raspusti Skupštinu, kako bi se išlo na izbore. "Sada se procjenjuje da li je dobar politički momenat za to", rekao je izvor.

Aktuelnoj Vladi izglasano je nepovjerenje prije sedam mjeseci. Od tada je propalo više pokušaja izbora nove.

Prema Ustavu, Skupština se raspušta ako ne izabere vladu u roku od tri mjeseca od kad predsjednik prvi put predloži mandatara. Pošto Đukanović nije predložio aktuelnog, već je on određen izmjenama Zakona o predsjedniku, po kojima šef države ne postupa, to bi se on u slučaju raspuštanja parlamenta rukovodio ustavnim rokovima, objasnili su “Vijestima” pravnici.

Skupština se raspušta ukazom predsjednika koji izbore raspisuje prvog narednog dana nakon toga.

Od raspisivanja do održavanja izbora ne može, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

Danas ističu tri mjeseca od kad su izmjene Zakona o predsjedniku, čijim je usvajanjem lider Demosa Miodrag Lekić predložen za mandatara, objavljene u Službenom listu. Lekić je 12. marta saopštio da nema većinu za izbor vlade.

Iako je potpisao zakon, Đukanović je odbio da ga primjenjuje tvrdeći da je neustavan. Tokom subotnjeg gostovanja na RTCG-u, nije direktno odgovorio na pitanje hoće li raspustiti parlament, već je kazao da ima pravnika koji misle da to treba učiniti, ali da, kako je naveo, vjeruje da treba sve detaljno sagledati i da ne treba žuriti.

Bonus video: