Korak bliže smjeni vlasti

Ustavni sud odbio preostale žalbe na lokalne izbore u Podgorici, stiču se uslovi za zakazivanje sjednice Izborne komisije

35986 pregleda 25 komentar(a)
Očekivane odluke Ustavnog suda: Borovinić Bojović, Foto: BORIS PEJOVIC
Očekivane odluke Ustavnog suda: Borovinić Bojović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednik Izborne komisije (IK) Glavnog grada Veselin Vukčević, kazao je da očekuje da Ustavni sud danas ili najkasnije u ponedjeljak dostavi IK-u obavještenja o odbijanju žalbi u vezi sa izborima u Podgorici, nakon čega će se steći uslovi za utvrđivanje konačnih rezultata glasanja u tom gradu.

On je to juče rekao “Vijestima” nakon što je Ustavni sud ranije tog dana odbio preostale žalbe u vezi sa podgoričkim izborima, čime je otvoren put za smjenu vlasti u glavnom gradu. Taj sud prethodno je prošle sedmice odbio dio žalbi. Većinu njih bila je podnijela Svetosavska srpska lista, koja nije prešla cenzus.

Ustavni sud izreku odluka dostavlja podnosiocima žalbi i onima na koje se one odnose. Obrazloženje odluke izrađuje se naknadno i dostavlja strankama.

Vukčević je pojasnio da će, pošto sud uruči obavještenja o žalbama, u roku od 12 sati biti održana sjednica IK-a na kojoj će biti utvrđeni finalni rezultati izbora. “Poslije toga slijedi objavljivanje izvještaja o utvrđivanju konačnih rezultata u Službenom listu”, pojasnio je.

U Podgorici vlast nije promijenjena ni nakon gotovo pet mjeseci od izbora jer Vukčević nije dozvoljavao da IK proglasi konačne rezultate dok se Ustavni sud ne izjasni. Sud to donedavno nije mogao da učini, jer od sredine septembra nije imao kvorum za rad.

Neke opštine proglasile su konačne rezultate uprkos žalbama. Od ukupno pet u vezi sa kojima su podnesene žalbe, rezultati su proglašeni u Budvi i Kolašinu. Osim Podgorice, finalnih ishoda nema ni u Pljevljima i Plavu.

Nakon što IK proglasi rezultate, predsjednik prethodnog saziva lokalnog parlamenta ima, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu glavnog grada, obavezu da najkasnije nakon 15 dana zakaže prvu sjednicu novoizabrane skupštine. Ona se održava najkasnije 15 dana od sazivanja.

Čelnik lokalnog parlamenta Đorđe Suhih, rekao je “Vijestima” prošle sedmice da će sjednicu zakazati u zakonitom, dozvoljenom roku, i da će “gledati” da to bude što prije.

Nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) na podgoričkim izborima Jelena Borovinić Bojović, kazala je juče “Vijestima” da je zadovoljna time što je Ustavni sud odbio izborne žalbe, dodajući da je to očekivala.

”Očekujem nastavak pregovora o formiranju vlasti u najkraćem roku”, poručila je.

Pokret Evropa sad (PES), DF, Demokrate i Građanski pokret (GP) URA dogovorili su se da konstituišu vlast u Podgorici, i da zamjenik predsjednika PES-a Jakov Milatović bude gradonačelnik, Borovinić Bojović šefica Skupštine, a da Demokrate i GP URA dobiju pozicije zamjenika gradonačelnika.

Iako je PES u međuvremenu odredio Milatovića za predsjedničkog kandidata, iz te partije, DF-a i GP URA tvrde da je postignuti dogovor i dalje na snazi, dok iz Demokrata poručuju da je moguće da će o pitanju budućeg kandidata za gradonačelnika biti potrebne nove konsultacije.

Na izborima u Podgorici održanim 23. oktobra, DPS je izgubio vlast nakon 24 godine. Lista “Svi za naš grad”, koju je predvodila ta partija, osvojila je 24 mandata, PES 13, koalicija okupljena oko DF-a 11, Demokrate 6 i GP URA 4.

Osim Svetosavske, u podgorički parlament nisu ušli ni Socijalistička narodna partija i Preokret.

Bonus video: