Vijeće za nacionalnu bezbjednost: Podrška na čišćenju institucija od krimogenih struktura

"Konstatovano je da je ovo istorijska akcija u Crnoj Gori, jer je razbijena mreža organizovanih kriminalnih grupa koje imaju uporište u Upravi policije"

18553 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Foto: Vlada CG
Sa današnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Foto: Vlada CG

Vijeća za nacionalnu bezbjednost saopštilo je nakon današnje vanredne sjednice da je izražena podrška daljim aktivnostima na čišćenju institucija od krimogenih struktura

Kako dodaju na šestoj vanrednoj sjednici Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije Predrag Šuković informisali su Vijeće za nacionalnu bezbjednost o najbitnijim podacima koji se odnose na tužilačko-policijsku akciju, koja se sprovodi u cilju borbe protiv organizovanog kriminala i razbijanja organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem kokaina.

Navode da Vijeće je čestitalo na rezultatima zajedničke akcije Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, uz konstantnu i snažnu podršku i saradnju međunarodnih partnera iz EUROPOL-a.

"Konstatovano je da je ovo istorijska akcija u Crnoj Gori, jer je razbijena mreža organizovanih kriminalnih grupa koje imaju uporište u Upravi policije", piše u saopštenju Vijeća.

Dodaju da koliko god porazno bilo za društvo da kriminalni klanovi imaju saradnike i logistiku u bezbjednosnom sektoru, zaključeno je da je neophodno što prije uhvatiti se u koštac sa kriminalom u svim državnim institucijama, ne samo u Upravi policije.

"I tu borbu dovesti do kraja, odnosno do procesuiranja svih službenika koji su učestvovali u kriminalnim aktivnostima. To će, saglasili su se u Vijeću, dovesti do napretka i svjetlije budućnosti države i njenih građana", navode u saopštenju.

Dodaju da je Vijeće informisano da su dosadašnje aktivnosti rezultirale procesuiranjem 17 lica, kojih su većina policijski službenici, a od kojih je nekoliko lišeno slobode, dok se za ostalima traga.

"Posebno je naglašeno da je Crna Gora jedina država koja je identifikovala lice za koje se smatra da je jedan od pet najvećih krijumčara kokaina u Evropi, koji je lišen slobode, što je izuzetno pohvaljeno od međunarodnih partnera. Smatra se da je u konkretnom slučaju, koji je rezultirao procesuiranjem pomenutih lica, u prethodnom periodu prokrijumčareno ukupno oko tri tone kokaina. Vijeće je izrazilo snažnu podršku daljim aktivnostima i odalo priznanje službenicima, koji su, bez ikakve zadrške i straha, ušli u obračun sa visokopozicioniranim članovima organizovanih kriminalnih grupa", piše u saopštenju.

Takođe, kako naode, Vijeće će predložiti Vladi da u okviru svojih nadležnosti zaštiti dostojanstvo i integritet državnih institucija.

"Sa sjednice su opravdano bili odsutni članovi Vijeća Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore i Mevludin Nuhodžić, zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore, dok su u skladu sa članom 6 Poslovnika o radu Vijeća pozvani direktor Uprave policije Zoran Brđanin i v.d. pomoćnika direktora Uprave policije Dejan Knežević zbog službenog puta opravdano odsutni", navode iz Vijeća.

Sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost prisustvovali su Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva odbrane, Marko Kovač, ministar pravde, mr Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Boris Milić, vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, članovi Vijeća, dok su u skladu sa članom 6 Poslovnika o radu Vijeća za nacionalnu bezbjednost sjednici prisustvuju ministar bez porfelja Zoran Miljanić, vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke i predsjednica Tužilačkog savjeta Tatjana Begović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković i službenik Uprave policije Marko Stanković.

Bonus video: