Murić: Novi trend, napadanje kandidata neprovjerenim informacijama i dezinformacijama uoči izbornog dana

"Na društvenim mrežama, uglavnom anonimnim desničarskim nalozima i desničarskim marginalnim portalima iz Srbije su se uoči izbornog dana širile tvrdnje o više kandidata za predsjednika"

21666 pregleda 6 komentar(a)
Murić, Foto: CDT
Murić, Foto: CDT

Platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) – Raskrinkavanje.me uočila je novi trend u predizbornom dezinformisanju javnosti koji podrazumijeva napadanje kandidata neprovjerenim informacijama i dezinformacijama, uoči samog izbornog dana, saopštio je danas Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me, sopšteno je iz CDT.

"Na društvenim mrežama, uglavnom anonimnim desničarskim nalozima i desničarskim marginalnim portalima iz Srbije su se uoči izbornog dana širile tvrdnje o više kandidata za predsjednika. Tako smo imali prilike da čitamo tvrdnje o navodnom nasilju u porodici jednog kandidata koje su se širile bez ikakvih dokaza, što predstavlja posebno opasan i prljav oblik kampanje", istakao je Murić.

On je dodao da su preko botovskih naloga objavljeni snimci privatnih razgovora jednog od kandidata koji nemaju veze sa izborima, da bi se tokom dana krenulo tvrditi da je jedan od funkcionera DPS-a pretučen od kandidata te partije.

"To su objavili marginalni portali iz Srbije i stranice poznate po širenju dezinformacija. Ovakve tvrdnje predstavljaju očigledan i opasan pokušaj uticanja na birače i državne institucije treba da reaguju na njih čim ih uoče. Tim Raskrinkavanja je neke od ovih neistina već razobličio, a ostale još uvijek istražujemo i blagovremeno ćemo obavijestiti čitaoce o ishodu naših istraživanja", kazao je Murić.

Bonus video: