Vujačić: Veliki broj biračkih mjesta neprilagođen za OSI

"Elementi pristupačnosti u unutrašnjosti objekata i kada su bili pripremljeni, nisu bili postavljeni do momenta kada su posmatrači ukazali na taj problem", kazala je Vujačić

8808 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Centar za demokratsku tranziciju
Foto: Centar za demokratsku tranziciju

Na najvećem broju biračkih mjesta samostalan pristup osobama sa invaliditetom (OSI) je potpuno onemogućen zbog stepenica na ulazu, kazala je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) Marina Vujačić.

Ona je u CDT-ovom izbornom podkastu dodala da "elementi pristupačnosti u unutrašnjosti objekata i kada su bili pripremljeni, nisu bili postavljeni do momenta kada su posmatrači ukazali na taj problem."

“Naime, riječ je o nižoj polici u jednoj kabini, kao i o šablonu pomoću kojeg glasaju osobe sa oštećenim vidom i informativnoj brošuri na Brajevom pismu", navela je Vujačić.

Ona je pojasnila da navedeno pokazuje "neodgovornost biračkih odbora, naročito u dijelu šablona koji je propisan i zakonom”.

Kazala je da su njihovi posmatrači danas prisutni u četiri crnogorske opštine i to u Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i Baru, a da će najveći broj biračkih mjesta obići u Podgorici i Nikšiću.

Osvrnula se i na odnos partija prema osobama sa invaliditetom.

“Partije su svoju neogdgovornost pokazale kada je 2014. godine mijenjan Zakon o izboru odbornika i poslanika neprihvatajući naše ključne predloge, što je kasnije potvrdio i Ustavni sud jer je čak dvije norme koje su se odnosile na OSI proglasio neustavnim”, kazala je Vujačić.

Ocijenila je da partije imaju odgovornost i za situaciju na terenu jer njihovi predstavnici čine izborne komisije i biračke odbore koji su dužni pripremiti uslove za održavanje izbora.

“Mi smo moralno podržani u onom dijelu gdje nas partije vide kao statistiku, odnosno kao potencijalne glasače, tada ih interesujemo”, zaključila je Vujačić.

Bonus video: