Mugoša: Na predsjedničke izbore izašlo 64,06 odsto birača, još nisu prikupljeni svi podaci u Podgorici

"Relativno miran izborni dan, koji je protekao u demokratskoj atmosferi, ukoliko izuzmemo one početne probleme koji su se ticali rada na elektronskom uređaju i njegove aktivacije, i određenih nepravilnosti koje su se rješavale u hodu", istakao je Mugoša

20385 pregleda 1 komentar(a)
Mugoša, Foto: Luka Zeković
Mugoša, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša saopštio je da je prema njihovim podacima, na predsjedničke izbore u Crnoj Gori izašlo 64,06 odsto birača.

Mugoša je dodao da nisu prikupljeni podaci sa svih biračkih mjesta u Podgorici.

"DIK će rezultate objaviti do 12 sati od zatvaranja biračkih mjesta", kazao je Mugoša, prenosi portal RTCG.

On je naglasio da je izborni dan protekao relativno mirno i u demokratskoj atmosferi, te da DIK -u formalno nisu prijavljeni veći problemi.

On je pojasnio da da se eventualni prigovori prvo podnose opštinskim izbornim komisijama (OIK), tek nakon toga DIK -u.

"Relativno miran izborni dan, koji je protekao u demokratskoj atmosferi, ukoliko izuzmemo one početne probleme koji su se ticali rada na elektronskom uređaju i njegove aktivacije, i određenih nepravilnosti koje su se rješavale u hodu", istakao je Mugoša.

Dodao je da je ovo bio jedan uobičajeni izborni dan, koji nije iziskivao intervencije DIK-a, osim onih redovnih konsultacija stručne službe sa predstvanicima OIK-a, u smislu davanja stručne podrške u vezi svih tehničkih aspekata sprovođenja izbora.

On je u live gostovanju na Jutjub kanalu Centra za demokratsku tranziciju kazao da je rok da birački odbori dostave izvještaje i zapisnike sa biračkih mjesta opštinskim izbornim komisijma, 12 sati od zatvaranja birališta.

"Nakon toga OIK utvrđuju rezultate na teritoriji svoje opštine, u roku od 12 sati, a nakon toga DIK ima isti rok da utvrdi privremene rezultate izbora", kazao je on.

On je rekao da će mnogo zavisti od ažurnosti biračkih odbora, kada će oni dopremati izborni materijal u OIK, kao i samih OIK-a, kada će ga one dostavljati DIK-u.

Mugoša je dodao da je "krajnji zakonski rok utorak u osam sati, ali se nadam da će to biti i ranije".

Izvršni direktor CDT -a Dragan Koprivica naglasio je da je odziv birača kako su i očekivali, na nivou prethodnih predsjedničkih izbora.

"Naravno nikada ne treba upoređivati odziv na predsjedničkim i parlamentranim, jer to nijesu isti izbori, a naročito ne treba upoređivati sa odzivom iz 2020. godine", dodao je on.

Ističe i da je izborni dan bio relativno miran.

"Ljudi koji su sprovodili izbornu proceduru, birački odbori, OIK i DIK, su svoj posao odradili kako treba. Ovo danas je prihvatljiv izborni dan za jednu demokratsku zajendicu", naveo je Koprivica.

Govoreći o ključnim problemima, on je istakao da je biračko mjesto u selu Dubrovsko u Šavniku zatvoreno.

"Iz OIK- nam je potvrđeno da neće biti ni otvorano. Imali smo u Pljevljima iznošenje listića, neku verbalnu čarku u Bijelom Polju", dodao je Koprivica.

Bonus video: