Đukanović trči počasni krug

Kandidat Evrope sad osvojio u prvom krugu predsjedničkih izbora oko 29 odsto glasova, Đukanović oko 35 odsto, a jedan od lidera DF manje od 20 odsto. Postavgustovska većina najavila podršku Milatoviću za drugi krug, 2. aprila, velike šanse da Crna Gora dobije prvog predsjednika u višestranačju koji nije iz DPS-a. Bečić osvojio oko 11 odsto, debakl Draginje Vuksanović Stanković koja je podnijela ostavku i napušta politiku

86692 pregleda 204 komentar(a)
Sigurno pobjeđujem: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Sigurno pobjeđujem: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović do nogu je potukao praktično glavnog protivkandidata u prvom krugu izbora Andriju Mandića (DF), pa će se za 14 dana s Milom Đukanovićem boriti za predsjedničku fotelju.

Lider DPS-a, međutim, u tom duelu imaće znatno manju šansu da očuva funkciju, ukoliko Milatovića podrže glasači postavgustovske većine - partija iz kojih godinama poručuju da nikakav savez sa aktuelnim predsjednikom države ne dolazi u obzir, što su sinoć najavili predsjednički kandidati DF-a i Demokrata, koji su okončali predsjedničku trku. Postavgustovska većina osvojila je juče 60 odsto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za demokratsku tranziciju na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, Đukanović je osvojio 35,3 odsto glasova, Milatović 28,9 odsto, a Mandić 19 odsto. Slijede kandidat Demokrata Aleksa Bečić sa 11,3 odsto, kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković sa 3,2 odsto, kandidat Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović koji je osvojio 1,5 odsto i nezavisni kandidat Jovan Radulović sa 0,8 odsto.

Đukanović, do juče neprikosnoveni pobjednik svih predsjedničkih izbora u prvom krugu, osvojio je, prema preliminarnim rezultatima, nešto više od 123 hiljade glasova, gotovo 60 hiljada manje nego 2018.

Milatović, funkcioner partije osnovane prije godinu, juče je dobio više od 102 hiljade glasova. Njegov rezultat je za procenat manji nego Mandićev i Bečićev zajedno. Uz njihovu podršku mogao bi da postane prvi predsjednik Crne Gore koji nije iz DPS-a, a nakon uvođenja višestranačja prije više od 30 godina.

Krah na izborima doživjela je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković - od 27 hiljada birača podrške iz 2018. godine, pala je na 11 hiljada, što je pad od 60 procenata.

Glasačko pravo u prvom krugu predsjedničkih izbora imalo je 542.154 birača, a glasalo je 350.231, odnosno 64 odsto.

Đukanović: Ispunili smo cilj

Đukanović je kazao sinoć da su u prvom krugu ostvarili zacrtane rezulate - osvojili iznad 120.000 glasova, ali i najavio da će pobijediti u drugom krugu.

”To smatram vrijednim rezultatom koji me ispunjava zadovoljstvom... Tu je ozbiljna prednost u odnosu na drugog kandidata, sa kojim ću se takmičiti u drugom krugu”, kazao je Đukanović.

Rekao je i da su rezultati jučerašnjih izbora potvrdili da Crna Gora treba parlamentarne izbore.

Đukanović
Đukanovićfoto: Boris Pejović

Zahvalivši se građanima, rekao je da je na njemu da prednost sačuva i unaprijedi u sljedećih 14 dana, kada će se održati drugi krug izbora:

”Nemam protivkandidata kojeg sam očekivao ili priželjkivao, koji god da dođe, slabiji je od mene. Spreman sam da pobijedim ko god da je protivkandidat... Ko god da je protivkandidat, moja strategija je identična. Ubijeđen da su argumenti na mojoj strani i da mogu da pobijedim i ovog kandidata”.

Milatović: Poslaću Đukanovića u penziju

Milatović je ocijenio da su na izborima juče pobijedili svi diskriminisani, koji su baklju slobode nosili 30 godina.

”Obećali smo da ćemo uspjeti na predsjedničkim izborima - i uspjeli smo... Ovo je pobjeda svih onih koji su baklju slobode nosili 30 godina, onih koji su bili diskriminisani, čija su djeca išla trbuhom za kruhom, koji su bili siromašni. Ovo je pobjeda jednakije i pravednije Crne Gore”, kazao je on.

Zahvalio je svim partijama i listama koje su ga podržale i naglasio da je ovo “pobjeda cijele Crne Gore, pobjeda koje su generacije i generacije čekale”.

Milatović
Milatovićfoto: Luka Zeković

On je najavio da će 2. aprila poslati Đukanovića u političku penziju.

Zahvalio se svima koji su, kako je rekao, željeli bolju i pravedniju Crnu Goru i poručio da očekuje još snažniju podršku u drugom krugu.

Na pitanje da li očekuje podršku dijaspore, odgovorio je da sa dijasporom žele da grade bolju Crnu Goru:

”Svaki dan, ne samo svake četiri godine da ih gledaju kao Đukanović... Naši najveći saveznici su građani i siguran sam da ćemo zajedno zapečatiti novu slobodnu Crnu Goru”.

Mandić pozvao glasače DF-a da podrže Milatovića

Mandić je sinoć saopštio da bez podrške DF-a, nema pobjede “našeg kolege Milatovića u drugom krugu”. Potom je pozvao sve njihove birače da 2. aprila podrže jednog od lidera PES-a.

”Dajem večeras u ime DF-a punu podršku Milatoviću i pozivam sve građane Crne Gore da ga podrže. Naši glasači, svi do posljednjeg, da izađu i glasaju za Milatovića, bez obzira hoće li on poštovati našu podršku”.

Mandić je poručio da Crna Gora mora da krene novim putem, a da politika pomirenja može da bude na korist svakog građanina. Zahvalio se srpskom, ali i svim drugima narodima koji su prihvatili takvu politiku.

Naglasio je da je ruka pomirenja pružena svima, i Crnogorcima, i Bošnjacima, i Albancima, i Hrvatima:

”To što smo se u jednom vremenu branili i bili oštri, to niko ne treba da nam zamjeri”.

Mandić
Mandićfoto: Boris Pejović

Rekao je da vjeruje da se jučerašnjim glasanjem završava i brutalna kampanja onih koji su tvrdili da su DF i DPS dvije strane iste medalje, ali i ocijenio da su neke ambasade “radile protiv nas”.

Podsjetio je da će se uskoro održati i vanredni parlamentarni izbori i kazao da vjeruje da će građani u tom kontekstu vrednovati činjenicu da će “DF Milatoviću omogućiti da bude predsjednik Crne Gore”.

”Ne mislim da je on najbolji kandidat, ali je kandidat iza koga treba da stane većinska Crna Gora. To je naša dužnost i obaveza. Borimo se protiv Đukanovića 25 godina. To što će neko od mlađe generacije da formalno promijeni vlast u Crnoj Gori, tj. da bude predsjednik, to me ni najmanje ne nervira, jer je moj glavni cilj bio da Đukanović bude uklonjen sa tog mjesta, jer je on simobl podjela i svega lošeg u Crnoj Gori... To raduje mene i sve ove ljude koji su bili žrtve torture Mila Đukanovića. Kad budu parlamentarni izbori, bićemo ona snaga koja će dominanto uticati na formiranje nove vlade. Velika pobjeda je večeras ostvarena, ta pobjeda biće krunisana podrškom DF-a Milatoviću, budućem predsjedniku Crne Gore. Neka mu je srećna”.

Bečić: Nećemo stavljati klipove u točkove

Bečić je istakao da je većina koja je pobijedila 30. avgusta 2020. godine juče osvojila oko 60 odsto glasova. Čestitao je građanima na demokratskom izbornom danu, rekavši da je slobodno izjašnjavanje jedna od tekovina 30. avgusta.

Konstatovao je da rezultat Demokrata pokazuje da ta partija ima čvrsto političko tijelo.

”Sačuvali smo našu snagu, iako smo imali daleko jaču konkurenciju”, rekao je, dodavši da su praktično oni “iznjedrili kolege iz Evrope sad”.

Bečić
Bečićfoto: Demokratska Crna Gora

I on je čestitao Milatoviću na postignutom rezultatu, ali i naglasio da će na partijskim organima odlučiti o daljim potezima u vezi sa podrškom tom kandidatu.

”Nema prečeg cilja za nas nego da potvrdimo to da je Đukanović večeras pao. Nemojte sumnjati da ćemo dati doprinos koji se od nas očekuje, jer mi ne kalkulišemo, nismo ovdje da stavljamo klipove u točkove. Nama je jedini politički konkurent onaj koji je 30 godina vladao... Ne brinite, naša ruka je tu... Mi smo spremni da podnesemo žrtvu koliku god je potrebno samo da Crna Gora ide naprijed”.

Vuksanović Stanković najavila povlačenje iz politike

Draginja Vuksanović Stanković sinoć je najavila povlačenje iz politike zbog lošeg izbornog rezultata.

Na konferenciji za medije, rekla je da je podnijela ostavku na sve partijske funkcije, ali i na mjesto poslanice u Skupštini Crne Gore.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Twitter/Draginja07

”Sve što sam do sada radila, radila sam iskreno za dobrobit svih građana Crne Gore. Trudila sam se da doprinesem demokratičnosti svih procesa i svega onoga što se dešavalo. Moje dalje djelovanje biće da sa mjesta profesorice Pravnog fakulteta, dalje edukujem i obrazujem generacije, kako bi sjutra doprinosili razvoju i prospiretu, za mene jedine, države Crne Gore”.

Predsjednik SDP-a Raško Konjević rekao je da su za njih izbori sinoć završeni, a da će nakon širokih konsultacija odlučiti da li će i koga da podrže u drugom krugu.

”Da li ćemo podržati nekog u drugom krugu - vidjećemo, dominantno nije spektakularno interesovanje za nas.

Milatović jači od Đukanovića u centralnoj regiji

Milatović je dominirao u centralnoj regiji, a Đukanović na jugu države, pokazuju prvi preliminarni rezultati CEMI-ja.

U centralnom dijelu države, kandidat PES-a osvojio je 35,1 odsto glasova, Đukanović 31,9, a Mandić 17,4.

Na sjeveru, lider DPS-a osvojio je 37,3 odsto glasova, Milatović 26,3, a Mandić 21,1.

Na jugu države, Đukanović je ostvario gotovo identičan rezultat kao na sjeveru (37,6 odsto), Milatović je osvojio 23,8, a lider DF-a 19,3 odsto glasova.

Bonus video: