Đukanović u Tivtu osvojio najviše glasova

U odnosu na lokalne izbore koji su u Tivtu održani 23.oktobra prošle godine, Milo Đukanović je ostvario za oko dva odsto lošiji rezultat nego što je prije pola godine bio kumulativni učinak svih partija koje su podržale njegovu kandidaturu (DPS, SD, LP i HGI minus SDP)

27990 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Najviše glasova Tivćana u prvom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju je dobio kandidat DPS-a i aktuelni predsjednik države, Milo Đukanović.

Za njega je glasalo 2.906 žitelja najmanje bokeljske opštine ili 38,34 odsto od broja izašlih na izbore. Drugi po broju osvojenih glasova je kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović koga je podržalo 2.000 građana Tivta (26.39 odsto), dok je za Andriju Mandića (DF) glasalo 1.400 Tivćana (18,47 odsto).

Kandidat Demokrata Aleksa Bečić dobio je 751 glas (9,91 odsto), Draginju Vuksanović (SDP) podržalo je 319 građana (4,21 odsto) dok je za Gorana Danilovića (Ujedinjena Crna Gora) glasalo 120 Tivćana (1,58 odsto), a za nezavisnog kandidata Jovana Radulovića 83 građana (1,10 odsto)

Od ukupno upisanih 12.007, na izbore je izašlo 7.665 građana Tivta (63,84 odsto), pri čemu je nevažećih glasačkih listića bilo 86 (1.12 odsto).

U odnosu na lokalne izbore koji su u Tivtu održani 23.oktobra prošle godine, Milo Đukanović je ostvario za oko dva odsto lošiji rezultat nego što je prije pola godine bio kumulativni učinak svih partija koje su podržale njegovu kandidaturu (DPS, SD, LP i HGI minus SDP).

Naime, za te četiri partije je 23.oktobra glasalo 2.942 Tivćana dok je njihov predsjednički kandidat sada dobio 38 glasova manje. To je već treći put za redom da politička opcija čija je personifikacija Đukanović u Tivtu bilježi konstantan pad povjerenja.

Ilustracije radi, na lokalnim izborima avgusta 2020. partije koje danas stoje iza Đukanovića, u Tivtu su zajedno imale skoro 4.600 glasova, što znači da je Đukanovićev nedjeljni rezultat slabiji za čak 37 odsto.. SDP je kroz učinak Draginje Vuksanović od 319 glasova ostala gdje se ta pratija u Tivtu nalazi već godinama – tik iznad cenzusa. Politička grupacija koja čini okosnicu lokalne vlasti u Tivtu, koalicija „Da zapečatimo – NP-DCG-PES-DSS“ može biti zadovoljna postignutim u nedjelju jer su dvojicu kandidata iza kojih su stali njeni činioci - Jakova Milatovića i Aleksu Bečiča podržao ukupno 2.751 Tivćanin.

To je za preko 550 glasova (oko 20 odsto) više nego što je bio učinak te koalicije na lokalnim izborima 23.oktobra, ali treba imati u vidu da je Milatovića i Bečića sigurno u nedjelju podržalo i nešto glasača dviju lokalnih građanskih listi – Tivatske Akcije i Bokeškog Foruma koje su zajedno u oktobru imale 639 glasova.

DF može biti više nego zadovoljan učinkom Andrije Mandić čiji rejting u nedjelju bio više nego duplo bolji od rezultata tog političkog saveza u oktobru kada je na lokalnim izborima za DF glasalo 656 Tivćana. U Mandićevih 1.400 glasova je sada, po svemu sudeći, dosta onih koji su u oktrobru glasali lokalnu Krtoljsku listu koja je tada imala 537 glasova, a valja mu pribrojiti i 170 glasova Arsenala za Tivat čiji su čelnici bili na njegovoj predizbornoj tribini u Tivtu i možda stotinjak glasova koje je u oktobru imala SNP što je tada na lokalnim izborima nastupila u koaliciji sa URA kada su te dvije partije zajedno imale tek 185 glasova.

NP I DF pozvali Tivćane da u drugom krugu glasaju Milatovića

Iz liste Narod Pobjeđuje na čijem je čelu aktuelni tivatski gradonačelnik Željko Komnenović juče su izrazili zadovoljtsvo rezultatima koje je postigaoa njihov koalicioni partner Jakov Milatović, ističući da im je drago da je on „prepoznat u Crnoj Gori kao politička snaga koja će voditi Crnu Goru u narednom periodu“

„NP čestita budućem predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću na izbornom rezultatu i poziva svoje pristalice da u drugom krugu predsjedničkih izbora podrže kandidata Evrope sad. Želimo da zapečatimo pobjedu i dovedemo do kraja ovu borbu koju vodimo decenijama sa režimom Mila Đukanovića", saopštili su iz te liste.

Na podršku Milatoviću u drugom krigu pozvao je i predsjednik OO Nove srpske demokratije i predsjednik So Tivat Miljan Marković koji je naglasio da “bez DF-a nema smjene Mila Đukanovića”.

“DF je uvijek bio principjelan u političkoj brobi protiv DPS-a a to će ostati i sada. Smjena DPS-a i Mila Đukanovića je prioritet i za Tivat i za Crnu Goru. Vi i ja znamo kako je priča da je DF jednak i isto kao DPS, samo jedna krupna neistina od strane nekih naših političkih konkurenata. Apsolutna je istina da bi naš kandidat mnogo bolje štitio interese za koje se zalažemo, kao što je i apsolutna istina da za nas nema većeg političkog pžrotivbnika od DPS i Mila Đukanovića", saopštio je Marković dodajući da “politika nije trka na 100 metara, već maraton i mi ćemo se zajedno potruditi da srpske interese štitimo kroz buduću Vladu u kojoj ćemo činiti važnog i krupnog konstituenta”.

Predsjednica OO DPS Tivta, mr Dubravka Nikčević, zahvalila se svima koji su dali podršku njihovom predsjendilkom kandidatu Milu Đukanoviću.

„Imali smo, zaista, jedan miran izborni dan, zadovoljni smo izlaznošću i odgovorom našeg biračkog tijela. Naši preliminarni rezultati govore da je odgovor čak i bolji u odnosu na naša očekivanja. Naravno, zahvalnost i našim tradicionalnim partnerima, koji su evidentno podržali našeg kandidata. Ovako dobar rezultat u Tivtu vjerujem da će biti dodatni podstrek svima onima koji su danas ostali kući i koji će u drugom krugu još snažnije podržati našeg kandidata", kazala je Nikčević.

Bonus video: