Kako se glasalo u većini opština: Sjever ne da Mandića

Partije koje su na vlasti u Nikšiću umanjile podršku svojim kandidatima, DPS zaustavio trend pada u Budvi, dok u Tivtu i dalje klizi nadolje. Đukanović u Ulcinju osvojio skoro duplo više glasova nego njegova koaliciona lista na lokalnim izborima prošle godine

86436 pregleda 86 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Kandidat Evrope sad Jakov Milatović povećao je podršku u većini opština, u kojima je taj pokret učestvovao na lokalnim izborima prošle godine, dok je Andrija Mandić Demokratski front u nekim opštinama, poput Bijelog Polja i Kolašina, povećao rejting svoje partije a ponegdje - Nikšić, smanjio.

Podrška lideru DPS-a Milu Đukanoviću uglavnom je pala u većini opština, dok je neznatno porasla u Budvi gdje ta partija godinama klizi ka dnu.

U Nikšiću najveći pad Demokrata i DPS-a

Predsjednički izbori pokazali su da su partije i koalicije koje čine vlast u Nikšiću, u odnosu na rezultat na lokalnim izborima u martu 2021. zabilježile veliki pad, ali i opozicioni DPS.

Najveći pad, prema podacima Opštinske izborne komisije, imaju Demokrate, pa je njihov kandidat Aleksa Bečić dobio 6.375 glasova manje nego što je ta partija ostvarila u martu 2021, kada su bili u koaliciji sa pokretom “Ne damo Nikšić”. Bečić je sada dobio 4.781 glas, a prije dvije godine 11.156 u koaliciji, čiji je sada dio podržao njega a dio Jakova Milatovića.

Marko Mitrović, predsjednik Demokrata Nikšić, zahvalan je građanima Nikšića koji su glasali Bečića, ističući da su rezultati pokazali da se „uvijek može bolje“.

„Sigurno da je bilo grešaka koje će se ispravljati. Ali, na greškama se i učimo i od njih stvaramo lekcije za budućnost. Pokazali smo ovdje u Nikšiću da smo partija od ugleda, principa i integiteta, građanske provenijencije, čija je ideologija prihvatljiva svima. Mi smo partija budućnosti, koja će još snažnije raditi na dobrobit svih građana Nikšića, ali i Crne Gore“, poručio je Mitrović.

Kazao je da je Bečić odličan državnik, „što je i dokazao obavljajući jednu od tri najviše državne funkcije“ i žao mu je što to nije prepoznato u dovoljnoj mjeri.

DPS je na lokalnim izborima nastupio zajedno sa Socijaldemokratama i tada su osvojili 19.524 glasa, dok je za Mila Đukanovića sada glasalo 5.784 građanina manje (dobio je 13.740 glasova).

Što se tiče koalicije Za budućnost Nikšića, koju predvodi Demokratski front, njima je na lokalnim izborima povjerenje dalo 12.363 građanina, dok je njihov kandidat Andrija Mandić u gradu pod Trebjesom osvojio 4.175 glasova manje (8.188).

Socijaldemokratska partija je u martu 2021. godine imala 1.259 glasova, a njihova kandidatkinja Draginja Vuksanović Stanković sada svega 857.

Glasanje na jednom biračkom mjestu
Glasanje na jednom biračkom mjestufoto: Boris Pejović

Mirko Miličić, iz koalicije Za budućnost Nikšića, čiji su dio Demokrate, kazao je da su zadovoljni što sugrađani otkazuju podršku Đukanoviću, pa je blok okupljen oko DPS-a ostvario pad podrške od oko 5,88 odsto na nivou grada. Kako je naglasio za “Vijesti”, dvije trećine građana Nikšića (67 odsto) su pokazali da je DPS za njih prošlost.

Koordinator Pokreta Evropa sad za Nikšić, Uglješa Urošević, kazao je da su Jakov Milatović i PES ostvarili izvanredan rezultat u prvom krugu predsjedničkih izbora i da je njihov kandidat osvojio oko 32 odsto glasova, što je “vrlo blizu broju glasova koje je dobio Đukanović”.

Mandićeva Pirova pobjeda u Budvi

Iako je Andrija Mandić osvojio najviše glasova u Budvi, ipak je taj politički savez doživio najveći poraz, izgubivši 2.000 glasova u odnosu na prošlogodišnje lokalne izbore. Naime, on je od 11.617 izašlih birača dobio podršku 4.082.

Ako uporedimo sa lokalnim izborima iz oktobra prošle godine, kada je svoje biračko pravo iskoristilo 11.607 birača, DF je osvojio apsolutnu većinu - 5.690 glasova. SNP je tada osvojio 401 glas. To znači da je pad ove dvije stranke u nedjelju bio oko 2.000 glasova.

Pad od gotovo hiljadu glasova su zabilježili i Demokrate i GP URA, koji su na minulim lokalnim izborima imali 2.100 glasova. Bečića, koga su podržali iz GP URA na predsjedničkim izborima u Budvi glasala su 1.153 birača.

Andrija Mandić
Andrija Mandićfoto: Boris Pejović

Izborima mogu biti više nego zadovoljni u opozicionom DPS-u, jer su u odnosu na lokalne izbore povećali povjerenje za gotovo 400 glasova i time prekinuli pad iz protekla tri izborna procesa. Naime, predsjednički kandidat ove partije osvojio je 3.173 glasa, dok je ova partija na minulim lokalnim izborima kada je nastupila zajedno sa SDP-om osvojila 3.077 glasova. Draginju Vuksanović Stanković podržalo je sada svega 308 Budvana i Budvanki.

Najzadovoljniji izborima svakako je Jakov Milatović koji je osvojio 2.785 glasova i pored činjenice na vanparlamentarni status.

U Pljevljima duplirana podrška kandidatu PES-a

Prema zvaničnim podacima OIK-a Pljevlja Jakov Milatović je osvojio 4.002 glasa, skoro duplo više nego što je ta partija osvojila na lokalnim izborima 23. oktobra prošle godine, kada je ona osvojila je 2.136 glasova.

Stranka pravde i pomirenja, koja je podržala Milatovića na lokalnim izborima prošle godine, imala je 128 glasova.

U PES-u su zadovoljni rezultatom: “Prešli smo četiri hiljade glasova, što je skoro duplo više u odnosu na lokalne izbore. Jedino nismo zadovoljni rezultatom koji smo ostvarili na seoskom području opštine, jer zbog kratkog roka nismo stigli da obiđemo svako selo”, kazali su za “Vijesti”.

Milo Đukanović je dobio 4.435 glasova, što je 149 manje nego što je imala njegova partija na posljednjim lokalnim izborima, kada je nastupila u koaliciji sa BS, SD i SDP-om.

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: Luka Zeković

Najviše glasova osvojio je Andrija Mandić 6.538, što je 918 glasova više nego na lokalnim izborima 2022. Mandića je sada podržao SNP, koji je na lokalnim izborima sa GP URA-om osvojio 1176 glasova.

Predsjednik Odbora Nove u Pljevljima Milan Lekić kazao je da su zadovoljni rezultatom: “Postigli smo u Pljevljima odličan rezultat i zabilježili rast od 13,5 odsto u odnosu na lokalne izbore”, rekao je.

Aleksa Bečić osvojio je 2.107 glasova, što je 1.438 glasova manje nego na lokalnim izborima kada su Demokrate nastupile u koaliciji sa Ujedinjenom Crnom Gorom i Pokretom za Pljevlja. Goran Danilović je u Pljevljima osvojio 188 glasova, a kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković 108 glasova.

Milatović 715 glasova više nego PES na lokalnim izborima u Kolašinu

Jakov Milatović je osvojio 1.239 glasova u Kolašinu, što je za 715 više nego što je na izborima 23. oktobra prošle godine u tom gradu osvojila lista PES. Takav rezultat, smatra Vasilije Ivanović, član Glavnog odbora pokreta, je “ogledalo rada Jakova Milatovića na državnom nivou za vrijeme dok je bio ministar”.

Na drugom mjestu po broju glasova je Đukanović sa 1.095 glasova. Pokret Zajedno gradimo Kolašin, koji je predvodio DPS, a koji su osim te stranke činili i SDP, SD i nestranačke ličnosti, na lokalnim izborima osvojio je 1.328 glasova.

Aleksa Bečić je osvojio 940 glasova, što je za 270 manje nego što je na lokalnim izborima osvojila zajednička lista Demokrata i Ujedinjene. Goran Danilović dobio je 160 glasova.

Prema riječima predsjednika lokalnih Demokrata Petka Bakića, ta stranka nema razloga da bude nezadovoljna brojem glasova. On podsjeća da su na lokalnim izborima nastupili zajedno sa Ujedinjenom, te da, kako tvrdi, “nema pada podrške Demokratama u Kolašinu”.

Aleksa Bečić
Aleksa Bečićfoto: Demokrate

Andrija Mandić je osvojio 906 glasova, što je za 286 više nego što je na lokalnim izborima osvojila lista DF. U tom savezu kažu da su izuzetno zadovoljni rastom broja glasova u Kolašinu, kako i “stabilnom podrškom na državnom nivou”.

”Skoro 300 glasova više je u Kolašinu osvojio naš predsjednički kandidat, nego što je DF dobio na lokalnim izborima. To je razlog za zadovoljstvo, kao i činjenica da smo zadržali svoje birače i imamo 20 odsto na državnom nivou”, kazao je Vijestima Boro Vuković (Nova).

U Tivtu DPS i saveznici sigurno padaju

Najviše glasova Tivćana dobio je Milo Đukanović, za koga je glasalo 2.906 građana ili 38,34 odsto od broja izašlih na izbore. Drugi po broju osvojenih glasova je Jakov Milatović koga je podržalo 2.000 građana (26.39 odsto), dok je za Andriju Mandića (DF) glasalo 1.400 Tivćana (18,47 odsto).

Aleksa Bečić dobio je 751 glas (9,91 odsto), Draginju Vuksanović podržalo je 319 građana (4,21 procenat), dok je za Gorana Danilovića glasalo 120 Tivćana (1,58 odsto).

U odnosu na izbore 23. oktobra prošle godine Đukanović je ostvario za oko dva odsto lošiji rezultat nego što je bio kumulativni učinak svih partija koje su podržale njegovu kandidaturu (DPS, SD, LP i HGI minus SDP). Naime, za te četiri partije glasala su 2.942 Tivćanina, dok je njihov predsjednički kandidat sada dobio 38 glasova manje. To je već treći put zaredom da politička opcija čija je personifikacija Đukanović u Tivtu bilježi konstantan pad povjerenja.

Ilustracije radi, na lokalnim izborima avgusta 2020. partije koje danas stoje iza Đukanovića, u Tivtu su zajedno imale skoro 4.600 glasova, što znači da je Đukanovićev nedjeljni rezultat slabiji za 37 odsto.

Milo Đukanović
Milo Đukanovićfoto: Boris Pejović

Politička grupacija koja čini okosnicu lokalne vlasti u Tivtu, koalicija “Da zapečatimo - NP-DCG-PES-DSS” može biti zadovoljna postignutim u nedjelju, jer su dvojicu kandidata iza kojih su stali njeni činioci - Jakova Milatovića i Aleksu Bečiča podržao 2.751 Tivćanin. To je za preko 550 glasova (oko 20 odsto) više nego što je bio učinak te koalicije na lokalnim izborima 23. oktobra, ali treba imati u vidu da je Milatovića i Bečića sigurno u nedjelju podržalo i nešto glasača dviju lokalnih građanskih listi – Tivatske akcije i Bokeškog foruma koje su zajedno u oktobru imale 639 glasova.

DF može biti više nego zadovoljan učinkom Andrije Mandić čiji je rejting u nedjelju bio više nego duplo bolji od rezultata tog političkog saveza u oktobru kada je za DF glasalo 656 Tivćana. U Mandićevih 1.400 glasova je sada, po svemu sudeći, dosta onih koji su u oktrobru glasali lokalnu Krtoljsku listu koja je tada imala 537 glasova, a valja mu pribrojiti i 170 glasova Arsenala za Tivat čiji su čelnici bili na njegovoj predizbornoj tribini u Tivtu. Možda i stotinjak glasova koje je u oktobru imao SNP što je tada na lokalnim izborima nastupila u koaliciji sa URA kada su te dvije partije zajedno imale tek 185 glasova.

Mandić jača u Bijelom Polju

Milo Đukanović je zabilježio pad i u Bijelom Polju, gdje je osvojio 9.897 glasova. Na jesenjim lokalnim izborima koalicija DPS-SD-SDP imala je 9.607 glasova. Tada je Bošnjačka stranka nastupila samostalno i dobila 2.859 glasova, a sada je podržala Đukanovića.

Abaz Dizdarević (DPS) se zahvalio biračima da podršci, kao i dijaspori, koalicionim partnerima koji su podržali Đukanovića.

"Jako smo zadovoljni ostvarenim rezultatom i apsolutnom dominacijom podrške koje su Bjelopoljci poklonili našem predsjedničkom kandidatu (gotovo 10.000 glasova). Ostvaren je rast u odnosu na nedavno održane lokalne izbore i ovakav rezultat predstavlja odličnu polaznu osnovu za još ubjedljiviju pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora," rekao je on "Vijestima".

Jakov Milatović dobio je 6.779, Andrija Mandić 4.316, Aleksa Bečić 1. 643, Goran Danilović 425, Draginja Vuksanović Stanković 851.

U DF-u su kako navode ostvarili bolji rezultat nego na prethodnim lokalnim izborima - za 945 glasova. Ističu da su ovi izbori pokazali da su građani u značajnoj mjeri uskratili podršku koaliciji oko DPS-a, koja vrši vlast u toj opštini.

“Kada pogledamo rezultate jasno je da je predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović zbirno sa Draginjom Vuksanović i Bošnjačkom strankom ima 43,75 odsto, a da je približno isti broj glasova partija Mila Đukanovića imala sama na lokalnim izborima. Politika pomirenja i borbe za bolju budućnost koju godinama baštini DF i g. Andrija Mandić kod naših građana ima stabilnu podršku uz porast (lokalni izbori 3.512, a predsjednički 4.457 glasova) što je, s obzirom na strukturu glasačkog tijela u granicama naših očekivanja”, kazao je predsjednik lokalnog DF-a Vaso Obradović.

U Ulcinju mala izlaznost uz dominaciju Đukanovića

Osim male izlaznosti, glavna karakteristika prvog kruga lokalnih izbora u Ulcinju je dominacija predsjedničkog kandidata DPS Mila Đukanovića, koji je uspio da osvoji 4.163, glasa što je 56,4 odsto od ukupnog broja izašlih birača, solidan rezultat Jakova Milatovića (775 glasova ili 10,5 odsto) budući da prvi put učestvuje na izborima u najjužnijem gradu i možda nešto slabiji skor Alekse Bečića iako je duplirao glasove (1.536 glasova ili 20,8 odsto) u odnosu na partijske lani.

Đukanović je osvojio skoro duplo više glasova nego koaliciona lista DPS-BS u martu prošle godine (2.108 glasova ili 18,6 odsto) ali manje 3.350 glasova nego na predsjedničkim izborima 2.018. U izbornom štabu DPS-a, zadovoljni su postignutim rezultatima.

“Ovo je za nas u Ulcinju sjajan rezultat. U drugom krugu, naša projekcija oko 7,5 hiljada glasova, koliko smo imali 2018. Naravno, očekujemo podršku svih naših koalicionih partnera, posebno albanskih partija. Ali, vidjećemo narednih dana”, kazao je sagovornik "Vijesti" blizak vrhu ulcinjskog DPS-a.

Bečić je na lokalnim izborima lani sa listom Demokrate I građani Ulcinja, osvojio 829 glasova ili 7,14 odsto. Na jučerašnjih 20,8 odsto, došao je zahvaljujući podršci URA premijera Dritana Abazovića ali je utisak da je mogao više od osvojenih 1.536 glasova.

Andrija Mandić sa osvojenih 4,54 odsto I nije mogao više očekivati zbog Bečića, zbog koga DF I nije učestvovao na lokalnim izborima prošle godine.

Svakako, razočaranje predstavlja i rezultat predsjedničkog kandidata SDP Draginje Vuksanović Stanković, koja je osvojila 438 glasova za razliku od 2018, kada je stigla do cifre od preko hiljadu. Uprkos tome, u SDP su zadovoljni rezultatom njihove kandidatkinje.

“Ono što nije zabilježeno unazad nekoliko izbornih ciklusa, jeste da je u našoj opštini parvo glasa iskorstilo svega 36 odsto upisanih birača. Od toga je, šest odsto podržalo našu kandidatkinju, što govori o trendu rasta politike SDP na nivou Ulcinja”, kazao je Vijestima predsjednik OO SDP Naser Resulbegović.

Naveo je da je zbog neočekivano manje podrške birača na nivou Crne Gore, Vuksanović Stanković podnijela ostavke na sve partijske dužnosti.

“I povukla potez odgovornosti, koji nijesmo uspjeli da vidimo kod drugih političara”, kazao je Resulbegović.

SDP je na lokalnim izborima u martu 2022, učestvovao u koaliciji sa URA, DP, SD i DA i Forcom, nakon izbora. Ta koalicija osvojila je skoro 50 odsto glasova i na vlasti je u Ulcinju.

Koalicija DUA - DSCG, tada je osvojila 2037 glasova, ili 17,55 odsto. Lider Dua i koalicije Mehmed Zenka javno je podržao Đukanovića za predsjednika Crne Gore.

To je uradio i lider DP Fatmir Đeka, ali u DPS smatraju da se u Anamalitu, gdje je uporište DP, može više u drugom krugu.

Forca, koja je lani osvojila 1.674 glasa ili 14,42 odsto nije podržala nijednog predsjedničkog kandidata. Očekuje se da se ta partija o tom pitanju odredi prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

SDP skliznuo na Cetinju

Na Cetinju je, prema procjenama OIK-a Đukanović osvojio 4.501 glas (54,4 odsto). DPS je na lokalnim izborima u decembru 2021. godine na Cetinju dobio 3.669 glasova (40,55 odsto), što znači da je Đukanović sada ostvario bolji rezultat za 832 glasa.

Ostali kandidati, čije su partije učestvovale na lokalnim izborima na Cetinju zabilježili su slabije rezultate na predsjedničkim.

Draginja Vuksanović Stanković dobila je 1.224 glasa ili 15,6 odsto, dok je SDP na lokalnim izborima imao 2.031 glas (22,45 odsto).

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Twitter/Draginja07

Aleksa Bečić je na predsjedničkim izborima u prijestonici imao podršku 670 birača (8,3 odsto), 208 manje nego što je njegova partija imala na lokalnim izborima (9,7 odsto).

Milatovića je podržalo 1.265 birača (15,6 odsto), Mandića 215 (2,66 odsto), Jovana Radulovića 166 (2,06 odsto), a Danilovića 33 (0,41 odsto).

DPS i dalje sigurno računa na Bar

Đukanović je, prema preliminarnim podacima OIK Bar, u ovom gradu osvojio 9.588 glasova (43,7 odsto), 1.321 glas više nego njegova partija sa koalicionim partnerima na lokalnim izborima u oktobru prošle godine. DPS je na izborima u Baru nastupio sa Socijaldemokratskom (SDP) i Liberalnom partijom.

Na drugom mjestu u Baru se nalazi Milatović sa 5.217 glasova (23,8 odsto). On je dobio 1.203 glasa više nego Pokret Evropa sad na lokalnim izborima sa Demokratama i Ujedinjenom Crnom Gorom (4.014).

Mandić je u Baru dobio 3.113 glasa (14,2 odsto), 415 više nego koalicija “Za budućnost Bara” na lokalnim izborima u oktobru (2.698).

Bečić je u Baru osvojio 2.220 glasova (10,13 odsto), 1.794 glasa manje nego Demokrate na lokalnim izborima koje su nastupile sa PES-om i Ujedinjenom.

Vuksanović Stanković je u Baru dobila podršku 953 glasača (4,3 odsto), Goran Danilović 317 (1,4 odsto) i Jovan Radulović 319 (1,45 odsto).

Milatović opet “razbio” u Podgorici

Jakov Milatović je u Podgorici osvojio gotovo 7.300 glasova više u odnosu na Đukanovića.

Prema podacima Izborne komisija Glavnog grada za Milatovića su glasala 37.743 birača, 16.355 više nego PES na lokalnim izborima u oktobru prošle godine.

Đukanović je u Podgorici dobio 30.447 glasova, oko sedam hiljada manje nego njegova partija sa koalicionim partnerima (SD, SDP, BS) na lokalnim izborima.

Za Mandića je glasalo 16.117 birača, 1.836 manje nego koaliciju “Za budućnost Podgorice” na lokalnim izborima.

Bečića su u Podgorici u nedjelju podržala 10.232 glasača, 396 manje nego njegovu partiju na lokalnim izborima.

Kandidatkinju SDP-a Draginju Vuksanović Stanković podržalo je 2.686 birača, lidera Ujedinjene Gorana Danilovića 1.482.

Tičić: Dolazi nam dijaspora, očekujem i jačanje motivacije suverenista u Budvi

Lider budvanskog DPS-a Milan Tičić kazao je Vijestima da u Budvi bilježe blagi rast podrške njihovom predsjedničkom kandidatu u odnosu na rezultat koalicije okupljene oko DPS-a na nedavno održanim lokalnim izborima.

Milan Tičić
Milan Tičićfoto: Vuk Lajović

“Mi smo sad, bez SDP-a koji je dao svog predsjedničkog kandidata i na nivou Budve ostvario 316 glasova, nadoknadili te glasove i dobili nove, što će reći da smo ostvarili rast od oko 450 glasova. Važnije od toga, mislim da ima prostora da značajno porastemo u Budvi za 14 dana, dolazi nam značajan broj ljudi iz dijaspore koji nijesu iskoristili svoje biračko pravo u prvom krugu, a siguran sam da će rasti motivacija kod suverenističke i građanske javnosti u Budvi, koja je dala podršku nekom od preostalih kandidata ili je apstinirala u prvom krugu, da izađu na izbore i daju podršku našem kandidatu. Ja sam optimista. Vjerujem da možemo do dobrog rezultata u Budvi, koji će dati snažan doprinos pobjedi našeg predsjedničkog kandidata na državnom nivou”, naveo je Tičić.

Bonus video: