Bečić pisao stranim diplomatama: Naši životi su ugroženi

"Posljednja dešavanja u Mojkovcu, u vezi sa kojima ste, sigurni smo, već upoznati, prevršila su svaku mjeru. Zapravo, kad je riječ o prijetnjama, uvredama i kršenju prava – mjera nije ni važna, jer je tako nešto nedopustivo i kažnjivo. Sigurni smo da je tako u vašim državama"
124 pregleda 63 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 14.09.2017. 16:25h

Polazeći od uloge koju strane diplomate imaju u Crnoj Gori i uvjerenja Demokrata da je Crnoj Gori potrebna diplomatska misija dobre volje, u Demokratskoj Crnoj Gori smatraju nužnim da upoznaju diplomatske predstavnike sa najdrastičnijim primjerima narušavanja prava i atakovanja na slobodu političkog djelovanja partije, koja dosežu i do ozbiljnih prijetnji, ugrožavanja života i sigurnosti funkcionera, članova i mladih aktivista Demokrata, kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u pismu Delagaciji EU u Crnoj Gori, Misiji OEBS i diplomatskim misijama u Crnoj Gori.

Posljednja dešavanja u Mojkovcu, dodaje Bečić, prevršila su svaku mjeru.

"Zapravo, kad je riječ o prijetnjama, uvredama i kršenju prava – mjera nije ni važna, jer je tako nešto nedopustivo i kažnjivo. Sigurni smo da je tako u vašim državama. Problem je što kod nas nije tako ili, bar, nije prema svima jednako", kazao je on.

Bečić je u pismu naveo i konkretne primjere:

"U predvečerje lokalnih izbornih izbora u Herceg Novom, održanih 7. maja ove godine, na adrese domaćinstava u tom gradu, još uvijek nepoznata lica, distribuirala su pismo monstruozne sadržine koje je predstavljalo svojevrsni poziv na linč funkcionera i članova Demokrata. I pored toga što je od tog događaja proteklo četiri mjeseca, nadležni državni organi nijesu otkrili ni nalogodavce, ni počinioce;

U noći pred početak izbornog dana u Herceg Novom ( 6-7. maj) bezbjedosno interesantna lica su iz auta bez reg. tablica širila propagandni materijal bez deklarisanog autora, a sa uvredljivim porukama prema Demokratama. Za jedno od tih lica, koje je visoki pripadnik uprave policije, a sa kontroverznom biografijom, uspjeli smo da dokumentujemo kontakt i vezu sa aktivistima DPSa, što potvrđuje ko je stajao iza ovih aktivnosti;

Sa zvanične fejsbuk stranice Savjeta mladih DPS Kotor upućen je direktan poziv na linč predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, uz poruku „Nije svako Ture za vezira“;

Aktivista DPS-a iz Podgorice, Rako Rajković, je 10.08.2017. godine u komentaru uputio prijetnju funkcionerima Demokrata da „treba da završe u kreču kao Ivan Stambolić“ (bivši visoki državni zvaničnik Republike Srbije); Verbalni napad Radoja Markovića, rođenog brata premijera Duška Markovića, na mlade aktiviste Demokrata tokom realizacije kampanje „od vrata do vrata“, dana 11.09. ove godine u Mojkovcu, koji je uz psovke izrekao i prijetnju: „Sve ću vas pobiti“;

Verbalni napad Velizara Markovića, takođe rođenog brata premijera Duška Markovića, na novinara Dana, Vladimira Otaševića, koji je prilikom poziva novinara u vezi sa prethodno navedenim događajem, istom uputio brojne uvrede, psovke i prijetnje, pominjući u ubistvo („... nemojte posle da se pitate kad neko nekoga ubije..."). Napominjemo i podsjećamo da je glavni i odgovorni urednik lista Dan, Duško Jovanović, ubijen u maju 2004. godine, te da njegovo ubistvo još uvijek nije do kraja rasvijetljeno.

Narednog dana (12.09.2017) nakon prijetnji izrečenih od strane dva rođena brata premijera Duška Markovića, ispred službenih prostorija Demokrata u Mojkovcu, zaustavio se automobil kojim je upravljao Goran Stanišić, lice koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo pokušaj ubistva, sa kojim su u autu bili član OO DPS Mojkovac Dejan Filipović, i još jedan broj lica na mjestu suvozača i na zadnjim sjedištima. Tom prilikom je vozač ovog automobila Stanišić aktivistima Demokrata, kao i Aleksi Bečiću, predsjedniku i Borisu Bogdanoviću, generalnom sekretaru Demokrata, inače poslanicima Skupštine Crne Gore, koji su se našli ispred prostorija Demokrata, uputio niz uvreda i prijetnji, uključujući i prijetnju: „Bombu ću vam baciti“! Stanišić se nije zaustavio na tome, već je sjutra dan, na svom Fejsbuk profilu, objavio nove uvrede i prijetnje direktno upućene predsjedniku Demokrata: „Razumijem tvoj strah, i treba da te bude, jer oni koji lažu treba da se boje za sebe... zato se čuvaj ili traži opravdanje kod svog poslodavca. (...) Aleksa, želim ti sve naj naj naj ali gore, jer si i sam kako vidim baš najgori", stoji u Bečićevom pismu.

Predsjednik Demokrata je poručio da sve navedene prijetnje, kao i "brojni drugi primjeri širenja monstruoznih neistina o funkcionerima Demokrata, svojstvene samo društvima čije je institucije zarobio organizovani kriminal," neće rukovodstvo i članstvo stranke zaplašiti na putu da Crnu Goru pomire i učine je državom slobodnih građana.

"Cijenimo da bi kao prijatelji Crne Gore i svih njenih građana trebalo da znate da su naši životi ugroženi samo zbog toga što politički djelujemo sa jasnim ciljem da se prevaziđu duboke podjele u našem društvu, koje aktuelni režim godinama podstiče da bi lakše opstajao na vlasti, kao i da se institucije Crne Gore otrgnu iz kandži korupcije i organizovanog kriminala, što predstavlja ključnu pretpostavku za ekonomski i sveukupni napredak našeg društva. Polazeći od svega navedenog, kao i od činjenice da je Crna Gora kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, očekujemo vašu odgovarajuću reakciju, u skladu sa ciljevima i zadacima vaše misije u Crnoj Gori," zaključuje Bečić u pismu.

Bonus video: