Kako je Mandić ostvario neočekivano dobar rezultat u Tuzima: Ruka pomirenja ili politička trgovina

DF nije učestvovao na lokalnim izborima 5. marta, dok je na predsjedničkim bez ikakve kampanje dobio glasove na većini biračkih mjesta - uključujući i ona gdje je Albanski forum dvije sedmice ranije dominantno pobijedio. To me ohrabruje jer je sve veći broj građana koji su odgovorili na moj poziv da zajedno gradimo novu Crnu Goru, rekao je Mandić “Vijestima”

97110 pregleda 97 komentar(a)
Građani prepoznali poziv da gradimo novu Crnu Goru: Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Građani prepoznali poziv da gradimo novu Crnu Goru: Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Iako Demokratski front (DF) godinama nije učestvovao na izborima u Tuzima, njihov kandidat na predsjedničkim izborima Andrija Mandić zabilježio je neočekivano dobar rezultat s obzirom na to da se radi o sredini sa dominantno albanskim stanovništvom, koje uglavnom glasa za nacionalne partije i Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Prema preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije (OIK), Mandić je u Tuzima imao 827 glasova, odnosno podržalo ga je 13,4 odsto ukupno izašlih birača. Na lokalnim izborima u toj opštini 5. marta, DF se nije ni okušao, a od partija koje su podržale kandidata DF-a u nedjelju učestvovala je Socijalistička narodna partija koja je dobila 159 glasova.

Mandić dobar rezultat u Tuzima vidi kao odgovor građana na njegov poziv da, kako kaže, zajedno grade novu Crnu Goru, dok građanski aktivisti i partijski zvaničnici iz te opštine sumnjaju da je posrijedi politička trgovina.

Tuzi pred lokalne izbore 5. marta
Tuzi pred lokalne izbore 5. martafoto: Luka Zeković

On se zahvalio svima koji su glasali za njega, navodeći u izjavi za “Vijesti” da su, kako smatra, očigledno prepoznali politiku koju je promovisao i koja će u konačnom dovesti do pomirenja u Crnoj Gori.

”Primijetio sam rast i u nekim drugim mjestima gdje DF dosad nije imao značajnije rezultate na izborima. To me ohrabruje, jer je sve veći broj građana koji su odgovorili na moj poziv da zajedno gradimo novu Crnu Goru koja bi se oslanjala na našu zajedničku tradiciju”, objasnio je Mandić.

Građanski aktivista, Tuzanin Dževdet Pepić, kazao je “Vijestima” da Mandićevih 825 glasova za njega nisu neočekivani, iako bi na prvi mah moglo tako da djeluje.

”Ono što je meni najzanimljivije je da je on te glasove dobio u mjestima gdje su birači na lokalnim izborima dominantno glasali za Albanski forum,” rekao je Pepić.

O tome kako je do toga došlo sagovornik ima dilemu:” Da li je to preko lokalnih političara, kojima je odgovaralo da Mandić možda bude u drugom krugu ili je to neka vrsta usluge (Mila) Đukanovića. Zna se da su Tuzi tradicionalno većinski za Đukanovića”, kazao je Pepić.

Mandić, prema preliminarnim rezultatima, podršku nije dobio samo na jednom od 30 biračkih mjesta u Tuzima. Najviše glasova dobio je u Sukuruću 110, na jednom od glasačkih mjesta u školi “Mahmut Lekić” podržalo ga je 86 građana, na drugom 49, a u Vuksanlekićima 61...

Pepić kaže da su se možda, kao što se sumnjalo i sa prethodnih izbora, glasači ubjeđivali i “materijalno”. “Ja stvarno nemam dokaza, ali ko zna”, kazao je.

Nemam dokaze, i ranije se sumnjalo da se glasači ubjeđuju i “materijalno”: Dževdet Pepić
Nemam dokaze, i ranije se sumnjalo da se glasači ubjeđuju i “materijalno”: Dževdet Pepić foto: BORIS PEJOVIC

Iz većine albanskih partija zvanično nisu htjeli da komentarišu Mandićev rezultat, ali nezvanično ne isključuju mogućnost da je moglo biti političke trgovine.

Funkcioner Demokrata i nosilac liste te partije na prethodnim lokalnim izborima u Tuzima, Štjefan Camaj, ocijenio je da je “jasno da je ovo inženjering DPS-a”: “I njihov pokušaj da se u drugi krug izbora ugura Andrija Mandić. Ali na zadovoljstvo građana Crne Gore, nije im uspjelo. Do glasova se došlo na DPS način, njihovom decenijskom praksom kupovine ljudskih duša”, kazao je Camaj.

Iz DPS-a nisu odgovorili na spekulacije da je bilo političke trgovine. Najviše glasova u Tuzima je dobio upravo kandidat partije Milo Đukanović - 3.743 ili 60,8 odsto. On je, u odnosu na rezultat DPS sa partnerima (DUA, BS, SD) na lokalnim izborima, dobio 990 glasova više.

”Na biračkim mjestima gdje je Albanski forum bio dominantan i gdje je imao, u najmanju ruku, preko 90 odsto birača, tu je najviše glasova dobio Mandić”, rekao je Pepić.

On je istakao da su lokalni izbori za političke takmace u Tuzima bili puno značajniji i da su privukli više pažnje, a da su predsjednički bili manje značajni, sa malom izlaznošću.

Predsjednik ogranka za Malesiju Demokratske partije, Kristjan Dukaj, kazao je “Vijestima” da je iznenađujuće kako je Mandiću uspjelo da na predsjedničkim izborima dobije tako značajnu podršku glasača, mnogo veću nego ikada prije na bilo kojim izborima na teritoriji sadašnje opštine Tuzi, s obzirom na to da njegovoj kandidaturi nisu prethodile bilo kakve aktivnosti prije ni tokom kampanje.

”Naravno, svako ima pravo da slobodno glasa i podrži bilo kojeg kandidata, ali čak i na glasačkim mjestima na kojima se tradicionalno uglavnom glasa za predstavnike albanskih nacionalnih stranaka, predsjednički kandidat je dobio značajan broj glasova”, kazao je Dukaj.

On je ocijenio da čak nije sigurno da bi bilo koja od albanskih stranaka uspjela pojedinačno da dobije preko 800 glasova kao što je uspjelo Mandiću. “Stoga, indikativno je uz čiju podršku je uspio pridobiti toliku podršku ovdašnjih glasača jer, zaista, za nešto slično treba raditi žestoko i u kontinuitetu duži period. Mada, naravno mislim da je sve jasno onim kandidatima kojima je obećana podrška i koji su bili primljeni i razgovarali sa ovdašnjim čelnicima”, rekao je Dukaj.

Pepić: DF dosad mogao da ima glasova koliko i prstiju na ruci

Pepić je kazao da je “DF praktično dosad mogao da ima glasova koliko ih ima na prstima ruku”. “Mandić je osvojio puno više od Jakova Milatovića. Ili, ako su već htjeli da ne glasaju za Đukanovića, onda se može reći da je neočekivano da Draginja Vuksanović Stanković dobije samo toliko glasova za Tuzi sa okolinom”, rekao je Pepić.

Milatovića (Pokret Evropa sad) podržalo je 660 (10,7 odsto) birača u Tuzima, a Vuksanović Stanković (SDP) 306 birača (4,97 odsto). SDP je na lokalnim izborima 5. marta osvojila jedan mandat sa 333 glasa.

Aleksa Bečić (Demokrate) je u Tuzima zabilježio bolji rezultat u odnosu na njegovu partiju na lokalnim izborima. Bečića je podržalo 516 birača (8,38 odsto), 102 više nego Demokrate. Nezavisni kandidat Jovan Radulović Jodžir dobio je 35 glasova, a Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) tri.

Đeljošaj: Imam indicije za neke zaključke, ali ne i dokaze

Nosilac liste Albanskog foruma na lokalnim izborima Nik Đeljošaj podsjetio je da ta koalicija nije imala kandidata i ujedno nije ni podržao nijednog na predsjedničkim izborima.

“Kako smo dominantni politički akter u Tuzima, naše neaktiviranje je ostavilo više prostora učesnicima izbora, ali i veoma manju izlaznost nego na lokalnim izborima. Svaki glas je pojedinačan, i ne želim da dodatno komentarišem rezultate, a pogotovo kada nijesmo bili ni direktno ni indirektno u izbornom procesu. Ostavljam učesnicima izbora da se bave analizama i komentarisanjem rezultata. Fokus Albanskog foruma su parlamentarni izbori”, rekao je Đeljošaj “VIjestima”.

On, međutim, kaže da “ima dovoljno indicija za određene zaključke”. “Ali ne želim ni sada da iznosim, kao što nikada nijesam iznosio optužbe bez čvrstih dokaza,” dodao je.

Bonus video: