Mandić dobio više priloga od Đukanovića

Donacije ASK-u prijavilo pet kandidata, bez podrške samo Danilović i Radulović

22469 pregleda 21 komentar(a)
Mandić, Foto: Boris Pejović
Mandić, Foto: Boris Pejović

Kandidati na predsjedničkim izborima prijavili su Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) novčane i nenovčane priloge u kampanji od ukupno 79.761 euro.

Priloge je prijavilo pet, od sedam kandidata koji su učestvovali u prvom krugu predsjedničkih izbora 19. marta.

Najveći iznos dobio je, kako se navodi na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i to 35.000 eura.

Njemu je početkom marta Srpska kuća donirala 20.000 eura a prethodno mu je Nova srpska demokratija donirala 5.000 eura, dok je Demokratska narodna partija (DNP), koja s tom strankom i Pokretom za promjene (PzP) čini Demokratski front (DF), dala je 10.000.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, pored Mandića, učestvovalo je još šest kandidata - aktuelni predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, lider Demokrata Aleksa Bečić, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i nezavisni kandidat Jovan Radulović.

Prema privremenim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), Đukanović je osvojio je 35,37 odsto glasova, Milatović 28,92, Mandić 19,32 odsto, Bečić 11,1 odsto, Vuksanović Stanković 3,15, Danilović 1,38 i Radulović 0,76 odsto.

S obzirom na to da niko od kandidata nije osvojio potrebnu većinu, 2. aprila će biti održan drugi krug u kojem će se naći dva kandidata sa najviše osvojenih glasova u prvom krugu – Đukanović i Milatović.

Prema podacima sa sajta ASK-a, Đukanović je prijavio priloge od ukupno 14.300 eura.

Od toga mu je DPS početkom marta uplatio ukupno 13.300, a hiljadu eura 9. marta građanin Dragan Žarković.

Jakov Milatović je prijavio 9.261 euro novčanih i nenovčanih priloga.

Najviše je dobio od Miloša Vulanovića, 2.000 eura, zatim od Borislava Đurišića 1.001 euro. Po hiljadu eura uplatili su mu Danilo Radović i podgoričko preduzeće za proizvodnju zaštitne radne odjeće i obuće “Centroslavija” (vlasnik Žarko Tomašević). Vitomir Dragaš uplatio mu je 700 eura, a po 500 eura Hari Mulić, Miloš Pižurica i Slaven Perović.

Slavko Vukanović je Milatoviću uplatio 200 eura, a po 100 eura Dušan Pavićević, Ivana Nenezić, Olivera Andrijašević i Radonja Zeković.

Dražen Dožić mu je uplatio 50 eura, kao i Jovana Otašević, a po 20 eura Vladimir Leovac, Radmila Savić i Milenko Savić.

Nenovčani prilog, odnosno proizvode u vrijednosti od 500 eura, dao je Milan Zečević, a barsko preduzeće “Padrinomont”, u vlasništvu Radomira Novakovića Cakana, u vrijednosti od 300 eura.

Radomir Novaković Cakan pomogao u proizvodima u vrijednosti od 300 eura
Radomir Novaković Cakan pomogao u proizvodima u vrijednosti od 300 eurafoto: Marina/biramcrnugoru.me

Aleksa Bečić prijavio je priloge od 1.200 eura. Od toga su mu Dragan Tufegdžić i Ilija Pješčić uplatili po 300 eura, dok je po 250 eura dobio od Miroslava Doderovića i Nikole Radojevića, a 100 eura od Dejana Kandića.

Draginja Vuksanović Stanković je od svoje partije prijavila 20.000 eura priloga. Ona je nakon prvog kruga predsjedničkih izbora podnijela ostavku na poslaničku i sve funkcije u partiji.

Danilović i Radulović nijesu imali prijavljenih priloga.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, za predsjedničke izbore obezbjeđuje se 0,07 odsto iz budžeta. To znači da je iz ovogodišnjeg budžeta države izdvojeno 884,5 hiljada eura, od čega 20 odsto (176,9 hiljada) dobija svih sedam kandidata, odnosno po 25 hiljada eura.

Ostatak od 80 odsto dijeli se tako da 40 odsto ide onima koji su osvojili preko tri odsto glasova, a 40 odsto obojici kandidata (u drugom krugu) proporcionalno procentu osvojenih glasova.

Visina sredstava iz privatnih izvora koja kandidat prikupi ne može preći 20 odsto koje je dobio iz budžeta.

Ukupna vrijednost priloga fizičkog lica, odnosno preduzetnika za finansiranje izborne kampanje ne može preći 5.000 eura, a privrednog društva 20.000 eura.

Bonus video: