Živković: DPS će podnijeti krivičnu prijavu protiv Adžića

Na pitanje kako će DPS da mobiliše birače za drugi krug i u kojoj mjeri računaju na podršku dijaspore, Živković je kazao da su birači već mobilisani i da partija radi na terenu između dva kruga

23446 pregleda 64 komentar(a)
Foto: Željka Vučinić
Foto: Željka Vučinić

Predsjednik kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da će DPS podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

Kako je kazao, MUP nije postupio po Zakonu o biračkom spisku, "čime se podriva demokratija".

On je na konferenciji za medije rekao da je predsjednik države Milo Đukanović donio akt o raspuštanju Skupštine i na osnovu toga je donio odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora za 11. jun, te su nadležni državni organi bili u obavezi da preduzmu pravne radnje koje su propisane zakonom.

Istakao je da je MUP trebalo da postupi u skladu sa Zakonom o biračkom spisku i da u roku od tri dana od dana raspisivanja izbora oglasi birački spisak na uvid biračima i obavijesti birače o vremenu i načinu uvida i mogućnosti da zatraže promjenu podataka, upisanih u birački spisak.

Živković je kazao da je MUP trebalo i da u roku od 48 časova, od dana raspisivanja izbora, javno objavi u svim dnevnim listovima, i na svojoj internet stranici, numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama, nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni izbori na državnom nivou.

Taj prikaz, kako je rekao, mora sadržati podatke o biračima koji su stekli biračko pravo i na osnovu sticanja tog prava, kao i podatke o osobama koje su izgubile biračko pravo i po kom osnovu su ga izgubili.

"Do današnjeg dana, MUP nije postupio u skladu sa onim što je propisano Zakonom o biračkom spisku. Jasno je da se radi o zloupotrebi službenog položaja, koja povlači krivičnu odgovornost. Jasno je da se podriva izborni proces, da se udara na pravo pojedinca koji ima biračko pravo u Crnoj Gori", rekao je Živković.

On je pozvao nadležno tužilaštvo da po hitnom postupku preduzme radnje i aktivnosti iz svojih nadležnosti.

"A mi ćemo, kao DPS, podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra MUP-a Filipa Adžića zbog nepostupanja u skladu sa Zakonom o biračkom spisku i zbog podrivanja izbornih prava i izbornog procesa", rekao je Živković.

Na pitanje kako će DPS da mobiliše birače za drugi krug i u kojoj mjeri računaju na podršku dijaspore, Živković je kazao da su birači već mobilisani i da partija radi na terenu između dva kruga.

„Uradićemo sve da mobilišemo svakog birača, kako bismo ostvarili ubjedljivu pobjedu u drugom krugu. Vidjećete 2. aprila kakvi će rezultati biti u sredinama u kojima vi govorite i drugim sredinama“, rekao je Živković.

Bonus video: