Zeković: Imamo primjedbe na postupak koji je sproveden u instituciji Zaštitnika, očekujemo razgovor s Bjekovićem

"Građani Cetinja, Nikšića, Podgorice i drugih sredina, a kojima sam pružao pomoć u obraćanju različitim institucijama za zaštitu ljudskih prava, dobili su odgovor iz institucije Zaštitnika ljudsklih prava sa tačno 50 dana zakašnjenja", naveo je Zeković

8228 pregleda 16 komentar(a)
Zeković, Foto: Skupstina.me
Zeković, Foto: Skupstina.me

Imamo ozbiljne i osnovane primjedbe na postupak koji je sproveden u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore (Ombudsman) i tim povodom očekujemo razgovor sa ombudsmanom Sinišom Bjekovićem, saopštio je danas Aleksandar Saša Zeković, član Građanske inicijative "21. maj".

On je reagovao na to što je specijalistkinja sudske medicine iz Hrvatske utvrdila da povrede koje je zadobio jedan od demonstranata na protestu 5. septembra 2021. godine na Cetinju, kada se dio građana pobunio zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, nisu nastale od gumenog metka, kako je to demonstrant tvrdio u pritužbi poslatoj Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Iz RTCG navode da su imali uvid u dokument koji potpisuje zamjenica ombudsmana Mirjana Radović.

"Građani Cetinja, Nikšića, Podgorice i drugih sredina, a kojima sam pružao pomoć u obraćanju različitim institucijama za zaštitu ljudskih prava, dobili su odgovor iz institucije Zaštitnika ljudsklih prava sa tačno 50 dana zakašnjenja. Naime, odgovor koji je potpisala zamjenica Zaštitnika Mirjana Radović je datiran na 30.12.2022. godine a isti je građanima upućen tek 20.02.2023. godine. Dakle, legitiman je zahtjev da se pojasni zašto se na slanje mišljenja čekalo punih 50 dana! O tome govore slučajevi S.N. iz Nikšića, Z.T. i S.V. sa Cetinja, T.M. Iz Podgorice i drugi", istakao je Zeković u saopštenju.

On je dodao da je specijalistkinja toksiokološke hemije Danijela Šuković, koju su angažovali u instituciji Zaštitnika ljudskih prava, ukazala, s pravom, na nedostatak adekvatnih i blagovremenih mjerenja.

"Podsjećam da sam istog dana, dakle 5. septembra 2021. godine, ukazao da su policijski službenici sakupljali patrone upotrijebljenog suzavca kako bi prikrili činjenice o stvarno upotrijebljenim hemijskim sredstvima na Cetinju. Objavio sam i dokaze o tome. Unutrašnja kontrola policije je potvrdila naše navode i utvrdila da je značajan broj policijsklih službenika i starješina krivotvorio i lažirao izvještaje o upotrebi hemijskih sredstava prinude. Protiv njih je pokrenut krivični postupak a jedan broj njih je i privremeno udaljen iz službe zbog toga", rekao je Zeković.

Po njegovim riječima, u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore je izostao proaktivni pristup, a već istog dana su mogli zatražiti odgovarajuća mjerenja zagađenja vazduha.

"Sve to je izostalo a njihov rad na većini pritužbi je okončan tek nakon gotovo 16 mjeseci od njihovog podnošenja. Izostala je i adekvatna komunikacija odgovornih lica u instituciji Zaštitnika sa građanima i podnosiocima pritužbi koja je mogla pomoći da se obave i dodatni zdravstveni pregledi, upotpuni medicinska i druga dokumentacija, pruže pojašnjenja. Pohvaljujemo što su u mišljenjima prepoznate određene primjedbe i izdate preporuke koje u potpunosti korespondiraju sa našim zahtjevima i očekivanjima na kojima insistiramo od 5. septembra 2021. godine. Ipak, evidentno je da je izostao blagovremen i proaktivan pristup za koji ne smatram odgovornim Bjekovića ali vjerujem da on može prepoznati i utvrditi ko jeste", poručio je Zeković.

Bonus video: