Euractiv: Crna Gora u "statusu kvo" ne bi bila dobra vijest za Brisel, da bude primjer ostalima u procesu proširenja

"Hoće li Crnogorci smijeniti 'političkog dinosaurusa', koji se, po mnogima koji dobro poznaju tu zemlju, uglavnom fokusirao na vođenje države u skladu sa svojim interesima"

19717 pregleda 10 komentar(a)
Jakov Milatović (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Jakov Milatović (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Crna Gora koja ostaje u "statusu kvo" ne bi bila dobra vijest za Brisel, jer procesu proširenja treba primjer za uzor ostalima. Crna Gora bi mogla da bude takav primjer ako birači tako odluče, piše u komentaru na portalu Euractiv, čije sjedište je u Briselu i koji je specijalizovan za politike vezane za Evropsku uniju.

U tekstu na tom portalu navodi se da će se u tri evropske zemlje - osim Crne Gore, još u Bugarskoj i Finskoj - izbori održati 2. aprila.

Kako navode u Crnoj Gori, zemlji koja je kandidat za EU, građani će birati između veterana Mila Đukanovića i Jakova Milatovića, koga je predložila centristička partija "Pokret Evropa sad", kako piše, nova proevropska stranka.

"Hoće li Crnogorci smijeniti 'političkog dinosaurusa', koji se, po mnogima koji dobro poznaju tu zemlju, uglavnom fokusirao na vođenje države u skladu sa svojim interesima", pita se Euractiv u komentaru.

Što se tiče Milatovića, kako piše, postoji zabrinutost da li će stati djelima iza svojih rijeci ako bude izabran ili da li bi mogao da favorizuje bliže veze sa Srbijom, što je osjetljivo nacionalno pitanje koje izaziva podjele.

Bonus video: